Pieni slovenialainen kuulokevalmistaja Ollo Audio on noussut muutamassa vuodessa suhteellisen kovaan maineeseen ammattiäänentoiston ympyröissä. Monet tuottajat, äänittäjät, äänitarkkailijat ja myös muusikot käyttävät Ollo Audion kuulokkeita työssään. Sen sijaan hifipiireissä Ollo on hyvinkin vieras. Mekin törmäsimme merkkiin sattumalta ruotsalaisten kollegoidemme kautta. Onko niiden kohdalla hypetykseen aihetta?

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas

Ollo Audio on kuulokemarkkinoilla suhteellisen tuore tulokas. Vuonna 2016 perustettu yritys sai alkunsa, kun firman perustaja Rok Guličin piti viimeistellä kotona, perheen nukkuessa bändinsä cd-levyn master-nauhoja kuulokkeilla eikä hän ollut tyytyväinen niiden toistoon. Niinpä Rok päätti tehdä omat kuulokkeet. Muutaman prototyypin jälkeen syntyivätkin ensimmäiset kuulokkeet. Rok sai apua Primorski Technology Park -startup-yhteisöltä ja pian saikin alkunsa yritys Ollo Audio.

Vain kaksi mallia

Ollo Audion repertuaariin kuuluu vain kaksi mallia, jotka nekin ovat oikeastaan vain saman kuulokkeen kaksi eri versiota: S4X Reference ja S4R Recording, tarkemmilta mallimerkinnöltään HPS S4X 1.1 ja HPS S4R 1.1. Liekö tulossa versiot 1.2 ja niin edelleen jossain vaiheessa?

S4R Recording on rakenteeltaan suljettu ja tarkoitettu nimensä mukaisesti äänityöhön. S4X Reference taas on rakenteeltaan puoliavoin ja valmistajan mukaan suunniteltu miksaukseen ja masterointiin tai ihan vain musiikin kuunteluun. Kuulokkeet ovat muuten lähes identtiset. Ainoa ulkoinen ero on kuulokekapselin kannessa. Toisessa se on umpinainen, toisessa rei’itetty.

Kuulokkeiden hinta on Ollo Audion verkkokaupassa 399 euroa sisältäen – ainakin toistaiseksi – myös toimituskulut. Kuulokkeille myönnetään myös 30 päivän palautusoikeus (tosin palautuskulut jäävät ostajan maksettavaksi). Lisäksi kuulokkeilla on viiden vuoden takuu.

Suomessa Ollolla ei ole virallista jakelijaa tai jälleenmyyjää. Lähin jakelija löytyy Ruotsista, missä sitä myy Skandinavian Photo -verkkokauppa hintaan 385 euroa (niin ikään mukaan lukien toimituskulut). Tässä vinkki jollekin suomalaisella audioalan maahantuojalle.

Käsityötä

Ollo Audio valmistaa kuulokkeet täysin käsityönä, ja kuulokkeiden kaikki osat ovat käyttäjän itse vaihdettavissa aina kuuloke-elementtejä myöten.

Kuulokkeiden perusrakenne on tukeva ja design hienolla tavalla robusti, samalla kuitenkin tyylikäs ja myös yksilöllinen. Kuulokkeiden kuulokekupit ovat pähkinäpuuta, sanka terästä, pääpanta keinonahkaa, korvatyynyt nahkaa ja korvaa vasten painautuva osa samettimaista kangasta.

Ainoa tyylivirhe kuulokkeissa oli nahkapannan puolessa välissä oleva tuotantoteknisistä syistä oleva poikittaissauma, joka teki pantaan pienen vekin. Muuten upeissa ja työn jäljeltään hienoissa kuulokkeissa tällainenkin voi olla häiritsevä yksityiskohta. Eipä se silti haittaa sinänsä käyttöä millään tavalla.

Kaksi metriä pitkä irroitettava kuulokejohto kiinnittyy kuulokkeisiin (vasempaan ja oikeaan erikseen) tukevasti 2,5 millimetrin liittimin. Toisessa päässä kaapelia on 3,5 millimetrin jakkiliitin ja sovitin 6,3 millimetrin liitäntään. Kuulokejohto on laadukkaan oloinen, vaikkakin aiheuttaa kuulokekapseleihin jonkin verran mikrofonisuutta. Tämä tarkoittaa johdon mekaanisen kosketusäänen välittymistä kuulokkeisiin. Hyvin tyypillinen ilmiö, mutta useimmissa tapauksissa merkityksetön. 


Rakenne

Kuulokkeet ovat toimintaperiaatteeltaan dynaamiset eli siis ihan tavalliseen puhekelan ja kalvon sisältävään kuuloke-elementtiin perustuvat. Joissain yhteyksissä Olloja on epäilty planaari-, elektrostaatti- tai ortodynaamiksi kuulokkeiksi, mutta ihan tavalliset ne kuitenkin ovat. Kuulokkeiden nimellisimpedanssi on matalahko 32 ohmia, joten niiden pitäisi olla suhteellisen tunteettomat käytettävälle kuulokevahvistimelle ja toimivan myös mobiililaitteiden kanssa. Ollot ovat mobiililaitteille myös riittävän herkät.

Ollo-kuulokkeiden mekaaninen rakenne on erittäin tukeva. Kaikki osat on helppo irrottaa ja vaihtaa. Kuulokkeet ovat myös mukavat pitää. Suurikokoiset ja paksut korvatyynyt ovat mukavan pehmeät eivätkä purista pidemmässäkään kuuntelusessiossa.

Tyynyjen samettipinta saattaa olla hieman epämiellyttävän tuntuinen tai ainakin totuttelemista vaativa, mutta se ei toisaalta hiosta samalla tavalla kuin nahka. Pääpannan kosketus on kevyt ja sen semiautomaattinen jousikuormitteinen säätömekanismi mukava, mutta saisi antaa hieman enemmän tukea. Nyt kuulokkeiden istuvuus jää pääosin korvatyynyjen varaan. Jää toki myös nähtäväksi, miten mekanismi toimii aikojen saatossa jousen mahdollisesti venyessä. Pannan materiaali on keinonahkaa, mutta fiksusti pinnaltaan strukturoitu epätasaiseksi, jolloin se ei juurikaan hiosta.

Käytössä

Kuulokkeet istuvat melko mukavasti korville. Suuret, pehmeät ja paksut korvatyynyt ovat sinänsä mukavat, vaikka joku saattaa kokea tyynyjen kangaspinnan epämiellyttäväksi. Sen ei pitäisi ainakaan hiostaa. Kangas ei myöskään ole aivan niin tiivis kuin sileä nahka. Pääpannan jousi saisi myös olla aavistuksen vahvempi. Nyt tuntuu, että kuulokkeet tuppaavat hieman valumaan alaspäin, vaikka korvat jäävätkin tyynyjen sisään. Kuulokkeiden asentoa joutuu aika ajoin hieman korjaamaan.

Kuulokkeissa ei ole myöskään kanavien merkintöjä. Tosin kuulokkeiden asento päässä tulee kyllä ilmi kaapelien suuntautuessa kuulokkeista hieman etuviistoon. Johdot on tosin osattava laittaa kuulokkeisiin oikein eli punainen liitin oikeaan kuulokekapseliin ja musta liitin vasempaan. Olisipa kuulokkeiden liitinvastineissa edes värikoodit.

Kuulokekaapelin kahden metrin pituus on erityisesti kotikäyttöä ajatellen lyhyehkö ja tuskin riittää laiteilta sohvalle. Mobiilikäyttöön pituus on taas aavistuksen pitkä.


OLLO S4X- ja S4R: Hienot, mutta…

Ollo Audion kuulokkeet on selvästi suunnattu enemmänkin musiikin tuotantoon kuin kuunteluun. Näin myös valmistaja on kuulokkeet profiloinut. Toisaalta molemmat mallit toimivat yhtälailla myös kotikuuntelussa. Ääni on keskialuepainotteinen ja tarkkakin, mutta diskanttialueella saisi olla aavistus enemmän kirkkautta. Suljettu malli soi puoliavointa kirkkaammin ja aavistuksen avarammin, tosin toki bassojen kustannuksella. Mitkään sensaatiot ne eivät kuitenkaan ole.

Ollon kuulokkeissa on siis ainesta, ja designiltaan sekä rakenteellisesti ne ovat hienot. Valinta mallien välillä on makuasia. Valitettavasti kuulokkeilla ei ole Suomessa edustusta tai ainakaan siis paikkaa, missä niitä pääsisi kuuntelemaan ennen ostopäätöstä.

HYVÄÄ & HUONOA

Toteutus ja rakenne
Koherentti ja tarkka ääni
Tummahko yleisbalanssi
Keskialueen toisto varauksin
Ei jälleenmyyntiä Suomessa.
Lyhyt kuulokejohto
Ei kanavamerkintöjä kuulokkeissa

Ollo Audio S4X / S4R
Hinta399 €
Lisätietoja olloaudio.com
Rakennedynaaminen puoliavoin (S4X) tai suljettu (S4R)
Elementti50 mm, PET (polyeteeni)
Nimellisimpedanssi32 Ohm
Herkkyys111 dB (1 Vrms @ 1 Khz)
KaapeliIrroitettava 2 m
Liitin3,5 mm + 6,3 mm adapteri
Kuulokeosan mitat (h x s)90 x 40 mm
Paino350 g / 382 g
MuutaYksilöllinen toistovastemittaus, säilytyspussi, lisävarusteena säilytyskotelo (25 €), takuu 5 vuotta

Juttu on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 8/2021 (nro.209).