Sonyn CES 2019 -messuilla esittelemä 360 Reality Audio on tulossa markkinoille tämän vuoden loppupuolella. Kyseessä on Dolby Atmoksen tapaan objektipohjainen formaatti, jota voidaan käyttää niin kaiuttimien kuin kuulokkeidenkin kanssa. Formaatti on avoin ja suunnattu erityisesti suoratoistokäyttöön. 360 Reality Audio toimii älypuhelimelle ladattavan sovelluksen voimin. Kuulokkeiksi soveltuvat mitkä tahansa kuulokkeet.

Nyt on tiedossa, että 360 Reality Audio saapuu Yhdysvaltoihin ja osaan Euroopan maista neljän palvelun kautta: Deezer, Tidal, Amazon Music HD ja nugs.net. Tarkkaa ilmestymispäivää ei ole vielä kerrottu, mutta se on tämän vuoden puolella. Mukana ovat ainakin Universal Music Group, Warner Music Group ja Live Nation, ja aluksi on tarjolla 1 000 kappaletta.

Objektipohjaisuus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että soittimet ovat 360 Reality Audiossa erillisiä kohteita, jotka sijoitetaan 360 asteen tilaan. Tilaäänikuvia on mahdollista luoda mille tahansa etäisyydelle korvista digitaalisesti. Käyttäjän ympärille luodaan virtuaalisia kaiuttimia tilavaikutelmaa luomaan. Toiston pitäisi oleman mukaansatempaavampaa ja todentuntuisempaa kuin stereona.

Sonyn sivuilta aiheesta löytyy Suomeksi lisätietoa ja tekniikkaa selventäviä videoita.

www.sony.fi