Puhelimille on tarjolla useita karttaohjelmia. Tutuin vaihtoehto on varmasti Google Maps, joka löytyy useimmista älypuhelimista oletusarvoisesti. Se onkin pätevä apuri esimerkiksi navigoidessa tai kaupungilla liikkuessa.

Autoteiltä poiketessa kaipaa kuitenkin yleensä tarkempaa tietoa ympäristöstä, rakennuksista tai maaston muodoista. Silloin yksi vaihtoehtoinen karttaohjelma on Karttaselain. Se on ladattavissa ilmaiseksi Androidille, iOS:ille ja jopa Windows Phonelle sekä Windows-tietokoneille. Lisäominaisuuksia saa käyttöönsä kuukausimaksua vastaan.

Karttapaikat-sovellus opastaa ensimmäisellä käyttökerralla sovelluksen käytössä. Ilmaiseksikin on käytettävissä kattava määrä ominaisuuksia, kuten Maanmittauslaitoksen maakartta- ja kaupunkikohteet sekä ilmakuvat. Tarjolla ovat lisäksi perustason syvyyskartat ja kiinteistökartat sekä Metsähallituksen ja Lipas-liikuntapaikat.fi:n retkeilyaineistot. Windows Phone- ja iOS-käyttöjärjestelmille on tarjolla jopa Norjan maastokartta. Omaa sijaintiaan pystyy seuraamaan gps-paikannuksen avulla ja käytettävissä on hakutoiminto jolla voi hakea osoitteen tai retkeilykohteen perusteella.

Hankkimalla Plus-tilauksen (alkaen 9,99 euroa / 2 kk) saatavilla on myös edistyneempiä ominaisuuksia. Ominaisuudet vaihtelevat hieman käyttöjärjestelmästä riippuen, mutta niihin kuuluu esimerkiksi paikkamerkintöjen synkronointi kaikille käytössä oleville laitteille, tarkemmat syvyys- ja kiinteistökartat, merikartta, esimerkiksi koira-gps:n seuranta, tietoja metsästysalueista ja pinta-alan laskenta reitille. Retkeilijälle kaikkein tärkein ominaisuus on mahdollisuus ladata karttoja omalle mobiililaitteille. Sovelluksen latausvaiheessa 30 päivän ajaksi plus-ominaisuudet ilmaiseksi käyttöön.

www.karttaselain.fi