Televisioiden kuvapinta-alan kasvaessa on kuvaruuduista tullut vastaavasti litteämpiä. Entisajan putkitelevision koteloon mahtui kaiutinelementti poikineen, mikä mahdollisti kotitarpeet tyydyttävästi täyttävän äänentoiston. AVPlussan testipenkkiin saapunut JBL Bar 2.1 paitsi parantaa oleellisesti tv-katseluelämystä myös pitää meiningin yllä kotibileissä.

Teksti: Jemo Kettunen / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 9-10/2017.

Soundbaria hankkiessa on hyvä pitää mielessä hinta–laatusuhteen ohella myös hinta–tarvesuhde. Hinnat voivat kohota nelinumeroisiin summiin, joilla alkaa saada jo dedikoitua kotiteatterijärjestelmääkin. JBL Bar 2.1 on huokeamman puolen soundbar, josta kuitenkin löytyy ominaisuuksia ja syvyyttä useimpiin kotitarpeisiin.
JBL:n paketista avautuu tyylikkään soundbarin lisäksi myös laadukkaasti valmistettu langaton subwoofer. Erityisesti jälkimmäisen työnjälki ilahduttaa. Useimmilta kilpailijoilta saisi samaan rahaan halvan muovisen pömpelin, mutta JBL:n jämerärakenteinen yksikkö on hyvällä maulla suunniteltu ja yhdistyy myös langattomasti ilman eri käskyä sekä pelaa lisäksi soinniltaan hyvin yhteen soundbarin kanssa.
Teoriassa Bar 2.1 -kokonaisuus on käyttöliittymältään selkeä, mutta testipenkissä ollut tv hangoitteli hetken vastaan hdmi:llä toimivan arc (audio return channel) -yhteyden kanssa. Optisella kaapelilla ääni kulki moitteetta, mutta hdmi-paluu otti tv:n puolelta toimiakseen vasta muutaman kirosanan, manuaalirumban ja useamman ääniasetuksissa käynnin jälkeen.


Puhtia tv-elämykseen

Alkusäädöstä toivuttua tärkeintä on kuitenkin, että käyttökokemus on jatkossa yhtä laskettelua. Tv:n äänisisältö siirtyy lähteestä riippumatta JBL:ään saman hdmi-yhteyden kautta, ja yksi kaukosäädin riittää laitteen perustoimintoihin. Äänenlaatuero littutelevision sisäiseen toistoon on valtaisa, ja stereokuva muuttuikin huomattavasti syvemmäksi ja sävykkäämmäksi.
Laitteessa on esiasetuksia musiikille, elokuvalle, puheelle ja urheilulle. Musiikkiasetus on melko maltillinen sävynkorjaus, elokuvamoodi lisää ääneen piristävästi pientä elokuvateatterin tuntua, ja sporttiasetus tuo hirvittävän bassojylyn sellaisen parissa viihtyville. JBL:n äänentoisto ei edes standardiasetuksella ole lähelläkään neutraalia, joten sisäinen sävynsäätö tuntui kohtalaiselta kompromissilta.
Teoriassa laitteessa on myös sisäinen surround-toiminto, mutta testihenkilökunta totesi sen nopeasti silkoksi. Vaiheenkääntöefektiltä kuulostava asetus siirtää stereokuvan tämän äärilaitojen ulkopuolelle (ja vanhana kikkana lisää äänenvoimakkuutta desibelikaupalla), mutta kadottaa samalla stereokuvan artikulaation. Etenkin dialogi häviää puhuvien päiden suista välittömästi ja siirtyy jonnekin kaukaiseen audiogalaksiin.
Yleisesti JBL Bar 2.1 soi korvaamiellyttävästi. Ero television sisäiseen äänentoistoon on huomattava ja tulee vastaan erityisesti elokuvia katsellessa. Subwoofer heittää erikoisefekteihin kaivattua käskevyyttä, ja äänenpainetta systeemissä riittää varmasti häädön hankkimiseksi. Testipenkissä sai alkaa peittää korviaan ennen kuin soundbarista loppui teho, ja uuden Stranger Thingsin säikäytykset äänitehosteineen saivat kriitikon silmäkulman nykimään epäviehättävällä tavalla.


JBL Bar 2.1 -soundbar parantaa television äänentoistoa ja tuo erityisesti elokuvaääneen uusia ulottuvuuksia. Subwoofer heittää erikoisefekteihin kaivattua käskevyyttä, ja äänenpainetta systeemissä riittää varmasti häädön hankkimiseksi.

Olohuoneen musiikkisoitin

Hdmi:n ja optisen liitännän ohella JBL vastaanottaa perinteistä analogisignaalia 3,5 millimetrin jakin kautta ja digitaalista ääntä myös bluetoothia myöten. Bluetooth-yhteys syntyi täysin yskimättä, mikä ei kaikkien tämän päivän bt-soitinten kohdalla valitettavasti tunnu itsestäänselvyydeltä.
Spotifyn toistaminen laitteeseen puhelimen, pädin tai läppärin kautta on totaalisen vaivatonta. Laitteen musiikintoisto-ominaisuudet ovat myös soundillisesti varsin mukiinmenevät, ja arkisessa käyttöäänentoistossa JBL ajanee asiansa mainiosti.
Kuuden ja puolen tuuman elementillä varustettu subwoofer tuo alakertaan viriiliyttä ja erottelevuutta sekä liittyy soundbarin omaan toistoon miellyttävästi vaikka jättääkin alempiin keskitaajuuksiin pienen notkauksen. Tällä subbarilla naapurisi ei ole pakko kuulla Do Ya Think I'm Sexyn bassoraitaa, mutta tarvittaessa hän saa kyllä nauttia siitä.
Koska soundbar muodostaa putkimaisesta rakenteestaan johtuen stereokuvansa hieman eri metodein kuin perinteinen kaiutinpari, on JBL:n ääni myös alttiimpi kuuntelupaikan muutoksille. Taajuusvaste elää siirryttäessä sivummalle kuuntelualueen keskiöstä mutta ei pelkästään huonolla tavalla. Keskiviivalta poikkeaminen toi kuulokuvaan lisää huoneen sointia ja pehmensi yleisvaikutelmaa jopa miellyttävällä tavalla.


Soundbar? Mitä ja miksi?

Television alle tai suoraan seinään asennettavan putkimaisen soundbarin ensisijainen tehtävä on tuoda syvyyttä ja tarkkuutta liikkuvan kuvan äänentoistoon. Tavallisimmin soundbar on yksi leveä kaiutinyksikkö, joka huolehtii eläväisen stereokuvan välittämisestä kotikatsomoon.
Kalliimmista soundbareista löytyy myös surround-äänentoistoon kykeneviä malleja, joissa on esimerkiksi erillinen keskikanava tai jopa pienet takakaiuttimet. Ja vaikka hyvä soundi mahtuukin tänä päivänä pienempään tilaan kuin vielä viimevuosituhannella, tarvitsee todella potkiva alataajuustoisto edelleen käytännössä erillisen subwooferin.
Koska soundbar on myös televisiosta erillinen äänentoistolähde, voi sitä yleensä käyttää myös esimerkiksi puhelimen kautta musiikkisoittimena.

JBL Bar -tuoteperheestä löytyy irrotettavilla takakaiuttimilla varustettu 5.1-malli

YHTEENVETO

Hyvää huokeasti

Kun tahdot nostaa kotitelevisiosi äänentoiston seuraavalle tasolle mutta pitää hifiharrastuksen ja television erillään, on JBL Bar 2.1 hinta–laatusuhteeltaan suositeltava tuote olohuoneen perusratkaisuksi. Ja mikäli tahdotkin sijoittaa soundbar-pohjaiseen kotiteatteriin hieman enemmän, löytyy JBL:n Bar-tuoteperheestä myös keskikanavalla varustettu 3.1-versio sekä langattomilla takakaiuttimilla varustettu 5.1-malli, jotka laajentavat kuulokuvaa entisestään. Ero taulutelevision sisäiseen äänimaisemaan on soundbarin kanssa merkittävä. Tässä siis ratkaisu, jota voi suositella jokaiselle sohvaperunalle.

+ Miellyttävä subwoofer
+ Hyvä liitettävyys
+ Hinta–laatusuhde
– Surround-tilan epäselvä toisto


JBL Bar 2.1

Hinta 399 €
Lisätiedot: fi.jbl.com
www.one-pro.fi

Enimmäiskokonaisteho: 300 W
Soundbarin kaiutinelementit: 4 x 2,25” ovaalinmuotoista elementtiä, 2 x 1,25” diskanttielementtiä
Subwooferin elementti: 6,5”
Enimmäisäänenpaine: 99 dB
Taajuusvaste: 40 Hz – 20 kHz
Hdmi-sisääntulot: 1
Hdmi-videolähtö (äänen paluukanavatoiminnolla) 1
Hdmi:n hdcp-versio: 1.4
Audiotulot: 1 analoginen, 1 optinen, bluetooth, usb
Bluetooth-versio: 4.2
Soundbarin mitat (l x k x s): 965 x 56 x 68 mm
Soundbarin paino: 1,9 kg
Subwooferin mitat (l x k x s): 225 x 370 x 225 mm
Subwooferin paino: 5,2 kg