Q Acoustics on 15 toimintavuotensa aikana kohonnut yhdeksi suosituimmista uusista eurooppalaisista kaiutinmerkeistä. Se on kuitenkin keskittynyt vain passiivikaiuttimiin, mutta nyt merkki on hypännyt myös varsin kilpailtuun aktiivikaiuttimien kategoriaan.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja & AVPlus-toimitus

Q Acousticsin tuore Q Active 200 on monenlaista käyttöä palveleva korkean resoluution äänentoistoratkaisu lähteille, kuten televisiot, suoratoistopalvelut, tietokoneet ja älypuhelimet sekä levysoittimet. Se koostuu kahdesta langattomasta jalustamallisesta täysaktiivikaiuttimesta refleksikotelossa sekä kompaktista Hub-keskusyksiköstä, joka on nykystandardeja noudattaen varustettu monipuolisilla verkko-ominaisuuksilla niin langattomana kuin langallisenakin.

Suoratoistomahdollisuuksista mukana ovat muun muassa bluetooth (joskin jo hiukan vanhana 4.1-versiona), AirPlay 2, Roon ja Spotify Connect. Tarjolla on lisäksi laaja tuki muillekin suoratoistopalveluille sekä upnp-mediatoistolle verkkolähteistä. Langallisille lähteille tarjolla on hdmi-liitäntä arc-ominaisuudella, optinen digitaalinen sekä analoginen linjatasoinen tulo ja subwoofer-lähtö. Myös vinyylisoittimen liittäminen onnistuu, sillä mukana on mm-rasioille sopiva levysoitinesivahvistin. Levysoitinotto tosin on yhdistetty linjatasoisen oton kanssa, ja valinta linja- ja levysoitintason välillä tehdään Hubin takapaneelin vipukytkimellä.


Poikkeava toteutus
Siinä missä jalustakaiuttimilla on perinteisesti ollut tapana koostua diskantti- ja bassokeskiäänielementistä suhteellisen korkealla jakotaajuudella, Q Active 200:n toteutus on vähintään mielenkiintoisella tavalla erilainen. Diskanttielementin sijaan Q Active 200:ssa on kaksi 2,25 tuuman bmr- eli balanced mode radiator -laajakaistaelementtiä edessä ja yksi 4,5-tuumainen subwoofer kaiuttimen takana. Jakotaajuus elementtien välillä on 150 hertsiä, mikä on verrattain matalalla.
Bmr-elementtien hyviä puolia Q Active 200:n tapauksessa ovat muun muassa niiden suhteellisen laaja säteilykuvio, poikkeuksellisen laaja toistokaista ja aukoton siirtymä paitsi keskiäänistä diskanttiin myös bassotaajuuksille sekä kookkaan puhekelan suomat edut muun muassa lämmönkestävyydessä.
Elementeille on omat erilliset vahvistimensa, jotka yhdessä kykenevät 280 watin huipputehoon. Järjestelmän toistokaistan kerrotaan ulottuvan 46 hertsistä 20 kilohertsiin. 

Laatu näkyy
Q Active 200 on nykyaikaiseksi langattomaksi aktiivikaiutinpaketiksi melko arvokas 1 999 euron suositushinnallaan. Käytännössä samalla rahalla saa monenlaisia vaihtoehtoja niin aktiivi- kuin passiivipuolellakin, mutta aivan ensimmäisenä on hyvä muistaa se, että mitä läpikotaisemmin järjestelmä on yhden valmistajan suunnittelema ja toteuttama, sen saumattomammin se yleensä toimii yhteen.
Suunnittelusta puhuttaessa Q Active 200 jakoi mielipiteitä ainakin toimituksessamme. Siinä missä osan mielestä paketti oli designinsa puolesta raikkaan nykyaikainen, perinteikkäämmän ulkoasun kannattajia epäsymmetrinen ja tekninen look ei aivan sykäyttänyt. Yhtä mieltä olimme kuitenkin siitä, että Q Active 200 on joka saumaa myöten mietitty, oikeasti aika hieno ja omalaatuinen paketti. Jo myyntipakkauksesta nostettaessa setin kaiuttimet tuntuvat raskailta ja vakuuttavilta. Kaiutinkohtainen massa on 7,5 kilogrammaa, ja kotelot ovat tanakkaa tekoa. Viimeistelyvaihtoehtoja ovat valkoinen ja musta.
Hub taas on ulkoasultaan melko tavanomainen kategoriansa edustaja, tosin kiiltävä Q Acoustics -logo kannessa erottuu mukavasti massasta. Sen takapaneeli tarjoaa langallisen verkkoliitännän, hdmi arcin televisioäänelle, optisen tulon sekä vipukytkimellä valittavan linja- tai levysoitintasoisen analogitulon. Lisäksi siinä on lähtö subwooferille.
Itse kaiuttimissa on vain virtaliitin, usb-huoltoportti sekä sijoituspaikan ja kanavan valintakytkin.
Järjestelmää ohjataan joko kaiuttimien päällä sijaitsevilla painikkeilla, Hubista tai kaukosäätimellä. Älylaitteisiin ladattava ohjainsovelluskin on tulossa, mutta se ei testiä tehdessä vielä ollut julkaistu. Käytännössä sovellusta ei pahemmin tullut ikävöityä, sillä kontrollointi onnistui mainiosti jo olemassa olevin tavoin.


Q Active 200 -paketin varsinaiset liitännät sijaitsevat Hubissa: usb-c-tyypin virtaliitin, langallinen verkkoliitäntä, hdmi televisioäänelle, optinen tulo sekä vipukytkimellä valittava linja- tai levysoitintasoinen analogitulo. Oikealla on lisäksi lähtö subwooferille ja vasemmassa reunassa levysoittimen maadoitusliitäntä.

Kaiuttimien takana sijaitsevat virtaliittimet, usb-portti huoltoa varten sekä kaiuttimen sijoituspaikan ja kanavan valintakytkimet.

Q Acoustics Q Active 200: Hyvältä kuulostaa – vielä huomennakin

Q Acousticsin debyytti aktiivikaiutinsarjassa on kaikin tavoin vakuuttava. Q Active 200 on takuulla massasta poikkeava kokonaisuus ennen muuta ulkonäkönsä ja designinsa ansiosta. Liitännät ja monikäyttöisyys verkkotoisto-ominaisuuksineen ovat tiukasti tätä päivää, ja paketin sisäinen teknologia on sillä asteella, ettei se vanhenekaan ihan lähivuosina – mitä nyt bluetooth-versio on jo melko iäkäs. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä suoratoistohommat on helppo hoitaa suoraan verkon ylitse.
Q Active 200:n äänikin vakuuttaa, mutta kieltämättä hiukan ohut basso-osasto vaatii piirun verran tukea huoneelta ja sijoituspaikalta – tai vastaavasti erillisen subwooferin, jolle kyllä on tarjolla lähtö suoraan Hubista. Muuten kaiuttimien piirtämä äänikuva on poikkeuksellisen laaja ja miellyttävän kuuloinen.

HYVÄÄ & HUONOA

Pitkälle viety toteutus
Monipuoliset ominaisuudet
Ulkonäkö ja design (varauksin)
Vanhahko bluetooth-versio
Lyhyehköt virtajohdot

Q Acoustics Q Active 200

Hinta 1 999 €
Edustaja Simex Oy
Lisätiedot qacoustics.co.uk & simex.fi

Toimintaperiaate 2-tie-aktiivikaiuttimet + Hub

Elementit 2 x 2,25” laajakaista, 1 x 4,5” subwoofer
Jakotaajuus 150 Hz
Jatkuva teho 100 W / kaiutin
Liitännät (Hub) Levysoitin-/linjaotto, optinen toslink, hdmi (arc + cec)
Bluetooth 4.1
Verkko-ominaisuudet Wifi (5,8 GHz), ethernet
Suoratoisto-ominaisuudet Chromecast, Amazon Alexa, AirPlay 2, upnp
Kaiuttimen mitat (l x k x s) 170 x 284 x 290 mm
Kaiuttimen paino 7,5 kg
Hubin mitat (l x k x s) 180 x 40 x 112 mm
Hubin paino 0,5 kg
Muuta Mukana kaukosäädin, jalustat saatavilla erikseen (419 € / pr)


Juttu on lyhennelmä testistä, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 3/2021 (nro.204).