Teksti & Kuvat Teppo HirviKunnas

Testissä vastuullisesta tuotannostaan ja periaatteistaan tunnetun Fairphonen ensimmäiset kuulokkeet.

Fairphone on tunnettu kestävän kehityksen periaatteita noudattavasta lähestymistavastaan elektroniikkatuotteiden valmistuksessa keskittyen erityisesti reiluun kauppaan, ympäristöystävällisiin materiaaleihin ja tuotteiden korjattavuuteen. Heidän sitoutumisensa näihin arvoihin ulottuu älypuhelimista nyt myös kuulokkeisiin ja jatkaa yrityksen perinnettä innovoida kestävämmän teknologian parissa. Uudet Fairphone XL -kuulokkeet (250 euroa) ovat odotettu lisä merkin tuotevalikoimaan, ja ne tarjoavat kuluttajille eettisesti tuotetun vaihtoehdon myös äänentoistoon.

Kierrätyskamaa

Kuulokkeiden valmistuksessa on käytetty Fairphonen mukaan lähes 100-prosenttisesti kierrätettyjä materiaaleja: Kaikki metalli (alumiini, tina ja pieni määrä kultaa) ovat kierrätettyä, samoin kuljetuspussin kangas. Muoviosat ovat 80-prosenttisesti kierrätysmateriaalia. Kuulokkeiden pannan pehmuste ja korvatyynyt ovat 100-prosenttista vegaanista nahkaa.

Kuulokkeet ovat myös täysin purettavissa ja korjattavissa itse. Korvatyynyjen ja jopa akun vaihto on helppoa. Akku maksaa esimerkiksi vain 20 euroa. Varaosien saatavuudesta ei ole tietenkään takeita, mutta Fairphone lupaa aikanakin puhelimilleen kuuden vuoden varaosatoimitukset, joten tämä voisi koskea myös kuulokkeita.

Käytössä

Rakenteellisesti Fairphone XL:t ovat tukevat ja viimeistellyt. Värivaihtoehtoina on musta ja vihreä, joista tuo vihreä on kyllä aika… No, makuasia. Kuulokkeet istuvat suhteellisen tukevasti korville, ja korvatyynyt tulevat korvalehtien yli. Kuulokkeet ovat oikeastaan aika mukavat päässä, mutta parempiakin toki on. Silmälasien sangat eivät kuitenkaan tuntuneet aiheuttavan erityistä painetta.

Kuulokkeiden käyttöönotto oli helppoa normaalilla Bluetooth-parituksella, mutta puhelimeen tulee asentaa myös Fairbuds-sovellus. Audiokodekeista löytyy tuki aptX HD:lle. Langallinen kuuntelu on myös mahdollista, mutta se vaatii erillisen sovittimen, ja ilman virtaa ja akkua kuuntelu ei onnistu.

Ääntä sovelluksella

Sovelluksen pääfunktio on oikeastaan vain kuulokkeiden äänen esivalintojen valinnat. Ne on nimetty erikoisesti kaupunkien nimillä Amsterdam, Tokyo, Boston ja Copenhagen. Lisäksi tarjolla on Studio-tila, jonka alla on käyttäjän itse säädettävä 5-alueinen, puoliparametrinen graafinen taajuuskorjain.

Kuulokkeiden perussoundi on hyvin tumma, joskin myös rasittamaton, ja erot eri kaupunkien mukaan nimettyjen esivalintojen välillä ovat pienet. Amsterdam oli niistä ääneltään raikkain, mutta muuten hyvin loudnessmainen. Taajuuskorjaimen Studio-asetuksella ääntä on tietenkin helppo säätää mieleisekseen, mutta kyllä perusbalanssin tulisi olla ilman korjailua kunnossa. Taajuuskorjaimessa on myös perustavaa laatua oleva bugi. Se nimittäin hukkaa itse määritellyt eq-asetukset, jopa kun välillä poistutaan vaikka Spotify-sovelluksesta tai muuten vaan kesken kappaleen vaihdon. Sovelluksen omat valmiit esiasetuksen pysyvät kyllä muistissa, vaikka kuulokkeista sammuttaa virrat. Selvä bugi. Tämä on sääli, sillä kuulokkeissa on sinänsä ainesta äänen puolesta parempaankin. Erityisesti bassoalue soi todella maukkaasti. Nyt ääni ei siis vakuuta, kun taajuuskorjainkin bugittaa. Esiasetusten ja taajuuskorjaimen taustalla on ammattipuolelta tuttu ja kuuluisa Sonarworks. Jos tämä on parasta mitä he osaavat, niin…

Kuulokkeiden peruskäyttö on muuten kätevää hyvin toimivan kuulokkeiden toisen korvakupin takaosaan sijoitetun eräänlaisen ohjaus-joystickin ansiosta. Vastamelun ja läpikuuluvuustilan aktivointiin on erillinen painike.

Kuulokkeiden aktiivinen vastamelutoiminto toimii myös itse asiassa aika hyvin, vaikka tehokkain melunvaimennus painottuukin matalimmille taajuuksille.

Fairphone XL -kuulokkeiden handsfree toimii ihan hyvin, joskin ääni on hieman tumma tässäkin. Mikrofoni poimii myös turhan paljon ympäristön hälinää vastapuolelle.

Kuulokkeiden 800 milliampeeritunnin akussa riittää virtaa 26 tunniksi vastamelu päällä ja 30 tunniksi ilman. Latausajaksi ilmoitetaan kolme tuntia.

Fairphone XL -kuulokkeiden kaikki osat ovat lähes kokonaan kierrätystavaraa, ja osat ovat itse purettavissa ja vaihdettavissa. Esimerkiksi akun hinta varaosana on noin 20 euroa.

Kappaleen vaihto, taukotila, äänenvoimakkuuden säätö kuten myös puhelujen hallinta sujuvat kätevästi pienen ohjaussauvan avulla. Painikkeesta valitaan vastamelu päälle tai pois sekä läpikuuntelutila.

Fairbuds-sovelluksessa on neljä esiasetusta äänensävylle, joista yksikään ei ollut kovin hyvä. Kuulokkeiden äänen perussävy on hyvin tumma ja keskialueelta vaimea. Vain yksi asetuksista kuulosti kirkkaammalta, mutta siinäkin vain ylimmän diskantin osalta. Ääntä voi muokata monipuolisesti 5-alueisella puoliparametrisellä taajuuskorjaimella, mutta sen käyttö on hieman hankalan tuntuista. Suurin ongelma on siinä, että sen säädöt eivät pysy kuulokkeiden muistissa. Säädöt saattoivat hävitä jopa kappaleen vaihdon aikana. Tämä on ohjelmistovika, joka todennäköisesti tullaan kuitenkin korjaamaan.

Vastuullisuudella on hintansa

Fairphone XL -kuulokkeissa on periaatteensa, ja esimerkiksi mahdollisuus vaihtaa akku, siis jopa itse, on erinomainen asia, ja tämä suuntaus on ilmeisesti tulossa ihan EU-direktiiviin. Myös miten ja missä tuotteet tehdään ja miten työntekijöitä kohdellaan koetaan tärkeäksi.

Itse kuulokkeiden rakenne ja työn laatu on korkeatasoista, mutta valitettavasti äänenlaatu ei yllä samalle tasolle, vaikka siinä olisi aineksia. Erityisesti bassotoisto erottui edukseen. Ongelma olisi sinänsä helposti korjattavissa. Taajuuskorjaimeen vain oikeat säädöt eikä mitään ääntä pilaavia Fairphone Sound Signature- tai muuta vastaavia asetuksia. Ja manuaalisesti säädettävän taajuuuskorjaimen bugi kuntoon. Tällaisenaan kokonaisuus ei oikein vastaa hintaa, mutta toki vastuullisuudellakin on oma arvonsa.

Hyvää & huonoa

Tuotannon vastuullisuus
Rakenne ja korjattavuus
Hyvä bassotoisto
Ohjaustikku kuulokkeissa

Hyvin tumma ääniprofiili
Sovelluksen ääniasetukset
Manuaali-eq:n bugisuus

Fairphone XL
Hinta250 €
Lisätietojashop.fairphone.com
TyyppiOver-ear- langaton sankakuuloke
ToimintaperiaateSuljettu, dynaaminen
Aktiivinen vastameluOn
Elementit40 mm
Toistoalue20–20 000 Hz
Impedanssi32 Ohm
Herkkyys99 dB
ANC/HF-mikrofonit6 (2/4)
Akku800 mAh
Akun kesto (anc on/off)26/30 t
Latausaika3 t
PikalatausEi
Bluetooth-versio5.1
NFC-yhdistäminenEi
AudiokoodekitAAC/SBC/aptX HD
OhjainsovellusFairbuds (Android/iOS)
Sovelluksen pääominaisuudetAkun taso, taajuuskorjaimen esiasetukset (4), säädettävä 5-alueinen puoliparametrinen taajuuskorjain
Toiminnot kuulokkeissaKappaleen vaihto, tauko, äänenvoimakkuus, puhelun toiminnot, anc on/off/läpikuuluvuustila
IP-luokitusIP54
LiitännätUSB-C
Kuuntelu johdollisenaKyllä (USB-C-sovittimella)
Kuuntelu passiivitilassaEi
Mitat (kuuloke)n. 190 x 70 x 180 mm
Mitat (kotelo)kangaspussi
Paino (kuuloke)n. 330 g
Paino (kotelo)n. 20 g
VärivaihtoehdotMusta tai vihreä
ToimitussisältöKuulokkeet, kangaspussi, käyttöohje (eng.)