WhatHiFi on testannut vastikään ilmestyneen Sonos Beam -soundbarin. Kyseessä on valmistajan aikaisemmin julkistamia Playbaria ja Playbasea edullisempi ja pienikokoisempi laite, jonka hinta on Suomessa 449 euroa. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen.

Sonokselle tyypilliseen tapaan Beam on soundbarin lisäksi myös langaton monihuonekaiutin, joka sisältää laajan valikoiman suoratoistolähteitä sekä pääsyn verkkolevylle. Sonos-yhteensopivia laitteita yhdistämällä voi rakentaa monihuonejärjestelmän. Halutessaan monihuonejärjestelmän voi rakentaa myös Airplay 2 -tuen varaan. Monihuoneominaisuuksien lisäksi Sonos-kaiuttimia voi myös käyttää surround-kaiuttimina Beamin kanssa, ja mukaan saa lisättyä subbarin.

Beamin päältä löytyvät kosketusnäppäimet äänenvoimakkuuden säätöä, kappaleen vaihtoa, toiston käynnistämistä ja pysäyttämistä sekä mikrofonin vaimennusta varten. Leveyttä on 65 senttimetriä ja painoa 2,8 kiloa. Neljän laajakaistaelementin lisäksi löytyy diskantti ja kolme passiivisäteilijää. Jokaiselle elementille on d-luokan vahvistin. Halutessaan Beamin voi asentaa seinälle erikseen hankittavalla kiinnikkeellä.

Laitteessa on aiemmista Sonos-soundbareista poiketen myös hdmi-liitäntä. Mikrofoneja on viisi kappaletta puheohjausta varten. Puheohjauksista löytyy Alexa ja tulevaisuudessa myös Google Assistant ja Siri. Lisäksi laitteessa on ethernet-liitäntä langallista verkkoyhteyttä varten. Audioformaateista on tuettuna pcm, Dolby Digital ja Dolby Digital 5.1.

Huonekorjaus tapahtuu iPhonen mikrofonin ja Trueplay-järjestelmän avustuksella kuten muissakin Sonos-laitteissa. Android-laitteilla ominaisuus ei ole valitettavasti käytössä. Äänitiloista löytyy vakiona päällä oleva loudness, yötila ja puheen selkeytystila.

WhatHiFin mukaan Sonos Beam tarjoaa harvinaisen isoa ja painokasta toistoa pieneen kokoonsa nähden. Äänikuvassa on tilaa ja leveyttä huomattavasti odotettua enemmän. Tilavaikutelma on vaikuttava, vaikka ei pärjääkään oikealle surround-järjestelmälle. Bassossa on syvyyttä ja potkua, jollaista siinä ei pitäisi koon puolesta pitäisi olla. Myös äänenpainetta lähtee mukavasti. Lisäksi myös dialogi on selkeää eikä huku muun metelin sekaan.

Musiikin kuunteluunkin Beam arvion mukaan käy mainiosti, sillä toisto on tasapainoinen, rytmikäs ja tanakka, vaikka ei elementtien sijoittelun vuoksi suorin mahdollinen. Miinuspuolella on diskantin lievä kirkkaus ja sähäkkyys kovemmilla äänenvoimakkuuksilla kuunneltaessa. Kaiken kaikkiaan Beam tarjoaa WhatHiFin mukaan poikkeuksellisen hyvin vastinetta rahalle.

WhatHiFin arvion pääsee lukemaan täältä.

www.sonos.com