Kun puhelimella tai läppärillä haluaa kuunnella langallisia kuulokkeita, usb-dac ja erillinen kuulokevahvistin ovat kätevä tapa päivittää soundi paremmaksi. Yksi edullinen mutta toimiva vaihtoehto on iFin Go Link.

Teksti: Joni Nikkola Kuvat: AVPlus-toimitus ja valmistaja

Kännyköiden ja tietokoneiden omat kuulokeliitännät eivät yleensä ole aivan hifiystävällisimmästä päästä. Raskaammat hifikuulokkeet eivät yleensä jaksa niiden voimin soida optimaalisella tavalla. Puhelimissa puolestaan ei aina nykyisin edes ole kuulokeliitäntää. Jos haluaa kuunnella musiikkia langallisilla kuulokkeilla, tarvitsee siis todennäköisesti kuulokevahvistimen.

Kuulokeliitännän ohella DA-muunnin on toinen pullonkaula etenkin edullisimmissa puhelimissa. Usein mobiilivalmistajat eivät edes kerro, millaisella piirillä ja millaisella laadulla muunnos tapahtuu. Lisälaitevalmistaja iFi Audio esitteli hiljattain näitä molempia tarpeita varten taskumallisen Go Link -kuulokevahvistimen/DACin. Hinta on maltilliset 59 euroa.

Valmistajana iFi Audio on tunnettu monenlaisista hifiharrastajan pikkuapulaisista. Lähes kaikki niistä ovat kooltaan kompakteja. Valikoimaan kuuluu lähinnä mukana kulkevia tai työpöytäkäyttöön tarkoitettuja laitteita sekä erilaisia puhtaampaa signaalia lupaavia apuvälineitä.


Muuntamisen hoitaa ES9219MQ/Q-piiri, jonka voimin laite tukee pcm-toistoa 32 bitin ja 384 kilohertsin laadulla, dsd:tä 11,2 megahertsin laadulla sekä lisäksi dxd:tä ja mqa:ta.

Taskuun mahtuva Go Link on kaikkein pienin ja edullisin iFin kuulokevahvistin/DACeista. Kompaktiutta korostaa vielä se, että kuulokeliitännän ja USB-liitännän rungot ovat toisistaan erillisiä, ja niiden välillä on punottu johto. Mukana pakkauksessa tulee itse laitteen lisäksi myös USB-A-adapteri ja Apple-laitteiden käyttäjille lisäksi Lightning-adapteri. USB-liitäntä on kiinni paksuhkossa rungossa, joten puhelimen suojakotelon saattaa ainakin joissain tapauksissa joutua ottamaan irti. Ongelmaa ei kuitenkaan ollut ainakaan Xiaomi Redmi Note 9:n silikonikotelon kanssa.

Puhelimeen laite kytketään USB-C:llä, ja kuulokkeita varten on 3,5 millimetrin liitäntä. Pienestä koostaan huolimatta laite kykenee 32 bitin ja 384 kilohertsin resoluutioon PCM-äänentoistossa sekä lisäksi DSD256- ja DXD384-toistoon. Tuettuna on myös MQA-toisto, joka on käytössä esimerkiksi Tidal-suoratoistopalvelun parhaassa Masters-laadussa. Muuntamisen hoitaa ES9219MQ/Q-piiri.

Time Domain Jitter Eliminator -teknologian luvataan vähentävän jitteriä eli digisignaalin epäsäännöllisyyttä. Tuloksena pitäisi olla vähäisempää säröä, selkeämpää soundia ja laajempi dynaaminen alue. Signaali-kohinasuhteen ilmoitetaan olevan vähintään 125 dBA ja dynaamisen alueen vähintään 122 dB(A), mitkä ovat molemmat korkeita lukuja. Harmonisen kokonaissärön luvataan olevan vähemmän kuin 0,004 prosenttia, mikä on myös hyvä luku.

Mitään painikkeita tai kosketustoimintoja laitteessa ei ole. Se on siis äärimmäisen simppeli. Äänenvoimakkuuden säätö tapahtuu tietokoneen tai puhelimen omista säätimistä, samoin puheluihin vastaaminen tai toiston hallinta. Ilmaisinledi kertoo kulloinkin toistettavasta äänisignaalista. Vihreänä valo palaa, kun toistetaan PCM-signaalia 44,1–96 kilohertsin näytteenottotaajuudella, keltaisena 176,4–384 kilohertsin laadulla, syaaninvärisenä DSD64- ja DSD128-toistossa, sinisenä DSD256:ta toistettaessa ja magentanpunaisena MQA:ta toistettaessa. Korkearesoluutio- ja MQA-tiedostoja laite toisti testattaessa kuten pitääkin.

Edullisen ja pienen kuulokevahvistin/dacin mukana tulee useimpiin käyttötarpeisiin riittävät tarvikkeet, eli Lightning-adapteri Applen laitteille ja usb-a-adapteri lähes mihin tahansa tietokoneeseen. Laitteessa itsessään on usb-c- liitäntä.

Kun laitteen kytkee puhelimeen ja aukaisee musiikkisovelluksen, puhelin kysyy, annetaanko lupa laitteen käyttöön. Tämän jälkeen homman pitäisi toimia. Laitetta kokeiltiin neljällä Android-puhelimella, iPhonella sekä PC- ja Mac-tietokoneilla. Muilla kokeilluilla laitteilla laite toimi, mutta Xiaomin puhelimella ei. Syy jäi selvittämisestä huolimatta vielä hieman epäselväksi, mutta kannattaa vähintään googlettaa oma puhelimensa, ellei OTG-ominaisuus ole ennestään arkikäytössä.

Helpohkoilla dynaamisilla Philips Fidelio X3 -kuulokkeilla äänenvoimakkuuden pystyi pitämään noin puolenvälin tienoilla. Puhelimen kuulokelähtöön verrattuna merkittävimmän eron huomaa siinä, että toisto on jotenkin vaivattomampaa ja kuulaampaa. Tausta on mustempi ja kohinattomampi, joten itse musiikin yksityiskohdat ja hienovaraisempi dynamiikka nousevat selkeämmin esiin. Samalla soundi sai ripauksen kolmiulotteisuutta.

Kun kuulokkeita testattiin vaikeamman kuorman Yamaha HP-50S -planaarikuulokkeilla, ero verrattuna puhelimen omaan kuulokeliitäntään oli huomattava. Impedanssiltaan 150-ohmiset kuulokkeet ovat melko raskaat, ja lisäksi ne ovat epäherkät. Siinä missä puhelimen oman kuulokeliitännän kautta toistaessa äänenvoimakkuutta joutui pitämään täysillä edes kohtalaiseen kuunteluvoimakkuuteen yltääkseen, Go Link antoi voimakkuuspalkkiin noin neljänneksen lisää säätövaraa. Vaikka parannus olikin huomattava, silti jäi vielä tunne, että näin raskaille kuulokkeille olisi kaivannut lisää tehoa saadakseen niistä kaiken ilon irti.

Valmistaja ilmoittaa kuulokeliitännästä irtoavan 1,5 volttia / 70 milliwattia 32 ohmin kuormalla ja kaksi volttia / 14 milliwattia 300 ohmin kuormalla. Teho on korkeammalla impedanssilla jo melko pieni, joten eniten irti kuulokevahvistimesta saa kohtuullisen mobiiliystävällisillä kuulokkeilla.

iFi Audio Go Link: Ketteryyttä ja hiljaisuutta

iFi Go Link sijoittuu niin edulliseen hintaluokkaan, että tunnetuilta valmistajilta vastaavaa harvemmin näkee. Koko on myös taskuystävällinen, ja välijohdollinen ratkaisu helpottaa taskuun sopivuutta vielä hieman lisää. Eniten iloa laitteesta on silloin, kun käytössä on kohtalaisen helpot kuulokkeet. Raskaita kuulokkeita ne ajavat sinänsä paljon paremmin kuin puhelimen kuulokelähtö, mutta teho on ymmärrettävästi tässä koko- ja hintaluokassa rajallinen.

Tähän hintaan laite ajaa asiansa enemmän kuin hyvin. Jotkut saattavat jäädä kaipaamaan äänenvoimakkuuden säätimiä ja toistopainikkeita. Ne kuitenkin ovat hyvin pieniä puutteita eikä välttämättä puutteita ollenkaan.

HYVÄÄ & HUONOA

Edullinen hinta
Pieni koko
Puhdas ja dynaaminen ääni
Rajallinen teho
Ei hallintapainikkeita

 

iFi Audio Go Link
Hinta 59 €
Lisätietoja ifi-audio.com
tur-pex.com
Sisääntuloliitäntä Usb-c
Kuulokeliitäntä 3,5 mm
Taajuusvaste 10 Hz – 80 kHz (-0,5 dB)
Lähtöimpedanssi < 0,4 Ohm
Lähtöteho ≥ 1,5 V/70 mW @ 32 Ohm; 2 V/14 mW @ 300 Ohm
Signaali–kohinasuhde ≥ 125 dBA (2,05 V)
Dynaaminen alue ≥ 122 dB(A) @ 0 dBFS
Harmoninen kokonaissärö ≤ 0,004 % (1,27 V @ 32 Ohm)
PCM-maksimilaatu 32 bit/384 kHz
DSD-maksimilaatu 11,2 MHz
DXD-tuki Kyllä
MQA-tuki Kyllä
Mitat 135 x 12,6 x 7,6 mm
Paino 11 g
Kaapelin pituus 60 mm
Muuta Mukana usb-a- ja Lightning-adapterit

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2023 (nro.218).