LG:n lcd-tekniikka on mahdollistanut hyvän televisiokuvan isoissakin tiloissa kaikista katselukulmista. Valmistaja näyttäisi ajatelleen myös heitä, joita kiinnostaa pelaaminen.

Teksti: Thomas Ytterberg / Kuvat: Valmistaja / Mittaukset: HemmaBio
Julkaistu AVPlus-lehdessä 9–10/2017.

Kaiken oled-säpinän seassa on joskus helppo unohtaa, että LG tekee myös lcd-televisioita ips-paneeleilla. SJ850V-malli on vuoden lippulaiva sillä saralla ja sisältää sekä edistystä että yllätyksiä verrattuna viimevuotiseen vastineeseensa UH950V-malliin.

SJ850V:llä LG on myös irtisanoutunut passiivisesta 3d-teknologiasta, jota ei mallista löydy. Jos passiivi-3d-kuva kiinnostaa, kannattaakin harkita nopeasti UH950V-mallin hankkimista, sillä sen myynti loppuu pian.
Ips-teknologia on LG:n ”vanha” kruununjalokivi, ja sen lcd-paneelitekniikka toimii laajoistakin katselukulmista. Tällöin värit ja sävyt pysyvät lähellä todellista, vaikka katsoisit televisiota 30–45 asteen kulmasta. Tämän ansiosta televisiot sopivatkin hienosti isoihin olohuoneisiin, joissa on myös isot sohvat. Toisaalta samanaikaisesti kyseessä ei ole ykkösvalinta heille, jotka hakevat kuvalta korkeaa kontrastia pimeissä huoneissa.


Lcd-tekniikkaa isoihin huoneisiin

Ips-tekniikan kompastuskivi on sen verrattain matala kontrastisuhde verrattuna nykyaikaiseen va- eli vertical alignment -tekniikkaan. Musta on enemmänkin harmaata tai sinistä riippuen näkökulmasta. LG 55SJ850V:n näytön kontrastisuhde on 1 000:1 ja nousee 1 500:1:een ledien paikallishimmennys päälle kytkettynä. Tällöin taustavalaistus kytkeytyy joissain kuvan osissa pois päältä ja lisää mustan syvyyttä, mikä tosin toimii vain isompien mustien alueiden kohdalla.
Va-teknologian puolella taas korkeammat kontrastisuhteen lukemat, kuten 2 500:1 ja 5 000:1, eivät ole lainkaan harvinaisia. Samantyyppistä paikallishimmennystä käyttävä näyttö voi yltää lähes tuplasti parempaan kontrastiin. Pähkinänkuoressa voidaankin sanoa, että va-tekniikalla toteutetut televisiot tuottavat syvempää mustaa mutta muuten yhtä kirkasta kuvaa kuin ips-tekniikalla toteutetut televisiot.
Va-teknologiassakin on kuitenkin omat ongelmansa, sillä toisinaan sen toistamat värit ja kontrastivaikutelmat ovat hiukan hailakoita. Vain yhdelle on siis tarjolla huippukuvaa. Jos siis haluat taivasta hipovia kontrastilukuja ja katselukulmien kirjoa, kannattaa kääntyä suosiolla LG:n todellisen huippuosaamisen puoleen, oled-televisioihin.

SJ850V tarjoaa monipuolisia viihdesisältöjä suoraan laitteesta itsestään. Se on lisäksi Netflixin suosittelema televisio.

Järkevät tehdasasetukset

Kuvatoisto noudattelee samoja linjoja, joihin olemme LG:n kohdalla tottuneet, eli televisio tarjoaa suhteellisen luontevaa ja rauhallista katsottavaa. Kaiken saa mallilleen ISF / expert -kuvatiloilla, jotka sopivat pimeisiin ja kirkkaisiin katselutiloihin sekä ovat helposti säädettävissä. Kasvojen punakkuus häviää nopeasti ja kuvan suttuisuus häviää lähes tyystin.
Kuten oletettua, testin positiivisimmat yllätykset saavutetaan kaikella hyvälaatuisella kuvamateriaalilla hd-tilassa. Esimerkiksi blu-rayt toimivat kuten kuuluukin jopa 24p-tilassa.
Kaiken kaikkiaan tehdasasetukset expert- ja elokuvatiloissa ovat mainiot. Jopa standarditilassa suoritus on melko mukiinmenevä, jos pieni ekstrakirkkaus ei haittaa. Standardi- ja pelitila tuovat kuvaan himpun liikaa sinertävyyttä, ja niiden kirkkaussuotimet saavat reunat hohtamaan hiukan valkoisina. Tämä on kuitenkin helposti säädettävissä, ja värilämpötilansäätö kannattaa pitää vasemmalla arvossa W20.
Peleistä puheen ollen LG on saanut melko lailla kritiikkiä pitkistä latenssiajoistaan ja korjannut ne tänä vuonna niin, että lukemat pysyttelevät alle 20 millisekunnissa, olipa kyseessä 1080p-, 4k- tai 4k hdr -kuva. Tämän ansiosta LG onkin vuoden valinta heille, jotka viihtyvät nopeaa koordinaatiota ja reaktiokykyä vaativien pelien parissa. SJ850V vetääkin ennätykset uusiksi 14 millisekunnin viiveellään!
Pelitilan ulkopuolella latenssi on noin 80 millisekuntia. Vastaavat lukemat ovat tuttuja vuoden 6- ja 7-sarjan televisioista.

Nopeutta ja koordinaatiota vaativat pelit onnistuvat SJ850V:llä erityisen hyvin, sillä siinä on ennätyksellisen alhainen kuvan viive.

Hillittyä himmennystä

Ledien paikallishimmennystoiminto ei erityisemmin vaikuta kontrastisuhteeseen. Se kuitenkin parantaa mustan esittämisessä ja eritoten kuvan epäsäännöllisyyksien vähentämisessä. Näyttö itsessään on melko yhtenäinen. Vain kulmissa häivähtävä tummuus ja vaihteleva valkotasapaino ovat siellä täällä läsnä. Kirkkaissa kuvissa voi näkyä myös aavistuksenomaista pystysuuntaista rakennetta.
Mikään edellä mainitusta ei ole ärsyttävää mutta osoittaa silti, ettei kyseessä ole markkinoiden kirkkain tai puhtain näyttö. Verrattuna esimerkiksi viimevuotiseen UH950V-malliin parannukset ovat kuitenkin selkeitä. SJ850V:n toiminta on puhdasta, eikä toistossa ole havaittavissa esimerkiksi sävyjen porrastumista. Kaikki näyttää verrattain hyvältä sekä testikuvilla että elokuvilla.
Tehdasasetukset ISF Day -tilassa saavat jotkin värit, erityisesti punaisen korostumaan, jotta kuva toimisi tehokkaasti myös kirkkaassa tilassa. Tämä voidaan korjata muuttamalla värialueen säätö automaattiseksi, jollainen se on myös ISF Night -tilassa. Silloin SJ850V:n värien intensiteetti tosin vähän laskee, mutta tämäkin oli korjattavissa asetettaessa värisäätö arvoon 55, joka oli sekä korrektimpi että miellyttävämpi arvo.
Värisäätöä ei kuitenkaan voi nostaa ilman, että kuvaan ilmestyy pastellivihreää. Kehittyneemmät värisäädöt eivät ole siinä määrin monipuoliset, että ne mahdollistaisivat kalibroinnin erityisen tarkasti.

SJ850V:n hdr-värit tahtoivat olla liian kirkkaita ja tasaisia (hdr-standardilla ja intensiivisellä tilalla) tai liian tummia (hdr-peli- ja elokuva-tiloissa). Punainen väri esimerkiksi huulissa korostui selkeästi. Värisäädön asettaminen automaattiseksi hillitsee tätä.
KUVATEKSTI: Expert/ISF-tila kirkkaalle ja tummalle tilalle antoi odotettuja tuloksia. Kirkkaassa tilassa väriavaruus on laaja vain pienellä punaisen korostumalla. Tämä on kuitenkin helposti säädettävissä. Muutoin SJ850V vastaa hyvin toivottavia väriarvoja.

Hdr:ää joko kirkkaana tai tummana

Hdr-tiloja SJ850V:stä löytyy nipun verran, ja niistä elokuvatila on väritoistoltaan korrektein ja lähimpänä hdr pq -standardin arvoja. Standarditilassa varjot ja keskisävyt ovat liian kirkkaita, mikä taas vaikuttaa kirkkaimpien alueiden toistoon. Peli- ja elokuvatilat ovat huomattavasti tummempia, mikä taas vaatii huoneeltakin jonkin verran hämäryyttä.

Hdr-tiloissa kuvaa ei paljon käsitellä. Värit ovat joko liian kirkkaita tai hiukan liian tummia ja kuvan maksimikirkkaus jää alle 600 nittiin. Saattaa olla, että LG on tarkoituksella jättänyt asiat näin, jotta televisio ei haastaisi liikaa sen omia oled-malleja.
Elokuvatilassa voi säätää valkotasapainoa, joten hdr-kuvan saa kohdilleen kalibroimalla. Muiden tilojen säätömahdollisuudet ovat rajallisemmat, ja valkotasapainon voi säätää vain suuntaa-antavasti jonnekin W20-arvon tuntumaan.


YHTEENVETO

Kelpo tv pelaamiseen ja muuhunkin

Tulokset ovat selvät: SJ850V tarjoaa varsin hyvää kuvanlaatua ja kontrastia, jollaiseen ei joka päivä törmää ips-tekniikalla toteutettujen televisioiden kohdalla. Mutta voisi se olla parempikin.
Tuntuukin vähän siltä, että LG on halunnut tarkoituksella hiukan hillitä television suorituskykyä, ettei se koreilisi liikaa valmistajan oled-mallien rinnalla. Erikoista sinänsä, koska LG:llä olisi kuitenkin kaikki valtit haastaa muut lcd-televisioiden valmistajat. Erityisen ison plussan televisio ansaitsee kuitenkin sukkelasta ja hyvin toimivasta pelitilastaan!

+ Matala latenssi
+ Kohtuulliset tehdasasetukset
+ Toimii kaikella kuvalla
– Hdr-kuva hiukan hillitty


LG 55SJ850V
Hinta* 1 295 €
Lisätiedot www.lg.com/fi

Näyttö: IPS-LCD (3 840 x 2 160)
Liitännät: 4 x HDMI, 3 x USB, kuulokeliitäntä, digitaalinen audio (optinen), ethernet (LAN)
Älyominaisuudet: WebOS: Youtube, Netflix 4K/HDR, YLE Areena, Katsomo, Ruutu, Watson, Viaplay, Skype, Spotify, verkkoselain, mediasoitin, DLNA, Miracast yms.
Mitat (l x k x s): 1229 x 708 x 59 mm (ilman jalustaa), 1229 x 763 x 245 mm (jalustalla)
Paino: 18,1 kg (ilman jalustaa), 20 kg (jalustalla)

*Hinta marraskuussa 2017, vaihtelee jälleenmyyjittäin