OnePlus on esitellyt uudet 7-sarjan puhelimet. Edullisemmista lippulaivapuhelimistaan tunnetuksi tullut valmistaja on löytänyt viime vuosina hyvin suomalaisten taskuihin. Nyt se laajentaa valikoimaansa myös järeämmällä ja samalla kalliimpien lippulaivojen hintaluokkaa lähestyvällä 7 Pro -mallilla. OnePlus 7 Prosta ilmestyi samalla 5G-yhteyksillä varustettu malli.

OnePlus 7 Prossa on hieman perusmallia suurempi ja tarkempi 6,67 tuuman näyttö, ja se on ensimmäistä kertaa valmistajan puhelimissa reunoiltaan kaareva. Sen näyttö on toteutettu uudella Fluid AMOLED -tekniikalla. Näyttö yltää 3 120 x 1 440 pikselin tarkkuuteen ja pikselitiheys on siten 516 pikseliä tuumalla. Kuvasuhteeltaan näyttö on 19,5:9. Virkistystaajuudeltaan se on 90 hertsiä tavallisemman 60 hertsin sijaan.

Perusmalli tyytyy 6,41 tuuman näyttöön ja 2 340 x 1 080 pikselin tarkkuuteen. Myös tekniikka on eri – Optic AMOLED. Näytössä on myös sormenjälkilukija, jonka luvataan olevan viimevuotista 6T:tä nopeampi. Puhelimessa on nyt kaksoiskaiuttimet, ja äänentoiston kehittämisessä on ollut apurina Dolby.

OnePlus 7 -puhelimet käyttävät monien tämän vuoden Android-lippulaivojen tavoin Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriä. OnePlus 7 Prossa on nestejäähdytys, jonka voimin pelaamisenkin pitäisi onnistua viileämmissä merkeissä.

Ram-käyttömuistia on Pro-versioissa mallista riippuen 8 tai 12 gigatavua, kun taas perusmalli tyytyy 8 tai 6 gigatavuun. Pro-mallin erikoisuus on RAM Boost, joka optimoi käyttömuistia sovellusten tarpeen ja käyttäjän tottumusten mukaan. Tallennusmuisti on OnePlus 7 Prossa 256 gigatavun kokoinen. Perusmallissa muistia on joko 256 tai 128 gigatavua. Ne on toteutettu aiempaa nopeammalla UFS 3.0 -muistilla. Muistitila ei ole laajennettavissa muistikortilla.

Kameroissa on käynnissä kova kilpailu keski- ja lippulaivaluokan puhelimissa. Myös OnePlus on panostanut kamerapuoleen, sillä pääkamerassa on jo monista tänä vuonna ilmesyneistä puhelimista tuttu 48 megapikselin Sonyn IMX586 -kenno. Aukkosuhde pääkamerassa on f/1,6 ja se on varustettu vaiheentunnistavalla automaattitarkennuksella sekä optisella ja elektronisella kuvanvakaimella.

Kakkoskamera taas on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja se tarjoaa kolminkertaisen optisen zoomin. Myös telekamerassa on optinen kuvanvakautus, ja sen aukkosuhde on f/2,4. Kolmantena on tarjolla 16 megapikselin kennolla varustettu ultralaajakulmakamera f/2,2-aukkosuhteella. UltraShot-toiminnallisuus tarjoaa HDR+- ja Super Resolution -kuvaustilat, ja lisäksi puhelimessa on yökuvaustila.

Perusmallissa on kaksoiskamera, joista pääkamerassa on samainen 48 megapikselin kenno, mutta aukkosuhde on vaatimattomampi f/1,7. Optinen kuvanvakaaja löytyy siitäkin. Kakkoskamerassa on viiden megapikselin kenno ja f/2,4-aukkosuhde.

Erikoisempi, vaikkakaan ei ainutlaatuinen, ratkaisu on OnePlus 7 Pron etukamera, joka pomppaa tarvittaessa laitteen sisältä. Siinä on 16 megapikselin Sony IMX 471-kenno. Aukkosuhde on f/2,0 ja optisen sijaan siinä on elektroninen kuvanvakain. Kestävyyteen on panostettu, sillä etukameran suojana on safiirilasi ja mekanismin pitäisi kestää 300 000 nostoa. Perusmallissa taas on loveen sijoitettu 16 megapikselin näyttö.

Akku on OnePlus 7 Pro -mallissa kapasiteetiltaan 4 000 milliampeerituntia ja OnePlus 7:ssa 3 700 milliampeerituntia. Lataus tapahtuu 30 watin nopeudella Warp Charge 30 -pikalatauksella. Sen voimin akun pitäisi latautuman puolilleen 20 minuutissa. Perusmallin pikalataus on vaatimattomampi 20 watin Fast Charge.

OnePlus 7:ssa on Android 9.0 Pie varustettuna OxygenOS-käyttöliittymällä. Siinä on häiriöttömämpää pelaamista tarjoava pelitila sekä Zen Mode, joka auttaa käyttäjää keskittymään lukitsemalla puhelimen 20 minuutin ajaksi. Puhelimessa on myös uudistunut haptinen värinämoottori.

Puhelimessa on alumiininen kehys, kun taas etu- ja takaosa ovat lasia. Värivaihtoehdot ovat Mirror Grey, Almond ja mattasininen Nebula Blue. Pro-version 8 + 256 gigatavun versiot maksavat Suomessa 749 euroa, kun taas 12 + 256 gigatavun malli maksaa 829 euroa. Kärkimalli on saatavilla ainoastaan Nebula Blue -värisenä. Vaatimattomampi Pro-malli on tarjolla kaikissa väreissä, kunhan Almond-värivaihtoehtokin liittyy mukaan kesäkuussa.

Perusmallin ainoa värivaihtoehto on Mirror Grey. Edullisin 6 + 128 gigatavun versio maksaa 549 euroa ja 8 + 256 gigatavun versio 599 euroa. Myynti käynnistyy 21. toukokuuta.

OnePlus Pron 5G -versio ei eroa ulkoisesti tavallisesta Pro-mallista kuin 5G-logon osalta, vaikka sisäisesti antenniratkaisu viekin enemmän tilaa ja vaatii tehokkaampaa jäähdytystä. Sen luvataan tulevan Suomessa myyntiin Elisan kautta toisen kvartaalin aikana eli aivan lähiaikoina.

www.oneplus.com/fi/