Sony on tarttunut oled-teknologiaan käytettävyys ja kuvanlaatu edellä. Uuden A1:n paneeli on myös kaiutin!

Uusi A1 ei oikeastaan ole Sonyn ensimmäinen televisio oled-teknologialla. Valmistaja on nimittäin käyttänyt tekniikkaa jo yhdeksän vuotta sitten erikoisessa mutta sympaattisessa 11-tuumaisessa XEL-1-näytössään. Lisäksi Sony valmistaa oled-monitoreita ammattilaiskäyttöön ja studioihin muun muassa hdr-materiaalin masterointiin. Näiden kohdalla ei tosin varsinaisesti voi puhua sellaisista televisioista, joita olohuoneista yleensä löytyy.
Nyt, vuonna 2017 Sony seuraa tuoreimmalla oled-televisiollaan muun muassa Philipsin, Panasonicin ja Loewen jälkiä, sillä television paneeli on LG:n valmistama. Kyseessä ei kuitenkaan ole televisiopuolelta tuttu LG vaan sen sisaryhtiö, näyttöjä valmistava LG Display. Vaikka paneeli ei omaa tuotantoa olekaan, itse televisiosta löytyy kuitenkin Sonyn oma prosessori ja muita teknisiä ominaisuuksia, joilla sen suorituskyky on viety pitkälle.
A1-malli on saatavilla myös 65-tuumaisena (KD-65A1) 6 000 euron suositushintaan. Me taas testasimme 55-tuumaisen mallin, joka – kiitos hyvin ohuiden reunojensa – vaikutti yllättävän pieneltä, mutta sen mittasuhteet taisivat vain vähän hämätä.

Näyttö on kaiutin
Sony KD-55A1 on sanalla sanoen hienostunut televisio, jonka kehykset ovat alle sentin paksuiset. Valmistajan logo onkin hädin tuskin näkyvissä niin ohuella pinnalla. Yksi vaikuttavimmista ulkonäöllisistä seikoista on se, että laite muistuttaa hieman maalaustelinettä. Näyttö nojaa vasten tuhtia tukijalkaa, johon elektroniikka ja kaiuttimet ovat sijoitettu. Näyttö toimii myös kaiuttimena, ja sen äänentoisto on hienosta ja ohuesta rakenteestaan huolimatta varsin menevää sorttia. Positiivista on se, että ääni tuntuu oikeasti tulevan televisiokuvan tasalta eikä laitteen pohjasta heijastuen kuten yleensä.
Television voi ripustaa myös seinälle, mutta ratkaisu ei ole aivan niin elegantti. Tällöin tukijalka taittuu kiinni takaosaan, ja näyttö työntyy noin kymmenen senttiä seinästä. Mutta tämä on välttämätöntä kaiken tekniikan kyydissä pitämiseksi.
Mukana ei myöskään ole helppoa tapaa käyttää televisiota monikanavajärjestelmän keskikaiuttimena. Tätä Sony ei ilmeisesti ajatellut laitetta suunnitellessaan. Tyypillistä Sonya Näyttöpaneeli itsessään on kiiltävä, mutta heijastusten suhteen ongelmia ei ole. Se suodattaakin hyvin siihen osuvaa valoa. Toki suorat valonlähteet heijastuvat tummasta pinnasta jokseenkin selvästi, mutta peilautumista ei juurikaan tapahdu. Epäsuorat valonlähteet taas eivät näy kuvassa juuri ollenkaan. Säätöjen suhteen A1 noudattelee Sonyn olemassa olevia lcd-malleja. Menuvalikot ja Android-pohjainen smart tv -käyttöjärjestelmä ovat samat. Televisio ei toisaalta taas ole yhtään sellainen kuin LG:n vastaavat muuten kuin oled-näytön perustoiminnan ja kuvatekniikan suhteen – tosin siihenkin Sony on tuonut hiukan omaa näkemystään.

Ei valittamista
Kuvanlaadusta ja ominaisuuksista riittäisi kerrottavaa. Mutta lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna Sony menee suoraan asiaan ja onnistuu kaikessa paremmin kuin esimerkiksi mainittu kilpakumppaninsa LG. Erityisesti tämä näkyy hdr-kuvan toistossa, josta Sony selviytyy ilman mainittavia ongelmia.
Hdr-tilassa A1 onnistuukin tuottamaan lähes virheetöntä jälkeä yleisesti hyvällä kuvanlaadulla. Oledilta odotettava kontrasti on oikeasti läsnä. Väritoiston laatukin on kohdallaan, ja 24p-leffat pyörivät miellyttävästi.
Jos jotain pientä napinaa pitää keksiä, niin A1-oled ei aivan onnistu tuottamaan oikein syvän sinisiä sävyjä. Sävy on lähempänä ruiskaunokin kukkaa kuin laivastonsinistä, mikä tekee joistain taivaskuvista hiukan postikorttimaisia. Mutta siinä kaikki. Muuten kaikki vaikuttaa olevan vapaata vääristymistä.

Huikea kontrasti
Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että emme saaneet mitattua A1:stä absoluuttista mustaa. Toisaalta taas saimme kaivettua useammallakin mittauskerralla laitteesta huikeita kymmenestuhannesosanitin kirkkauseroja. Tämän ansiosta A1:n kontrastisuhde on yli 250 000:1, eli dynamiikkaa piisaa enemmän kuin mitä näköaisti pystyy havaitsemaan.
Sony pystyy siis tarjoamaan erittäin hyvää kuvantarkkuutta absoluuttisen mustan menettämisen kustannuksella. Toisaalta esimerkiksi LG:n televisioissa erottuvat mustan eri sävyt eivät näy Sonyn toteutuksessa. Taustalla lieneekin omaan teknologiaan turvautuminen, mikä kääntyy Sonyn eduksi.

Laatua ja innovatiivisuutta
Sonyn A1 on loistava esimerkki siitä, että hyvissä käsissä toiselta valmistajalta hankittu näyttö voi olla menestys ja tarjota myös innovaatioita – kuten näytön valjastaminen kaiuttimeksi osoittaa. Myös kuvanlaatu on huippuluokkaa täyden kontrastin ansiosta, ja väritoistokin menee juuri oikeaan suuntaan. A1 ei välttämättä ole vielä vuoden televisio hinta–laatusuhteeltaan, mutta hintaluokassaan se tarjoaa kärkisarjan kuvanlaatua ja ominaisuuksia.

Sony KD-55A1
Hinta: 4 500 €
Lisätiedot: www.sony.fi
Näyttö: Oled, (3 840 x 2 160)
HDMI-liitännät: 4 (HDCP 2.2)
Smart TV: Kyllä (Android TV: Youtube, Netflix 4k/ hdr, Yle Areena yms.)
Mitat: 122,8 x 71,1 x 33,9 cm Paino: 27 kg

Teksti on lyhennelmä AVPlus-numerossa 5/2017 julkaistusta testistä.
TEKSTI: Thomas Ytterberg KUVAT: Valmistaja MITTAUKSET: HemmaBio