Yamaha on esitellyt pitkästä aikaa uudet planaarikuulokkeet. Aikoinaan 1970–1980-luvuilla japanilaisvalmistaja oli kovassa kurssissa kuulokepuolella juuri ortodynaamisiksi kutsumiensa planaarikuulokkeiden ansiosta. Hifin historiaa -sarjassamme käsittelimme muutama vuosi sitten Yamaha HP-50S Orthodynamic -kuulokkeita.

YH-5000SE-kuulokkeet sijoittuvat Yamahan malliston huipulle. Runko on valmistettu magnesiumista, minkä ansiosta kuulokkeet painavat 320 grammaa. Kuulokkeet valmistetaan käsityönä Japanissa.

Elementtien luvataan tarjoavan tarkkaa ja särötöntä toistoa. Paluuta on valmisteltu huolella, sillä What Hi-Fi?:n mukaan kuulokkeita on alettu kehittää vuonna 2016. Erilaisia kalvoja on testattu tuhat kappaletta ennen kuin löytyi sopiva. Kuulokkeet ovat rakenteeltaan avoimet ja korvan ympäröivät.

Panta on kaksikerroksinen ja sen säätö tapahtuu portaattomasti. Painon luvataan jakautuvan tasaisesti. Mukana tulee kahdenlaiset pehmusteet – keinonahkaiset ja mokkaiset, jalusta sekä 3,5 mm ja 4,4 mm liittimillä varustetut kaapelit. Lisävarusteena voi hankkia XLR-johdon.

Hinta ja saatavuus Suomessa eivät ole tiedossa, mutta kuulokkeet tulevat maksamaan kuitenkin useita tuhansia euroja.

fi.yamaha.com