Pitkän linjan saksalainen optiikkavalmistaja Zeiss on esitellyt yllättäen ensimmäisen täyden kennon ZX1-kompaktikameransa. Erityistä siinä on integroitu Adobe Photoshop Lightroom CC -kuvanmuokkaussovellus, jolla siis pystyy myös kehittämään raw-kuvat suoraan kamerasta. Kamera on muutenkin tarkoitettu toimimaan tavallista itsenäisemmin.

Kamerassa on kiinteä 35 millimetrin Distagon-linssi, joka aukkoluku on f/2. Siinä on kahdeksan elementtiä viidessä ryhmässä ja lyhin tarkennusetäisyys on 30 senttimetriä. Valmistajan omaa tuotantoa oleva kennon koko on 37,4 megapikseliä ja sen ISO-herkkyys yltää 80–51200 alueelle. Kuvausnopeus on kolme ruutua sekunnissa. 4k-videokuvaus sujuu 30 ruudun sekuntitahdilla.

Takana on 4,3 tuuman kokoinen kosketusnäyttö, jonka pikselitiheys on 338 pikseliä tuumalla. Kamerassa on myös 0,7 tuuman kokoinen sähköinen etsin. Kuvat siirtyvät wifi-yhteyden, bluetoothin tai usb-c-liitännän välityksellä. Kuvat pystyy lataamaan suoraan verkkoon ilman tietokonetta tai mobiililaitetta, ja myös ohjelmiston voi päivittää suoraan. Adobe Lightroomin käyttö onnistuu suoraan kamerasta.

Sisäistä tallennustilaa on peräti 512 gigatavua, mihin mahtuu 6 800 kameralla räpsäistyä raw-kuvaa ja 50 000 jpg-kuvaa. Akun kapasiteetti on 3 190 milliampeerituntia. Liitännät löytyvät mikrofonille ja kuulokkeille.

Kamera tulee saataville vuoden 2019 alussa – hinnat ja saatavuus tarkentuvat myöhemmin.

www.zeiss.fi