Jättääkö television ääni toivomisen varaa? Tympiikö suoratoisto kännykän tai tietokoneen kaiuttimista? Tuhdimpaa soundia saa helposti aktiivikaiuttimilla. Soundbareihin verrattuna ne käyvät paremmin myös musiikin kuunteluun. Tuore tulokas Steljes antaa NS3-aktiivikaiuttimillaan vahvan näytön osaamisesta.

SISÄLTÖYHTEISTYÖ:
Esittelyssä jutut ja artikkelit ovat sponsoroitua toimituksellista sisältöä. 
Teksti: Joni Nikkola - AVPlus Media Oy
Kuvat: Valmistaja
Yhteistyössä: Highend Studio Oy


Putkitelkkareita harva enää kaipaa, vaikka niissä oli yksi hyvä puoli litteisiin malleihin verrattuna – tanakampi äänentoisto. Ongelma on kuitenkin helposti ratkaistavissa erillisillä aktiivikaiuttimilla. Niillä hoituu myös musiikin kuuntelu.

Televisiolle kaveria etsiessä on syytä varmistaa, että liitännöistä löytyy ainakin optinen sisääntulo. Musiikin kuuntelua varten on hyvä, jos kaiuttimessa on myös analoginen rca-sisääntulo sekä langaton bluetooth-yhteys. Silloin voi toistaa helposti esimerkiksi suoratoistopalveluita langattomasti puhelimesta.

Pienestä koostaan huolimatta Steljes NS3 -kaiuttimet sisältävät mukavan määrän liitäntöjä. Niillä onnistuu niin television kuin analogisenkin toistolähteen liittäminen. Subwoofer-liitännän kautta pystyy tanakoittamaan toistoa hankkimalla erillisen aktiivisubwooferin. Usb-liitännällä voi syöttää virtaa esimerkiksi Chromecast Audiolle tai mobiililaitteelle.

Runsaat liitännät ja värivaihtoehdot

Steljesin NS3 -kaiuttimet olivat mukana vuosi sitten näytenumeromme parivertailussa. Niissä on pienestä koostaan huolimatta kaksikin analogista sisääntuloa, optinen sisääntulo sekä lisäksi usb-latausliitäntä ja subwoofer-lähtö. Usb-liitännän ansiosta kaiuttimiin pystyy liittämään kännykän tai esimerkiksi Chromecast Audion, jolloin suoratoisto onnistuu bluetoothia paremmalla äänenlaadulla ja se kuluttaa vähemmän puhelimen akkua. Aktiivisubbarin lisäämällä saa vielä tanakammat ääniefektit elokuviin tai muuten vain lisää tukevuutta toistoon.

Kaiutin mahtuu tarvittaessa työpöydällekin. Pienen koon salaisuus on refleksikotelo. Kaiuttimessa on siis taakse sijoitettu refleksiputki, joka auttaa yltämään matalampiin taajuuksiin. Kaiutinelementtejä on kaksi eli basso/keskialue ja diskantti. Ilmoitettu jatkuva teho kaiuttimilla on 2 x 45 wattia, mikä antaa jo mukavasti ääntä.

Muotoilu on selkeälinjaisen tyylikästä. Kahdeksan värivaihtoehdon ansiosta kaiuttimia voi käyttää sekä huomaamattomana osana sisustusta että huomion keräävänä väriläiskänä. Etuverkkoa kaiuttimissa ei ole, mikä kannattaa ottaa huomioon lapsitaloudessa.

Vasta pari vuotta markkinoilla ollut brittiläinen Steljes on ehtinyt koota jo melko mittavan malliston, sillä valikoimiin kuuluu lisäksi matkaradioita suoratoistomahdollisuuksilla ja ilman, vahvistin sekä kaksi soundbaria. NS3-kaiuttimen hinta on 299 euroa. Lisäksi saatavilla on myös pienempi NS1-malli, jolla on hintaa 199 euroa.

Valikoimaa riittää niin hillityn kuin räväkänkin värimaailman ystäville.

Kätevä käyttää ja helppo kuunnella

Johtojen liittämisen ja bluetooth-parinmuodostuksen lisäksi kaiuttimet eivät vaadi käyttöönottovaiheessa erityisiä taikatemppuja. Mukana tulevalla metallisella kaukosäätimillä voi valita toistolähteen, ja kaiuttimen edessä oleva ledi ilmaisee värillään, mikä lähde on käytössä. Kaukosäätimessä on tunnokkaat näppäimet, jotka on mukavan loogisesti aseteltu. Kätevä yksityiskohta on näppäin, jolla taajuuskorjaimen ja äänenvoimakkuuden säädöt nollautuvat. Niin ei tarvitse epäröidä, kuinka kovalla säädöt ovat.

Testissä totesimme NS3:t ääneltään lämpimiksi ja läsnäoleviksi – ja kokoaan suuremmiksi. Kaiuttimet soivat kirkkaasti ja selkeästi, eikä toisto karkaa lapasesta melko suurillakaan äänenvoimakkuuksilla. Bassoakaan ei helpolla saa säädettyä yliampuvaksi. Selkeytensä ja miellyttävän soundinsa vuoksi kaiuttimet toimivat hyvin television kaverina, mutta myös musiikinkuuntelussakin.

Metallinen kaukosäädin on tunnokas ja asettelultaan looginen.

YHTEENVETO

Tyylikästä ääntä ja ulkonäköä

Steljes NS3 -kaiuttimissa yhdistyy paljon hyvää. Nätti muotoilu sopii monenlaiseen sisustukseen, koko on kompakti, liitännät kattavat monenlaiset tarpeet ja ääni on miellyttävä niin television kaverina kuin musiikin kuuntelussakin. Tehoakin on sen verran, ettei se heti lopu kesken. Kaikkiaan kaiuttimia on siis helppo suositella.

Jos kaipaa tanakampia erikoistehosteita, subbarilähtö antaa mahdollisuuden täydentää elämystä sohvaa täristävillä bassoilla. Se vaatii erillisen aktiivisubwooferin hankkimista. Suojaverkon puuttuminen voi olla pieni tai iso puute riippuen siitä, sijoitetaanko kaiuttimet lasten ulottuville. Muuta moitittavaa NS3:sta on hinta- ja kokoluokassaan hankala löytää.

Hyvää

+ Luokassaan jykevä ja läsnäoleva äänentoisto

+ Hinta/laatu

+ Kaukosäädin

Huonoa


- Ei etusuojia

INFO

Suositushinta: 299 €
Maahantuoja: Highend Studio Oy
Lisätietoja: www.highendstudio.fi

Tekniset tiedot ja ominaisuudet:
Elementit: 1" diskantti, 4" basso/keskialue

Teho: 2 x 45 W RMS

Sisääntulot: RCA, miniplugi, optinen, bluetooth

Lähdöt: USB-laitteiden latausmahdollisuus, subwoofer-lähtö

Mitat: 210 x 140 x 190 mm

Paino: 6,1 kg

Värivaihtoehdot: Kahdeksan värivaihtoehtoa

Muuta: Kaukosäädin, kaiuttimien välijohto, 3,5mm-3,5mm analoginen liitäntäjohto