HMD Global julkisti tänään uuden budjettiluokkaan kuuluvan Nokia 2.2 -älypuhelimen. Heinäkuun 8. päivä myyntiin saapuvan puhelimen hinta on Suomessa 119 euroa. Nokia 6.2 -mallin ilmestymistä hieman odotettiin, sillä 6.1-puhelimen julkistamisesta on pian puolitoista vuotta. Tällä kertaa ilmoille kuitenkin putkahti vain 2.2-malli.

Sen tekee hintaluokassaan houkuttelevaksi kuuluminen Android One -ohjelmaan. Puhelimeen on sen ansiosta saatavilla päivityksiä ainakin kahden vuoden ajan ja tietoturvapäivityksiä kolme vuotta. Budjettipuhelimille käyttöjärjestelmäpäivityksiä ei tavallisesti tarjota kovin pitkään. Koska Android One ei salli kovin suuria muokkauksia käyttöjärjestelmään, puhelimessa ei ole myöskään valtavia määriä turhaa ja puhelinta hidastavaa ohjelmistoa.

Ainoa Suomeen tuleva värivaihtoehto on musta, mutta Nokian historialle kumartavana ominaisuutena puhelimessa on vaihdettavat Xpress-on-muovikuoret, joiden avulla puhelimen värimaailmaa pystyy vaihtamaan. Ne maksavat noin kymmenen euron verran kappaleelta ja väreinä ovat pinkki, metsänvihreä ja jäänsininen.

Järjestelmäpiirinä on neliytiminen MediaTek Helio A22. Ram-käyttömuistia löytyy kahden gigatavun verran ja sisäistä tallennustilaa 16 gigatavua. Järeämpi 3 + 32 gigatavun malli ei ole näillä näkymin tulossa Suomeen. Halutessaan tallennustilaa voi laajentaa muistikortilla 400 gigatavuun asti.

Vesipisaralovella varustettu näyttö on kooltaan 5,71 tuumaa ja kuvasuhteeltaan 19:9. Tarkkuudeltaan se yltää HD+-tasolle eli 1 520 x 720 pikseliin ja kirkkaudeltaan 400 nitiin. Selfie-kameran kenno on tarkkuudeltaan viisi megapikseliä ja sillä tapahtuu myös syväoppimista hyödyntävä kasvontunnistus.

Takana on 13 megapikselin kamera f/2,2-aukkokertoimella ja led-valolla varustettuna. Takakameraa terästää tekoäly, joka auttaa hämäräkuvien ottamisessa. Ominaisuuksista löytyy myös hdr-kuvaus ja Google Lens, jonka avulla pystyy tunnistamaan esimerkiksi kuvassa näkyviä kasveja ja muita objekteja. Google-ominaisuuksista löytyy myös Google Assistant -puheohjaus, jota varten on myös oma painikkeensa.

Akku on kapasiteetiltaan 3 000 milliampeerituntia. Sen lataus tapahtuu micro-usb-liitännän kautta ja viiden watin latausteholla. Liitäntöihin kuuluu myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

www.hmdglobal.com