Sonyn komea AG9-oled-televisio ei ole täysin virheetön, mutta se onnistuu silti vakuuttamaan korkealaatuisella kuvallaan ja varsin käytännöllisillä ominaisuuksillaan.

Teksti: Thomas Ytterberg ja Heikki Kivelä Kuvat: Valmistaja & AVPlus-toimitus

AG9 on Sonyn oled-lippulaivamalli vuodelle 2019, ja se on saatavilla 55-, 65- ja 77-tuumaisena. Oled-paneeleiden on totuttu tarjoavan tasaisen laadukasta kuvaa, joten lippulaivatason laitteen AG9:stä tekevät enemmänkin yksityiskohdat.

Yksi niistä on yksinomaan Sonyn kehittämä Acoustic Surface Audio+ -kaiutinratkaisu, jossa koko oled-paneeli on valjastettu äänentoiston tarpeisiin. Lisäksi AG9 voi toimia esimerkiksi monikanavaäänentoistojärjestelmän keskikaiuttimena. Liitäntä kaiutinkaapeleille tätä käyttöä varten löytyy television takaa, ja kokeilumme perusteella homma toimii mainiosti. AG9:n ääni on hämmästyttävän hyvä.

Vaikka ratkaisu ei ymmärrettävistä syistä vastaa laadukkaiden erilliskaiuttimien toistoa, on esiintyjien kasvojen korkeudelta kuuluva ääni sarjassaan palkitseva kokemus. Televisioäänentoiston saralla laatu on erittäin hyvä suhteessa muihin, vaikka esimerkiksi Philipsin OLED 984:n huipputasoon rahkeet eivät aivan riitä. Siitäkin huolimatta AG9 vastaa peruskäytön äänentoistotarpeisiin aivan mainiosti myös sellaisenaan.

Designin suhteen AG9 on varsin elegantti, ja jalustaratkaisun ansiosta ruudun alareuna tulee lähestulkoon kiinni televisiotason pintaan. Paneelin heijastusfiltteri on hiukan kirkas, mutta toisaalta se estää hyvin ympäröivän tilan heijastumisen. Kunhan suorien valonlähteiden, ikkunoiden ja lamppujen heijastuksia välttää, ruutu pysyy hyvin pimeänä myös valkoisessa huoneessa. Takapaneelikin kestää katseita, sillä liitännät voi halutessaan piilottaa irrotettavien listojen alle.

Ehdottomasti parhaiden joukossa

Sonyn AG9-oled on huippuluokan televisio, jonka hinta on sen mukainen. Siitä löytyy kaikki tänä päivänä tarvittavat ominaisuudet ja toiminnot – ja vähän päälle: Dolby Vision ja Atmos, eARC ynnä muut sekä vielä kyky toimia monikanavajärjestelmän keskikaiuttimena ansaitsevat täyden kympin. Kuvanlaatukin on loistava ja ehdottomasti huipputelevisioiden sarjassa, mutta täydellisyydestä jäädään karvan verran kuvan ajoittaisen välkynnän takia mustien kohtien toistossa.

Kuten aina lippulaivasarjan televisioita valitessa lopulta ratkaisee vain se, mitä juuri sinä laitteelta haluat. Jotkut muut mallit saattavat olla vähän kirkkaampia, eikä osa myöskään välky tarpeettomasti, mutta monissa on myös sellaisia varjopuolia, joita taas AG9:stä ei löydy kaivamallakaan. Erittäin vahva vaihtoehto siis!

HYVÄÄ & HUONOA

Ulkonäkö ja design
Toiminnot ja ominaisuudet
Hyvä äänentoisto
Voidaan kytkeä kaiuttimeksi monikanavajärjestelmään
Kuvan ajoittainen välkyntä tummilla alueilla

Sony KD-65AG9

Hinta 3 490 € (marraskuu 2019, hinta vaihtelee jälleenmyyjittäin)
Lisätiedot www.sony.fi

Koko: 65”
Paneelin tyyppi: OLED
Tarkkuus: 3840 x 2160 Ultra HD
Käyttöjärjestelmä: Android TV
Virittimet
Antenni: DVB-T2
Kaapeli: DVB-C HD
Satelliitti: DVB-S2

Kuvaliitännät

HDMI: 4 kpl
HDCP: HDCP2.3
Komposiittivideotulo: 1

Ääniliitännät

ARC: eARC
Kuulokelähtö: Kyllä
Digitaalinen: Kyllä
Kaiutintulo: Kyllä (keskikanava)

Muut liitännät

USB: Kyllä (3 kpl)
Ethernet: Kyllä
HDMI CEC: Kyllä
Bluetooth: 4.2
Wifi: Kyllä (802.11a/b/g/n/ac)
Sovellukset: Muun muassa Netflix (4K), HBO Nordic, YLE Areena, mtv, Ruutu, Youtube, Amazon, C More ja Viaplay
Muuta: Sisäänrakennettu muisti 16 gt, tallennus ulkoiselle kovalevylle, Chromecast-tuki, äänihaku ja ääniohjaus, usb-mediatoisto
Mitat (l x k x s): 144,7 x 83,4 x 4,0 cm
Mitat jalustan kanssa: 144,7 x 83,8 x 25,5 cm
Paino: 21,2 kg
Paino jalustan kanssa: 24,8 kg

Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 10/2019 (nro.193)