Älykaiuttimet ovat kuumaa kamaa erityisesti suurilla kielialueilla, joilla toiminnot ovat saatavissa omalla äidinkielellä. Monia jatkuvasti kuuntelemaan valmis ja nettiin kytkeytynyt laite arveluttaa, eivätkä ajoittaiset tietoturvakömmähdykset ainakaan hälvennä huolta.

Silti niihin kehitetään jatkuvasti uusia puheohjauksella hallittavia toimintoja. Google esitteli alkukuusta tulevia ominaisuuksia, kuten parturin ajan tai ravintolapöydän varaamisen omin päin. Ennestään laitteilla on pystynyt esimerkiksi etsimään tietoa verkosta, hakemaan vastauksia kysymyksiin, löytämään musiikkia ja ohjaamaan älykotilaitteita.

Viime syksynä uutisoitiin, että yksi Google Home Mini -kaiutinmalli on äänitellyt puhetta silloinkin kun ei olisi pitänyt. Asia korjattiin pikimmiten. Nyt Kiro-TV kertoo, että Amazonin valmistama Echo -kaiutin on lähettänyt yhdysvaltalaisen pariskunnan keskustelun ääniviestinä ulkopuoliselle henkilölle – tässä tapauksessa miehen kollegalle. Asia ilmeni, kun miehen kollega soitti naiselle asiasta.

Amazon selitti asiaa VentureBeatille. Yhtiön mukaan Echo-kaiutin teki useita peräkkäisiä virhetulkontoja. Viestin lähettämiseksi täytyy lausua ensin taikasana ”Alexa”, pyytää lähettämään ääniviesti, kertoa viestin saajan nimi ja varmistaa vastaanottajan osoitetiedon oikeellisuus. Pitäisi siis olla melko epätodennäköistä, että toiminnon tulisi suorittaneeksi vahingossa. Mahdollista se silti ilmeisesti on.

Amazon kertoo tutkivansa, miten vastaavat tapaukset voisi ehkäistä. Viestin lähettänyt nainen ei halunnut tarttua Amazonin tarjoukseen kiristää viestiasetuksia. Sen sijaan hän aikoo luopua kaiuttimen käytöstä ja hakea vahingonkorvauksia.