Optoman UHD60 on käytännössä 4k-projektori astetta maltillisemmalla hintalapulla mutta myös tervetulleilla kuvantoisto-ominaisuuksilla.

Teksti: Thomas Ytterberg Kuvat: Valmistaja
Artikkeli on julkaistu AVPlus-lehden numerossa 3/2018

Dlp-projektorikentän kaksi keskeisintä valmistajaa ovat Optoma ja BenQ, joilta molemmilta nähtiin viime vuonna malleja niin sanotussa keskiluokassa noin tuhannen euron tietämillä, satanen suuntaan tai toiseen. Nyt testaamamme Optoma UHD60 on samantyyppinen laite, mutta sekä sen fyysinen koko että hintalappu on isompi ja mukana on odotetut 4k- ja hdr-toistokyvyt.

Vaikka projektoria markkinoidaan 4k-ominaisuuksilla, se on todellisuudessa hyvin samankaltainen kuin muutkin markkinoiden edullisemmat mallit, joiden temput pohjautuvat optoelektroniseen pikselisiirtoon. Pikaisesti selitettynä tekniikka perustuu eräänlaiseen kalvoon, joka muuttaa valon käyttäytymistä jännitteen mukaan erittäin nopeasti, ja näin projektori voi käytännössä tuottaa enemmän pikseleitä.

Tämä pixel shift -nimellä kulkeva tekniikka on tuttua muun muassa Epsonin ja JVC:n projektoreista. Vaikka se todellakin kasvattaa kuvan resoluutiota, sitä ei suoraan voi verrata esimerkiksi Sonyn aitoihin 4k-projektoreihin. Optoman sisältä löytyy dmd-dlp-piiri, jonka natiiviresoluutio on 2 716 x 1 528 pikseliä.


 

 

Etua resoluutiosta, huolta tekniikasta

Dlp-tekniikka perustuu värien modulointiin ja sekvensointiin. Dmd-peilit ikään kuin välkehtivät väripyörän toimiessa, jolloin kuva on tavallaan jatkuvassa liikkeessä, ja pikselinsiirto-ominaisuus tuo mukaan vielä lisää liikettä. Osittain tästä syystä UHD60:n kuvassa on jotain hiukan epämiellyttävää varsinkin kuvan detaljirikkaimmilla alueilla.

Kuvan liikehdintä erottuu paikoin huolestuttavallakin tavalla elokuvien kohtauksissa, joissa on toistuvia yksityiskohtaisia kuvioita, esimerkiksi kuvan liikkuessa kaupunkinäkymässä sivuttain kerrostalojen välissä. Vaikutelma vahvistuu testikuvien kanssa. Kun katseen kohdistaa tiettyyn kohtaan, kaikki on paikallaan, mutta silmiä liikutellessa kuviot elävät omaa elämäänsä.

Tämä ei ole kuitenkaan mikään kriittinen huolenaihe, sillä häiritsevät ominaisuudet tulevat esiin vain tietynlaisella kuvamateriaalilla eikä niitä välttämättä edes löydy kaikista elokuvista. Eikä UHD60 ole sen huonompi kuin muutkaan saman hintaluokan dlp-tekniikalla toteutetut projektorit. Ja toisaalta pixel shift -ominaisuudesta on jopa hyötyä esimerkiksi uhd bluray -kuvan yksityiskohtien toistossa.

Joten, jos dlp-projektorien kuvantoistoominaisuudet eivät häiritse sinua, pärjäät hienosti myös UHD60:n kanssa. Ja toisaalta toisinpäin: jos et ole koskaan pitänyt dlp-projektoreista, UHD60 tuskin tulee muuttamaan asetelmaa.

Avokätisesti varustellun takapaneelin perusteella UHD60 eroaa halvemmista budjettimalleista. Hdmi 2 -liitännässä on hdcp2.2, ja se toistaa 4k/60 Hz -materiaalia 600 megahertsin / 18 gigan sekuntinopeudella. Kuvan latenssi pelikäytössä on noin 55 millisekuntia.

Elokuvateatteri-tila vakuuttaa

Suosittelemme UHD60:n kanssa vahvasti elokuvateatteritilan käyttöä. Sen taipumuksena on hiukan ylikorostaa värejä, mutta vastaavasti etuna on suurempi kirkkaus ja parempi kontrasti. On/off-kontrasti on suurin piirtein 1 500:1, mikä on nykyaikana melko tyypillistä tämän hintaluokan dlp-projektoreille.

Optoma UHD60:ssa on myös referenssi-kuvatila, jonka mittaustulokset itse asiassa ovat melko lähellä referenssiarvoja – värien suhteen. Kääntöpuolena on se, että kyseisessä tilassa projektori on dynaamisesti säästeliäämpi valotehonsa ja kontrastinsa kanssa. Oletettavaa on, että projektoria käytetään selvästi kirkkaammissa olosuhteissa, jolloin elokuvateatteri-tilan toisto on voimallisempaa.

UHD60 kykenee projisoimaan kuvan etäisyydeltä, joka on yli kaksi kertaa projisointipinnan leveys. Tällä voidaan välttää tummien vinjettien ilmaantuminen kuvan reunoihin ja joidenkin pintojen tapauksessa vaalean spotin hehku keskellä kangasta.

Referenssi-kuvatilan mittaustulokset ovat varsin hyvät. Mittauspiste vaikutti harmaasävyihin, joten tulos ei ole niiden osalta aivan täsmällinen. Elokuvateatteri-tilassa tulokset olivat samansuuntaiset mutta paljon kirkkaammat joskin väreiltään vähemmän tarkat.

1 200 luumenin valoteho

Valoteho elokuvateatteri-tilassa ja lamppu säästötilassa on noin 800 luumenia. Vastaavasti lampun asettaminen kirkas-tilaan tuottaa 1 200 luumenia, ja projektori pysyy vielä melko hiljaisena. Itse tuuletin ei edes ole erityisen kovaääninen, mutta sen käyntiääni muistuttaa oudolla tavalla lehtipuhallinta tai ruohonleikkuria.

Lampun tehoa säädettäessä tulee ensin kytkeä Dynamic Black -ominaisuus pois päältä ja sitten valita säästötila. Jos edellä mainittu ominaisuus on päällä, kuvan kirkkautta ei voi säätää ilman, että projektori muuttaa itsenäisesti lampun valotehoa dynaamisessa suhteessa kuvasisällön mukaan.

Lisää valotehoakin on saatavilla, ja sen esiin kaivaminen käy BrilliantColor-ominaisuudella väritoiston kustannuksella, mutta valmistajan ilmoitus 3 000 luumenista on silti melko rohkea.

Muista kuvatiloista UltraDetail vaikutti tekevän reunoista liian skarpit, joten suosittelemme sen pitämistä pois päältä. Kuvan terävöityksellä arvolla 8 muodot olivat jokseenkin hyvällä mallilla, ja arvoa voi paikoin jopa laskea.

Hdr-signaalia sisään

UHD60 vastaanottaa täyden kapasiteetin hdrsignaalia yhdestä hdmi-tulostaan. Hdr-renderöinti taas on aina projektorien kohdalla eräänlainen kompromissi, ja Optoman tapauksessa se käy sävyjen hälventymisenä valkoista taustaa vasten. Homma kuitenkin toimii, mutta huippukohtien säätö sen enempää hdr- kuin sdr-materiaalillakaan ei oikein onnistu, sillä UHD60 vetää valkoisen aina referenssiarvoihin. Uhd-bluray hoituu paremmin, jos soitin muuntaa hdr-materiaalin sdr-muotoon, jolloin myös lampun tehot voi pitää säästeliäämpinä ja toiminnan hiljaisempana.

Projektori on varustettu linssinsiirrolla, joka itse asiassa on säädettävä offset arvosta 0 aina 15 prosenttiin saakka. Tämä säätö tehdään projektorin kannen alla olevasta säätöpyörästä. Nolla-arvolla projektorin ollessa ripustettuna kattoon kuvan yläreuna muodostuu linssin korkeudelle, ja täydellä 15 prosentilla kuva luonnollisesti laskeutuu 15 prosenttia. Tämä tarkoittaa 90 tuuman kuvalla noin 17 senttimetriä.

Tämä on tarkoitettu projisoinnin hienosäätöön suhteessa heijastuspintaan. Vaikka sitä kutsutaan lens shift -nimellä, ominaisuus on melko hillitty verrattuna joihinkin projektoreihin, joissa kuvaa voi liikuttaa jopa 2–3 kertaa sekä vaaka- että pystyakselilla. Mutta tämäkin säätövara on tyhjää parempi.

Kaksi (kalliimpaa) vaihtoehtoa

Tällä kertaa testikappaleemme ei ollut aivan täydessä terässä kuvan yhtenäisyyden tai optisten ominaisuuksien kannalta. Kuvan reunat vaikuttivat tummemmilta, ja toisto oli pehmeänpuoleista hienoisella värivuodolla. Nyanssitkin vaikuttivat hiukan toispuoleisilta.

Onkin melko selvää, että UHD60:n kivijalka on sama kuin halvemmissa malleissa. Siksipä välimatka muihin, aitoihin 4k-projektoreihin, kuten JVC:n tykkeihin tai Sonyn VW260:een on varsin tuntuva. Samanaikaisesti ero muihin, noin tuhannen euron dlp-projektoreihin on melko pieni.

Samasta mallista onkin saatavilla kaksi melko samankaltaista variaatiota, UHD65 sekä UHZ65. Näistä ensin mainitussa on sama 240 watin lamppu, musta ulkokuori sekä matalampaan valotehoon mutta korkeampaan kontrastiin viittaavia ominaisuuksia, kiitos rgbrgb-väripyörän. Mutta hintaa onkin sitten noin 1 000 euroa enemmän.

UHZ65 taas on toteutettu laser-valonlähteellä, jonka avulla on mahdollista saavuttaa vieläkin laajempi väriavaruus. Sen hinta taas on vielä korkeampi, lähemmäs 5 000 euroa.


YHTEENVETO

Asiallinen perusprojektori

UHD60 on kaiken kaikkiaan hyvin tyypillinen dlp-projektori, joihin olemme vuosien varrella jo tottuneet. Hiukan muovinen, valikoiltaan aavistuksen sekava, optiikaltaan vähän sinne päin mutta kontrastisuhteeltaan kelpo ja väreiltään eloisa. Se sopiikin paremmin olohuoneeseen kuin leffaluolaan.

Hdr- ja 4k-kyvyistä puhuttaessa UHD60 nousee esiin vähän siellä täällä, eikä aivan suotta. Hintaluokkaan nähden tarjolla on varsin kohtuullista suorituskykyä. Uutuusmalli onkin hyvä päivitys Optoman mallistoon ja leventää uusien teknologioiden uraa.

+ Värien ja kuvan laatu
+ Hyvä 4k-skaalaus
– Toisto voi olla paikoin epämiellyttävää

Optoma UHD60

Hinta: Noin 1 999 €*
Lisätiedot: www.optomaeurope.com
Kuvatekniikka: DLP, 2 716 x 1 528 p
Valoteho: 3 000 ANSI-luumenia
Ilmoitettu lampun käyttöikä: Noin 4 000 t
Lampun hinta: Noin 400 €*
Heittosuhde: Noin 1,39–2,2
Linssinsiirto: Offset 0–15%
Liitännät: 2 x HDMI, VGA/YPbPr, verkkoliitäntä, usb, RS232, IR sisään, 12v trigger ulos, ääni sisään/ulos, s/pdif ulos
Mitat (l x k x s): 498 x 141 x 331 mm
Paino: 7,8 kg

*Hinta vaihtelee jälleenmyyjittäin