Samsungin omistukseen muutama vuosi sitten siirtynyt AKG on tullut aikojen saatossa tutuksi muun muassa luotettavana kuulokevalmistajana niin kuluttaja- kuin ammattilaispuolella. Miten firman osaaminen kuuluu vastamelukuulokkeiden parissa?

Teksti ja ruudunkaappaus: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja

Jo vuonna 1994 kuuluisaan, muun muassa kuulokeääntä reippaasti kehittäneeseen Harman-klusteriin liittynyt AKG siirtyi Samsungin omistukseen vuonna 2017. Sittemmin eteläkorealaisjätin tuotteissa on nähty ja etenkin kuultu AKG:n audio-osaamista esimerkiksi Samsung-lippulaivapuhelimien mukana tulleiden kuulokkeiden muodossa. Mutta kaiken aikaa AKG, joka taas alkujaan perustettiin Itävallassa vuonna 1947, on jatkanut myös omien tuotteidensa kehitystä.

Tuoreimpana esimerkkinä on viime huhtikuussa Suomessa julkaistu N700NCM2- aktiivinen vastamelukuuloke, jolla klassikkomerkki pyrkii saamaan jalansijaa aggressiivisesti kilpaillussa tuotekategoriassa.

Rakenne ja toteutus
AKG N700NCM2 ei päälle päin poikkea merkittävästi markkinoiden muista vastamelukuulokemalleista. Kyseessä on kevyehkö, korvan ympärille istuva over ear -tyyppinen sankakuuloke, jonka ainoa värivaihtoehto on aina tyylikäs musta.

N700NCM2:n aavistuksen tiukka istuvuus takaa kiitettävän paikallaan pysyvyyden, ja pannan säätömekanismi sijaitsee suhteellisen ylhäällä. Kuulokkeiden puristus on tiukanpuoleinen, mistä johtuen vaarana on, että se saattaa joissain tapauksissa alkaa häiritä pitemmällä jänteellä. Tuntuma muuten on pehmeiden materiaalien, nahan ja nupukin, ansiosta kuitenkin kohtuullisen miellyttävä, joten napakassa otteessa on ehdottomasti myös hyvät puolensa – etenkin jos kuulokkeet päässä aikoo liikkua enemmän. Myös passiivinen meluneristys on kuulokkeissa kohtuullisen hyvällä tasolla.

Vasemman kuulokekuvun keskiön alareunassa sijaitsevat toiston ja äänenvoimakkuuden ohjauspainikkeet ovat aavistuksen pienet, joten isopeukaloisella saattaa tulla niiden käytössä virhepainalluksia. Oikeanpuoleisessa kupissa on vain yhdistetty virta- ja yhteydenmuodostuspainike sekä pikanäppäin ympäristöäänen läpipäästölle tai puheäänen korostuksen aktivoinnille. Vastamelutoiminto on kuulokkeiden päällä ollessa aktivoituna jatkuvasti, eikä sitä saa sammutettua.

N700NCM2:ssa on 800 milliampeeritunnin litiumionipolymeeriakku, joka valmistajan mukaan mahdollistaa aktiivitilassa kuulokkeiden käytön bluetooth-yhteydellä 23 tunniksi ja kaapelilla kytkettynä 32 tunniksi. Ainakin bluetooth-kuuntelussa lukema pitää kokeilumme pohjalta paikkansa, joskin tarkkaan tuntimäärään vaikuttaa myös esimerkiksi käytetty äänenvoimakkuus.

Kuulokkeet ladataan nykyaikaisella usb type c -liitännällä, ja tyhjän akun täyttämiseen menee noin kaksi ja puoli tuntia.

Yhteys ja toiminnot
N700NCM2:n yhteydenmuodostus, käyttöönotto ja kuuntelu kävi nykystandardien mukaisesti ja mutkattomasti. Oikeastaan ainoa huomion kiinnittävä seikka teknisessä toteutuksessa on – varsinkin Samsung-yhteyttä ajatellen – jokseenkin iäkäs bluetooth-versio 4.2, joka julkaistiin alun perin jo vuonna 2014. Se ei kuitenkaan merkittävästi tuntunut vaikuttavan kuulokkeiden toimivuuteen käytössä.

Itse asiassa N700NCM2:n yhteyden kantama ja laatu oli pääsääntöisesti varsin kohdillaan: kuuntelu sujui vain parin napsun häiritsemänä jopa kolmen seinän takana noin 15 metrin päässä äänenlähteen virkaa toimittaneesta iPhone SE -älypuhelimesta.

N700NCM2 sallii myös niin kutsutun multi point -yhteyden kuulokkeiden ja kahden bluetooth-lähettimen välillä. Sen avulla käyttäjä voi esimerkiksi kuunnella musiikkia tietokoneelta ja vastata lennosta älylaitteeseen saapuvaan puheluun. Multi point -yhteyden toimivuus oli testissämme kunnossa, vaikka pieniä napsuja ja pätkäisyjä yhteydessä välillä ilmenikin. Tämä ei kuitenkaan ole merkittävää, sillä ongelma juontaa juurensa pääosin bluetooth-yhteyden kuormitukseen eikä siitä voi syyttää yksin laitevalmistajaa.

Äänenlaatu
N700NCM2 soi äänenvoimakkuuden suhteen varsin kiitettävästi, eikä sen toistokaistalla ole mainittavia mutkia. Diskantin ja basson suhde on lähinnä sopuisa, keskialueella on tarpeeksi erottelua, ja toisto pitää muotonsa sekä hiljempaa että kovempaa kuunneltaessa. Äänenvoimakkuusasteikon huipulla ylempi taajuuskaista voi kuitenkin käydä musiikista riippuen hiukan rasittavaksi, joten hiljempaa kuuntelu säästää korvia ja mahdollistaa siten pitemmät kuuntelusessiot. Osin napakan istuvuuden ansiosta tuntuu myös, että ääni olisi aavistuksen lähempänä korvia, mikä osaltaan lisää kuunteluväsymyksen riskiä.

Kuulokkeiden toistoprofiilia on kuitenkin mahdollista säätää älylaitteeseen (iOS/Android) ladattavalla AKG App -ohjainsovelluksella. Se tarjoaa monialueisen taajuuskorjaimen, jonka säätövara on ±6 desibeliä.

Koska N700NCM2:n aktiivinen vastameluominaisuus on jatkuvasti käytössä, sen vaikutusten arviointi äänenlaatuun ei ole mahdollista. Mykistettynä toiminnon hienoinen kohina kuulokkeissa ei kuitenkaan häiritse, eikä se subjektiivisesti arvioiden vaikuttanut myöskään toistettavaan musiikkiin mainittavasti.


N700NCM2:n kuulokekupujen keskiöistä löytyvät ohjauspainikkeet ovat pienet mutta toimivat. Oikeanpuoleisen kuvun alemmalla painikkeella voi joko aktivoida ympäristöäänen läpipäästön tai käyttäjän puhetta vahvistavan tilan.


AKG App -ohjainsovellus tarjoaa muun muassa monialueisen taajuuskorjaimen kuulokkeiden toistoprofiilin muokkaamiseen. Sen kautta määritellään lisäksi kuulokkeissa olevan näppäimen aktivoivan joko Ambient Aware- tai TalkThru-toiminnon. Sovellus kertoo myös akun tarkemman varauksen.

Varteenotettava vaihtoehto

Edukseen erottuminen vastamelukuulokemarkkinoilla ei nykypäivänä ole helppoja, kun kenttää hallitsevat Bosen ja Sonyn kaltaiset merkkitekijät klassikkomalleillaan. AKG ei kuitenkaan tässä kilvassa jää monessakaan mielessä jälkeen, sillä N700NCM2 on kaikin tavoin vakuuttavasti toteutettu ja asiallisesti toimiva vaihtoehto.
Sopusuhtaisen äänen ohella napakan miellyttävä puristus, suhteellisen kevyt mutta tanakka rakenne, tehokas vastamelutoiminto sekä kohtuullinen akunkesto ovat kaikki N700NCM2:n valtteja, eikä kokonaisuudessa mietitytä varsinaisesti muu kuin vanhahko bluetooth-versio.
Kun suositushintakin on joitakin kymppejä suosikkimalleja edullisempi (tarjouksista puhumattakaan), N700NCM2 tarjoaa kategoriassaan varteenotettavan vaihtoehdon, jonka istuvuus omaan kupoliin kannattaa kuitenkin testata.

HYVÄÄ & HUONOA

Napakka istuvuus (varauksin)
Puhdas ja miellyttävä ääni
Tehokas vastamelutoiminto
Vanhahko bluetooth-versio

INFO

AKG N700NCM2
Hinta: 299 €
Lisätiedot: samsung.com/fi

Toimintaperiaate: Aktiivinen langaton over ear -vastamelukuuloke
Elementti: 40 mm dynaaminen
Akku: Polymeeri li-ion, 800 mAh
Latausaika: 2,5 tuntia
Maksimi toistoaika: 23 tuntia (bluetooth), 32 h (johto)
Bluetooth-versio: 4.2
Latausliitin: USB type C
Paino: 277 g
Lisävarusteet: Audiokaapeli (3,5 mm), latauskaapeli, lentokoneadapteri, kova kotelo
Muuta: AKG App -ohjainsovellus (Android/iOS)

Artikkeli on luettavissa AVPlus-lehdestä 4/2020 (nro. 197)