Metaxas & Sins on saanut kannettavan T-RX-kelanauhurinsa tuotannon käyntiin. Tavoitteena toimitusjohtaja Kostas Metaxasilla on ollut viedä kelanauhuritekniikka äärirajoilleen, niin että lopputuloksena olisi mahdollisimman realistinen ääni. Tavoite on kova, sillä kelanauhurien äänenlaatu on jo ennestään parhaimmillaan huippuluokkaa.

Tekniikka on jo vuosikymmeniä sitten kadonnut taviskodeista kätevämmän c-kasetin alta. Äänitysstudioista se katosi liki tyystin viimeistään vuosituhannen vaihteessa digitaalisen tekniikan alta. Kuitenkin highend-piireissä niitä alkoi näkyä uudelleen kymmenisen vuotta sitten. Pari esimerkkiä viime vuosien uutuuksista ovat Ballfinger Tonbandmaschine M 063 ja Horch Housen Revox.

Etuna toiseen analogitekniikkaan eli vinyyliin on muun muassa se, että kyseessä on suora kopio alkuperäisestä nauhasta, kun taas vinyyli vaatii erillisen masteroinnin ja taajuuskorjauksen. Lisäksi äänenlaatu on tasaisempi nauhan alusta loppuun, kun taas vinyylien sisimmät urat eivät kuulosta yhtä hyvältä kuin uloimmat.

Kostas Metaxas on tuotekehitystä tehdessään tutkinut 60–80-lukujen kelanauhurimalleja suurennuslasin kanssa ja löytänyt niistä parannettavaa. 80-luvulla tarkkuusmoottorit eivät olleet vielä niin kehittyneitä kuin nykyään valmistustekniikan, teknologian ja tietokoneohjauksen osalta.

T-RX-mallissa on käytetty sveitsiläisen Maxonin moottoreita. Muotokieli puolestaan on tuttua Metaxas & Sinsiä eli yhdistelmä veistoksellisuutta ja futuristisuutta. Kostas Metaxasilla on 35 vuoden työkokemus kelanauhurilla nauhoittamisesta Stellavoxin kannettavalla SM8:lla ja TD9 Studiolla. Highendin parissa hän on ollut jo neljäkymmentä vuotta.

Nauhureiden toimitusten luvataan alkavan maaliskuussa 2019, minkä jälkeen ne saavat ensiesittelynsä Münchenin highend-messuilla toukokuussa. Hinta pyörii 30 tuhannen euron tietämillä.

www.metaxas.com