Multimedialaitteiden monitaituri Creative on muun tuotantonsa ohessa meritoitunut myös soundbar-ratkaisuiden puolella. Kokeilimme kahta kompaktia vaihtoehtoa, joista toinen on perinteisempi telkkarin kumppani, kun taas toinen istuu vaikka pelipisteen eteen.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja & AVPlus-toimitus

Reilu vuosi sitten saimme Creativelta testiin edullisen, erillisellä subwooferilla varustetun Stage V2 -soundbarin, joka osoittautui tuotekategoriassaan varsin onnistuneeksi laitteeksi. Sen vahvuuksiksi muodostuivat yksinkertainen toiminta ja helppokäyttöisyys sekä reilun satasen hintaan nähden todella tasapainoinen ääni.

Stage-mallistosta löytyy myös nyt testiin saamamme 360-versio, joka pistää V2:ta paremmaksi muun muassa kovemmilla tehoreserveillä sekä Dolby Atmos -surround-äänen tuella. Samalla Stage 360:n hinta nousee 229,99 euroon, mikä on kuitenkin soundbarien kohdalla vielä kohtuullinen summa.

Creativella on lisäksi tarjolla klassisen äänikorttimerkki Sound Blasterin nimellä kolme Katana-sarjan soundbar-subwoofer-yhdistelmää, joista saimme testattavaksemme malliston keskimmäisen V2X:n. Se taas soveltuu vaikkapa tietokonepöydälle pelien äänentoistoon siinä missä perinteisempäänkin soundbar-käyttöön television kumppaniksi. Katana V2X:n hintakaan ei mahdoton ole, sillä soundbarin ja subwooferin yhdistelmä maksaa 309,99 euroa.

Molempia malleja yhdistää samankaltainen, melko kompakti laitteiden koko, mutta selkeitä eroavaisuuksiakin on.


Creative Stage 360 tarjoaa kaksi hdmi-sisääntuloa, tavallisen hdmi arcin äänelle, optisen digitaalisen toslink-tulon, huoltoa varten tarkoitetun usb-liitännän sekä lähdön subwooferille.

Creative Stage 360

Kuten meidät vakuuttanut Stage V2, myös Stage 360 on fiksun kokoinen soundbar, joka sopii luontevasti sekä pienemmille että suuremmille ruuduille. Toimituksen 55-tuumaisen testitelevision kanssa soundbarin korkeus osoittautui juuri sopivaksi, eikä palkki peittänyt television infrapunavastaanottimen silmää.

Käyttöönoton yhteydessä havaitsimme, että käyntiäänenä on pieni, laitteen päälle paikantuva sirinä. Se kieltämättä erottuu varsinkin läheltä kuunneltuna, mutta isommassa huoneessa ja materiaalia toistettaessa ei.

Stage 360:n etumaskissa olevan näytön saa halutessaan joko melko kirkkaaksi, jolloin sen informaatio välittyy helposti myös päivänvalossa, tai näytön saa myös pimennettyä, mistä plussaa. Kaukosäätimessä on lisäksi infopainike, jota painamalla soundbar ilmoittaa kulloinkin käytössä olevat asetukset. Tämä on siinä mielessä fiksu ominaisuus, että silloin käyttäjä voi nopealla vilkaisulla varmistua esimerkiksi kulloinkin käytössä olevasta toistotilasta, subwooferin tasosta ynnä muusta.

Stage 360 -soundbarin kannesta löytyvät virtojen kytkennän ja bluetooth-parinmuodostuksen painike sekä äänenvoimakkuudensäätö ja medialähteen valinta. Kaukosäädin on yksinkertainen ja helppokäyttöinen kattaen kaikki soundbarin toiminnot.

Kaikkia Stage 360:n toimintoja ohjataan laitteen mukana toimitettavalla, yksinkertaisella ja käteen istuvalla kaukosäätimellä. Toiminnoista mainittakoon esimerkiksi kuunteluetäisyyden optimointiin tarkoitetut Far- ja Near-säädöt, joilla käytännössä saa hiukan korostettua dialogitaajuuksia. Lisäksi mukana on neljä erilaista toistotilaa leffoille, musiikille, yökäyttöön sekä surround-vaikutelmaa laajentava Wide. Näissä kussakin on kieltämättä omat puolensa, ja positiivista on, että ne kaikki kuulostavat suhteellisen järkeviltä – jopa musiikilla. Tämä on jo selkeä osoitus siitä, että perusasiat Stage 360:n toteutuksessa pelaavat hyvin. Toisaalta reilun parinsadan euron hintaan tätä voi pitää jo edellytyksenäkin.

Vaikka Stage 360:n ääni on perusteiltaan kunnossa, subwooferin sijoitukseen ja säätöön kannattaa nähdä hiukan vaivaa. Lähtökohtaisesti esimerkiksi musiikilla subwooferin jakotaajuus on aavistuksen korkealla, minkä ansiosta ylemmät taajuudet paikantuvat tilassa helposti lisäbassoon. Leffaäänen matalammilla lfe-sisällöillä näin ei käy, mutta sopivassa paikassa toiston saa kuitenkin tasapainoon kaikille materiaaleille.

Yksi Stage 360:n kärkiominaisuuksista on tuki objektipohjaiselle Dolby Atmos -surround-äänelle, jota vastaanottaessaan laite osaa automaattisesti kytkeytyä Atmos-tilaan. Surround-äänikuva on tällöin mukavan laaja kaikilla akseleilla, mutta toki täytyy pitää mielessä myös Stage 360:n tekniset rajoitteet: pohjimmiltaan se on 2.1-kanavainen toteutus, joka osaa digitaalisen signaalinprosessoinnin avulla kuitenkin simuloida laajempaa kanavakokonaisuutta. Ja tässä se myös onnistuu melko hyvin. Esimerkiksi 55-tuumaisella televisiolla, Wide- ja Far-asetuksilla äänikuva on leffakäytössä mukavan laajapiirtoinen.

Mitoiltaan sopivan kompakti Creative Stage 360 sopii helposti tason päälle monien eri televisioiden eteen peittämättä ruutua tai kehyksen alareunaan usein asennettua kaukosäädön infrapunavastaanotinta.

Silloin tällöin puhetta toistettaessa, erityisesti syvemmissä miesäänissä, on piirun verran alakeskiäänipainotusta, mutta toisaalta ylempi keskialue on luonteva ja dialogista saa vaivattomasti selvää. Säätöihin tutustumalla ja subwooferin paikkaa hakemalla kokonaisuuden saa kuitenkin soimaan yleisellä tasolla tasapainoisesti.


Sound Blaster Katana V2X:n liitännöistä löytyy tavallinen hdmi arc, SXFI-datan siirtoon tarkoitettu usb-portti, usb-c-mallinen asynkroninen tulo tietokoneelle, 3,5 millimetrin analoginen linjatulo, optinen digitaalinen toslink -tulo sekä lähtö pakettiin kuuluvalle subwooferille. Soundbarin etupaneelissa on vielä 3,5 millimetrin kuulokelähtö.

Sound Blaster Katana V2X

Siinä missä Creative Stage 360 on parivaljakosta se perinteisempi telkkarin viereen asennettava soundbar, valmistaja on miettinyt Sound Blaster Katana V2X:n kohdalla myös tietokone- ja pelikäyttöä. Siinä ei ole tukea Dolby Atmos -äänelle, mutta toisaalta mukana on usb-liitäntä tietokoneeseen kytkemistä varten. Lisäksi Katana V2X:ää voi ohjata myös älylaitteeseen ladattavalla Creative-sovelluksella.

Sound Blaster Katana V2X -soundbarin päällä on tavanomaiset ohjauspainikkeet virtojen kytkennälle ja bluetooth-parinmuodostukselle, äänenvoimakkuudelle, medialähteen ja kuuntelutilan valinnalle sekä SXFI-toiminnon päälle kytkemiselle.

Soundbarin saa toki käyttöön ilman sovellustakin, mutta saadakseen kaikki ominaisuudet toimimaan, tulee käyttäjän ladata paitsi Creative-sovellus myös kuulokkeiden optimointiin käytettävä SXFI-sovellus, jonka kieltämättä hiukan kehnoa toteutusta ja yhteispeliä soundbarin kanssa ihmettelimme viimeksi AVPlus-numerossa 1/22 testatun Creative SXFI Carrier -soundbarin kohdalla.

Katana V2X on kuitenkin sikäli käyttäjäystävällisempi toteutus, että sen kohdalla tietyt SXFI-ominaisuudet saa kuitenkin käyttöönsä suoraan ilman sovellusseikkailuja. Nämä ominaisuudet liittyvät pelimaailmaan, johon Katana V2X on keskeisesti suunnattu. Se tarjoaa valmiiksi pelikäyttöön räätälöidyt SXFI-kuulokekuunteluprofiilit Battle Moden ja Scout Mode 2:n, jotka vahvistavat eläytymistä pelikokemukseen.

Pelimaailmasta tuttua on myös Katana V2X -soundbarin alareunaan upotettu hauska ledinauha, jonka saa hohtamaan sateenkaaren väreissä. Toki ominaisuuden saa myös hehkumaan rauhallisemmin, jolloin sitä voi käyttää hillittynä työpöydän valona, tai kokonaan pois päältä.

Lisäksi Katana V2X:ssä on sisäänrakennettu mikrofoni, jolloin se toimii työpöydällä ollessaan kattavana kommunikaatiokeskuksena.

Sound Blaster Katana V2X:n erikoisuutena on soundbarin alareunaan asennettu ledinauha, jonka saa hohtamaan sateenkaaren väreissä. Toki valotehosteet ja näytön voi myös sammuttaa, jos haluaa keskittyä vaikkapa leffan katseluun.

On tietystikin subjektiivista, miten hyvin itse kunkin mielestä pelikäyttöön optimoidut ominaisuudet toimivat, mutta niiden vaikutus järjestelmän toistoon varsinkin kuulokekäytössä on aidosti tuntuva – ja tottumuksista riippuen perinteistä, suoraa kuulokeyhteyttä vivahteikkaampi. Toki ominaisuudet saa myös ohitettua, ja mukana on suoraan tietyille peleille räätälöityjä taajuuskorjaimen esiasetuksia. Pelaajille tarjolla on siis runsaasti ominaisuuksia.

Tavanomaisemmassa käytössä Katana V2X toimii ja pelittää kategoriassaan hyvin. Vaikka subwoofer on oletettavasti täysin sama kuin Stage 360:lla, sen integraatio kokonaisuuteen vaikutti olevan suoraan paketista vedettynä piirun verran parempi, tosin subwooferin paikan ja toistovoimakkuuden määritys vaikuttaa Katana V2X:nkin kohdalla lopputulokseen ratkaisevasti.

Vaikka Katana V2X ei tue Atmos-ääntä, sen muut surround-ominaisuudet ja äänitilat sekä sovelluksen kautta avautuvan Acoustic Enginen säätömahdollisuudet ovat 2.1-kanavaiseksi järjestelmäksi kunnossa ja äänikuvan koko 55-tuumaisen ruudun kanssa vähintäänkin riittävä. Vaikka paperilla järjestelmän rms-teho on 90 wattia suhteessa Creative Stage 360:n 120 wattiin, peruskäytössä ja varsinkin lähikentässä kuunneltuna se riittää todennäköisesti enimpien meistä tarpeisiin.


Sound Blaster Katana V2X:ää ohjataan Creative-ohjainsovelluksella, joka käytännössä on bluetoothilla toimiva, visuaalisesti helpommin hahmotettava kaukosäädin. Laitteeseen onkin luontevaa tutustua sen kautta, määritellä perusasetukset sovelluksella ja hyödyntää arkikäytössä tavallista kaukosäädintä.

Creative Stage 360 & Sound Blaster Katana V2X: Sopivan kokoisia vaihtoehtoja

Creativen Stage 360- ja Sound Blaster Katana V2X -soundbar-subwoofer-järjestelmät ovat molemmat omilla alueillaan hyvän hinta-laatusuhteen laitteita. Siinä missä ensin mainittu toimii paremmin perinteisessä käytössä telkkarin kaverina, jälkimmäinen tuo ison nipun erikoisominaisuuksia pelaajien käyttöön. On toki yksilöllistä, miten hyvin tietyt pelimaailmaan räätälöidyt ominaisuudet toimivat käytännössä, mutta on lähtökohtaisesti hyvä, että niitä on tarjolla.

Puhtaasti äänentoiston kannalta tarkasteltuna molemmat toimivat leffakäytössä telkkarin rinnalla kategoriassaan hyvin, kunhan subwooferin paikan ja tason määrittelyn tekee huolella, se kun molempien kohdalla saattaa tietyissä tapauksissa erottua toistossa liiaksikin. Tehoista ei niinkään ole pulaa, vaan enemmänkin kyse on siitä, miten järjestelmän säätää vastaamaan mitäkin mediaa.

Käytön kannalta Stage 360 on yksinkertaisempi, kaukosäätimellä ohjattava kokonaisuus, kun taas Katana V2X tarjoaa liudan lisätoimintoja sovelluksen kautta. Toki sitäkin voi arjessa käyttää kätevästi kaukosäätimellä.

Kuten olemme aiemminkin erityisesti Creative Stage V2:n kohdalla huomanneet, niin valmistaja kyllä osaa virittää äänentoiston kohdalleen, eikä tuotteiden hintakaan ole aivan mahdoton. Tätä taustaa vasten molemmat kompaktit 2.1-järjestelmät onnistuvat siinä, mitä tekevät, selkein ja omin painotuksin!


Creative Stage 360
HYVÄÄ & HUONOA

Toimiva ääni
Yksinkertainen käytettävyys
Liitännät
Sirisevä käyntiääni

Sound Blaster Katana V2X
HYVÄÄ & HUONOA

Tunnelmalliset valotehosteet
Siisti, yhtenäinen ääni
Kuulokeliitäntä etupaneelissa
Usb-liitäntä pc-äänelle
SXFI-sovelluksen toiminta

Merkki
Malli
CREATIVE
Stage 360
SOUND BLASTER
Katana V2X
Hinta229,99 euroa309,99 euroa
Lisätiedotfi.creative.comfi.creative.com
Toimintaperiaate2.1-äänentoistojärjestelmä, soundbar + subwoofer2.1-äänentoistojärjestelmä, soundbar + subwoofer
Ilmoitettu kokonaisteho120 W (rms)90 W (rms)
Elementit (soundbar)2 x 63 mm bassokeskiäänielementti
2 x 19 mm diskantti
2 kpl 57 x 97 mm laajakaistaelementti
SubwooferPassiivinen, refleksikotelo, 133 mm elementtiPassiivinen, refleksikotelo, 133 mm elementti
Liitännät2 x hdmi in
1 x hdmi out (arc)
1 x toslink
1 x usb (vain huolto)
1 x sub out
1 x hdmi out (arc)
1 x toslink
1 x usb audio
1 x 3,5 mm aux in
1 x sub out
1 x sxfi out (usb)
1 x kuulokelähtö 3,5 mm (edessä)
Bluetooth (versio)5.05.0
KaukosäädinKylläKyllä
Ohjauspainikkeet soundbarissaVirtakytkin, äänenvoimakkuuden säätö, lähteen valintaVirtakytkin, äänenvoimakkuuden säätö, lähteen valinta, mode, sxfi-painike
OhjainsovellusEiCreative App / SXFI App
TaajuuskorjainEiKyllä
Basson/diskantin säätöKylläKyllä
Mitat (soundbar)565 x 88 x 75 mm600 x 95 x 62 mm
Paino (soundbar)1,7 kg1,5 kg
Mitat (subwoofer)115 x 250 x 422 mm116 x 250 x 423 mm
Paino (subwoofer)3,4 kg3,3 kg
Mukana myyntipakkauksessaVirtajohdot
Optinen toslink-kaapeli (150 cm)
Pikaopas
Virtajohdot
Optinen toslink-kaapeli (150 cm)
USB C – USB A -kaapeli (120 cm)
Seinäkiinnikkeet
MuutaDolby Atmos -tukiTunnelmavalaistus, toistoteknologiat
VäriMustaMusta

Artikkeli on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2023 (nro.218).