Apple esitteli uuden version älykellostaan. Apple Watch Series 4 on nyt aiempaa suurempi ja tehokkaampi. Myös EKG-sykemittaus on tärkeä uudistus, vaikkakin toistaiseksi saatavilla vain Yhdysvalloissa.

Kellosta on kaksi kokovaihtoehtoa, joista pienemmän kellotaulu on 40 millimetriä ja suurempi 44 millimetriä. Koot ovat siis kasvaneet kaksi millimetriä aiempaan verrattuna. Selvempi muutos on tapahtunut näytöissä, jotka ovat ohentuneiden reunusten ansiosta yli 30 prosenttia suurempia.

Näyttö on toteutettu oled-tekniikalla ja kellossa on safiirilasi. Takaosastaan kello on keraaminen. Suorituskykyä on tullut uuden S4-järjestelmäpiirin ansiosta Applen mukaan tuplasti lisää. Kellossa on värinätoiminnolla varustetut kosketusnäppäimet. Aikaisempien kellojen rannekkeet sopivat myös uusiin malleihin.

Sykemittaus tapahtuu uudessa mallissa EKG:n avulla. Tekniikka on yleisesti ottaen tarkempi kuin perinteisesti kelloissa ja aktiivisuusrannekkeissa käytössä oleva fotopletysmografia. Sillä voidaan myös havaita rytmihäiriöitä, minkä lisäksi kello ilmoittaa rytmin epätasaisuudesta ja sykkeen alhaisuudesta. EKG on saatavilla lupasyistä aluksi vain Yhdysvalloissa. Kello tunnistaa käyttäjän kaatumisen ja soittaa rajuissa kaatumistilanteissa hätäkeskukseen.

Uuden watchOS 5 -käyttäjäversion myötä kellot saavat radiopuhelinominaisuuden. Niiden kautta voi muun muassa kuunnella podcasteja, kilpailla kavereiden kanssa aktiivisuudessa, seurata entistä useampia urheilulajeja. Päivitys tulee saataville 17. syyskuuta Apple Watchin versioihin 1–4.

Pienempi 40 millimetrin malli maksaa alkaen 439 euroa ja 44-millimetrinen 469 euroa. Kansainvälisille markkinoille on tulossa mobiiliyhteydellä varustettu Cellular-versio, mutta ei toistaiseksi Suomeen. Kellojen esittelyn lomassa esiteltiin myös uusia muokattavia kellotauluja.

Kellojen ennakkotilaus alkaa tänään. Toimitusten on määrä alkaa perjantaina 21. syyskuuta. Värivaihtoehtoina alumiiniversiossa on tähtiharmaa, hopea ja kulta. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu versio on saatavilla mustana, hopeisena ja kultaisena. Jälkimmäisiä ei kuitenkaan ole toistaiseksi Applen Suomen verkkokaupassa.

www.apple.com/fi