Lenovolta nähtiin helmikuun lopun Mobile World Congress -tapahtumassa kaksi keskihintaluokan laitetta Moto G -sarjan viidennestä sukupolvesta. Vaikka kyse ei ollut lippulaivamalleista, ne onnistuivat saamaan melkoisesti huomiota Barcelonassa, kiitos sekä sarjan hyvän maineen että yksityiskohtien, joiden avulla Moto G5 Plus ja hiukan vähemmän kiinnostava Moto G5 nousevat esiin markkinoiden kiihkeässä kilpailussa.

Molemmissa laitteissa on lähestulkoon puhdas Android OS 7.0 (Nougat), mikä paitsi mukailee markkinoiden viimeisimpiä trendejä myös toimii eräänlaisena myyntivalttina. Lisäohjelmilla täyteen ahdetuista käyttöjärjestelmistä kun tuntuu muodostuvan nykyään enemmän harmia kuin lisäarvoa. Jopa Nokia on asennuttanut uusiin puhelimiinsa puhtaan Androidin, ja Sonyn keskihintaisissa uutuuksissa on puolestaan vain pieniä modauksia. Lenovo, eli Motorola taas käyttää Pixel Launcheria.

Suuremman, 5,2-tuumaisen Moto G5 Plus -mallin etuna on sen mainio takakamera. Laitteessa on 12 megapikselin Dual Pixel -kamera automaattitarkennuksella – sama, jollainen on nähty jo huomattavasti kalliimmassa Samsung Galaxy S7 -mallissa. Jokseenkin suuresta valon määrästä huolehtii kameran f/1.7-aukko, jonka suorituskykyä pääsin testaamaan tarkoituksellisesti hämärällä Lenovon esittelyalueella MWC:ssä. Siellä otetut kuvat olivat poikkeuksellisen teräviä mutta myös yksityiskohtaisia, ja niissä oli asianmukainen valotus sekä keskitasoa parempi värikylläisyys.

Huipputason kameran sisällyttäminen keskihintaiseen laitteeseen houkuttelee eittämättä kuluttajia. Monia ilahduttanee myös tieto siitä, että Moto G5 Plussan käyttötuntuma ja tekniset ominaisuudet ovat myös kohdillaan. Esimerkkinä tästä mainittakoon puhelimen sisuskalujen Qualcomm Snapdragon 625 -piirisarja, joka on osoittautunut optimaaliseksi valinnaksi keskitason laitteissa, ja markkinoista riippuen kahden, kolmen tai neljän gigatavun keskusmuisti sekä 32 tai 64 gigatavun tallennustila. Mielenkiintoisena huomiona tosin mainittakoon, että vaikka piirisarja mahdollistaa 2 160 p -tason videoiden tallentamisen, tämä ominaisuus tulee olemaan tarjolla vain Yhdysvaltojen-markkinoilla eikä lainkaan Euroopassa.

Moto G5 Plussassa on metallinen runko, jonka sisällä piilottelee jokseenkin tehokas 3 000 milliampeeritunnin akku. Viimeistelyn suhteen taas ollaan turvallisesti keskisarjassa. Laitteen pyöristetyn jäntterä muotoilu kyllä välittää uskottavia tuntemuksia kädessä pidellessä, mutta sen kanssa ollaan kaukana premium-luokan fiiliksistä, joita taas kilpailijoista esimerkiksi Sony ja Nokia vastaavan hintaluokan tuotteillaan kykenevät tarjoamaan. Samoin viiden megapikselin selfiekamera f/2.2-aukolla istuu luontevasti keskitasoon ja tarjoaa sen mukaista jälkeä.

Seikka josta Moto G5 Plussaa harkitsevat lienevät varsin mielissään, on puhelimen hinta. Kahden gigan keskusmuistilla ja 32 gigan tallennustilalla varustetun version USA-hinta on vain 230 dollaria, kun taas kolmen gigan keskusmuistin ja 32 gigan tallennustilan malli maksaa hiukan enemmän, 280 euroa (jep, ei dollaria). Näistä hinnoista voi melko suoraan päätellä, että kalliimpi ja paremmin – ainakin tallennuskapasiteetin kannalta – varusteltu malli on tarkoitettu Euroopan-markkinoille, kun taas halvempi versio suppeammalla muistilla mennee paremmin kaupaksi Yhdysvalloissa.

Pienemmässä, viisituumaisessa Moto G5:ssä taas ei ole yhtä kehittynyt kamera, mutta sen suurin etu tulee metallisen kuoren sisällä olevasta akusta, joka on vaihdettavissa! Tällainen ratkaisu alkaa olla matkapuhelinmarkkinoilla jo aika harvinaista herkkua, joten se erottaa Moto G5:n edukseen omassa sarjassaan. Itse akku, joka on sijoitettu perinteisesti takakannen alle, on tehoiltaan 2 800 milliampeerituntia. Ja jälleen markkina-alueesta riippuen itse laitteessa on koko kahden tai kolmen gigan keskusmuisti ja 16:n tai 32 gigan tallennuskapasiteetti. Molemmat mallit sisältävät myös nopean latauksen mahdollistavaa TurboPower-teknologiaa.

Lisäksi Moto G5 -mallissa on jokseenkin köykäisempi piirisarja kuin isoveljessään. Kyseessä on Qualcommin Snapdragon 430, jolle on muodostunut hienoinen virtasyöpön maine johtuen sen kahdeksasta Cortex-A53-ytimestään, jotka hyrräävät 1,4 gigahertsin taajuudella. Toisaalta taas Moto G5:n näyttö on sama kuin isommassa mallissa. Näin sekin tarjoaa ips-näytön full hd -resoluutiolla ja hiukan paremmalla pikselitiheydellä (441 ppi verrattuna Plus-mallin 424:ään) pienemmästä koostaan johtuen.

Moto G5:n takakameran kohdalla suorituskyky on keskitasoa – kuten ominaisuudet muutenkin. Siinä on 13 megapikselin resoluutio f/2.0-aukolla ja sillä voi tallentaa full hd -videota (riippumatta markkina-alueesta), mikä on toisaalta myös piirisarjan käsittelykyvyn raja. Etukamera on identtinen suuremman Moto G5 Plus -mallin kanssa: viisi megapikseliä ja f/2.2.

Perusmalli kahden gigan keskusmuistilla ja 16 gigan tallennustilalla on saanut alustavaksi suositushinnakseen 200 euroa Euroopassa ja 200 dollaria Yhdysvalloissa. Lenovo on kertonut tuovansa Moto G5- ja Moto G5 Plus -mallit kansainvälisille markkinoille lähiviikkoina.

 

Teksti ja kuvat: Dragan Petric
Käännös: Heikki Kivelä