Sony esitteli CES 2022 -kuluttajaelektroniikkamessuilla kolme uutta Bravia XR OLED -televisiomallia. Niistä erityisen kiinnostava on Master Series A95K, joka on ensimmäinen QD-OLED-paneelilla varustettu televisio. Se tulee sanoista Quantum Dot OLED. Siinä missä QLED-televisioissa on taustavalaistus, minkä vuoksi musta väri on hieman harmahtavaa, mustempaa mustaa tarjoavan OLEDin itsevalaisevat pikselit taas häviävät QLEDille kirkkaudessa.

QD-OLEDin luvataan parantavan kirkkautta OLEDiin verrattuna 200 prosenttia. Paneeli koostuu miljoonista itsevalaisevista pikseleistä. Sen tukena on Cognitive Processor XR -prosessori ja XR Triluminos Max -väritekniikka. Niiden avulla saavutetaan valmistajan mukaan Sonyn televisioiden laajin väripaletti sekä luonnollisen kauniit ja syvät värisävyt. Cognitive Processor XR:n luvataan toistavan ääntä ja kuvaa juuri kuten ihmisaivot ne kokevat. A95K tulee saataville 65 tuuman ja 55 tuuman kokoisina.

Kaksi muuta mallia eli Master Series A90K ja A80K luottavat OLEDiin, josta Sony on viime vuosina ollut parhaiten tunnettu. Näistä A90K:n kokovaihtoehdot ovat 48 tuumaa ja 42 tuumaa. A80K tulee tarjolle 77”, 65” ja 55” koossa.

OLED-malleissa on Acoustic Surface Audio+ -äänitekniikka, jonka luvataan kohdentavan äänen kuvan tapahtumien mukaan. 360 Spatial Sound Mapping -tekniikan avulla taas voi luoda immersiivisemmän äänikentän haamukaiuttimien avulla, ja Bravia XR -televisiota voi käyttää myös keskikaiuttimena.

Netflix Adaptive Calibrated Mode -tilan ansiosta kuvaprosessori reagoi vallitsevaan valaisuun, jotta elokuvat ja sarjat näkyisivät tekijän tarkoittamalla tavalla.  BRAVIA CORE Calibrated Mode -säätää myös kuvanlaatua tekijän näkemyksen mukaiseksi.

Jokainen tämänvuotinen BRAVIA XR -televisio on virallinen Perfect for Playstation 5 -televisio. Niissä on Auto HDR Tone Mapping ja Auto Genre Picture Mode -ominaisuudet juuri pleikkarikäyttöä ajatellen. Televisio tukee myös HDMI 2.1 -mukaisesti 4K 120 Hz -tilaa, mistä on apua etenkin nopeaa reagointia vaativissa peleissä.

Uutta on myös alumiininen Premium Remote -kaukosäädin, joka on taustavalaistu ja painikkeiltaan yksinkertaistettu. Finder-toiminnon avulla sen pystyy myös etsimään.

Sony kertoo kiinnittäneensä huomiota myös ekologisuuteen lisäämällä kierrätysmateriaalien käyttöä. Muovia kuluu nyt 60 prosenttia vähemmän. Ohjaamiseen ja muuhunkin uutena apuna on nyt televisioon liitettävä BRAVIA CAM -kamera, jonka ansiosta kuva- ja ääniasetukset voidaan optimoida automaattisesti katselupaikan mukaan. Sen kautta pystyy myös ohjaamaan televisiota eleillä ja käymään videokeskusteluja.

www.sony.fi

Oheisesta videosta pääsee tutustumaan tarkemmin QD-OLED-paneelitekniikkaan.