Heinolassa valmistuu kotimaisena käsityönä tv-tasoja, jotka ovat sekä silmää miellyttäviä että sisustukseen sopivia huonekaluja mutta myös äänentoistojärjestelmiä muhkeilla äänivarannoilla. Tutustuimme Artomen Vino Cinema -malliin.

Tämän päivän televisiomarkkinoilla koko määrää. Suurinta kasvua tekevä markkina-alue on 55-tuumaisista ylöspäin olevat uhd-televisiot, joita entistä useammasta suomalaiskodista alkaa jo löytyä. Television runkomittojen kaventuminen ja vastaavasti kuvan tuumakoon kasvu ovat johtaneet osaltaan siihen, että ennen muuta äänentoistosta on pitänyt karsia kaikki ylimääräinen ja tilaa vievä pois – etenkin hintahaarukan halvemman pään malleissa. Senpä vuoksi moni asiakas kantaakin liikkeestä ulos erillisen, usein soundbar-tyyppisen äänentoistoratkaisun televisioääntä tukevoittamaan.

Toinen yllätys kotona saattaa muodostua television fyysisistä mitoista, jos edellinen telkkari on ollut vaikkapa aiemmin varsin perinteinen noin 40-tuuman malli. Uutta ja isoa uhd-ruutua ei välttämättä saakaan enää aseteltua tuttuun paikkaansa, vaan parhaimmillaan koko olohuoneen sisustus menee uusiksi ainakin huonekalujen ja katselupisteen sijoitusten puolesta.

Tässä vaiheessa avautuu mielenkiintoinen näkökulma siihen, voisiko osan tuotteista integroida keskenään yhdeksi kokonaisratkaisuksi. Ja kyllä voi, sillä televisiotason ja äänijärjestelmän kohdalla näin on tehnyt heinolalainen Artome.

Kaiutin- ja huonekalusuunnittelu niveltyvät saumattomasti Vino Cinemassa.

Soundbar uudessa potenssissa

Artomen Vino Cinema on käytännössä 3.1-äänijärjestelmän sisäänsä kätkevä televisiotaso. Kyseessä on myös uskottavan kokoinen ja näköinen, mdf:stä valmistettu huonekalu, jonka mitat ovat 184 x 49 x 38 senttimetriä ja massa 63 kilogrammaa. Vino Cinema on saatavilla vaalealla ja tummalla viimeistelyllä, ja tuotteen jalat ovat tammea.

Mitä tyylikkään virtaviivaisen huonekalun konehuoneesta sitten löytyy? Tästä osaa kertoa parhaiten Artomen perustaja ja konseptin isä, Toni Parikka, joka on vastannut Vino Cineman määrittelystä yhdessä toisen perustajan Turo Tervosen kanssa.

– Vino Cinema ei ole perinteinen kaiutinratkaisu, koska sen kohdalla pitää huomioida sekä tuotteen toimiminen kalusteena että käyttökokemus. Käyttökokemukseen vaikuttavat elektroniikan ominaisuudet sekä av-vahvistimen esiohjelmointi, joka tehdään jo Heinolassa, hän vastaa.

Av-vahvistin, tässä tapauksessa Yamahan RX-V383, löytyykin Vino Cinemaan integroituna. Kaikki kaiutinjohdot ovat valmiiksi kytketyt, ja takaa pilkistävät vain jakoblokin virtajohto, hdmi-kaapeli sekä optinen johto television kytkentää varten. Ja kuten sanottua, vahvistin on esiohjelmoitu jo valmiiksi tehtaalla Heinolassa. Vaikka käyttäjä voi Vino Cineman vahvistinupotuksen mittarajoitusten (noin 15 senttimetriä korkeutta ja 62 senttimetriä leveyttä) puitteissa asentaa kalusteeseen myös oman vahvistimensa, Yamahan RX-V383-mallin valinnalle on perusteensa:

– Yamahan yksi parhaista puolista on heidän keskittymisensä CEC-standardiin ja sen toimivuuteen. CEC-toiminnon ansiosta Vino Cinema toimii television kaukosäätimellä, eikä viritinvahvistimeen tarvitse käytännössä koskaan koskea tai sitä ei tarvitse nähdä. Uusimmat televisiot Vino Cinema tunnistaa myös automaattisesti, jolloin se on todellinen plug and play -tuote, Parikka kuvailee.

Mennäänpä tarkemmin Vino Cineman kaiutinratkaisun pariin. Siitä löytyy kolme viiden tuuman laajakaistaelementtiä, jotka on suunnattu eteen ja hiukan ylös sekä aktiivisubwoofer pitkäiskuisella kahdeksan tuuman elementillä. Miten päädyitte juuri tähän ratkaisuun?

– Vino Cineman kaiutinjärjestelmä syntyi seuraavasti: Valitsimme Penttilän Samin (Penaudio) kanssa diskantti- ja keskiäänikomponentit, joilla lähdimme rakentamaan perinteistä stereoratkaisua, jossa olisi mahdollisimman hyvä stereokuva – kuitenkin siten, että stereokuva säilyisi mahdollisimman laajalla alueella, riippumatta siitä, istuuko keskellä sohvaa. Eli vaikka tuote on 3.1-tyyppinen, niin se on suunniteltu toimimaan hyvin myöskin 2.1-stereojärjestelmänä. Subwoofersuunnittelun teki Aura Audio niin akustiikan kuin elektroniikankin osalta, kun olin ensin määritellyt sen vaatimukset: elementin piti olla alaspäin, eikä siihen saa päästä käsiksi avaamatta huoltoluukkua. Tehoa ja herkkyyttä piti saada riittävästi myös kotiteatterisubiksi. Viimeisen silauksen soundiin teki sitten Turo Tervonen. Hän viilasi diskantti–keskiääniosaston toimimaan nykyisellä tavalla saumattomasti yhteen basson kanssa. Lopputulos syntyi siis parhaiden ammattilaisten kanssa yhteistyön tuloksena, Parikka kertoo.

Vino Cineman ääneen tutustuttaessa ikään kuin perinteisen kaiutinkuuntelun perusteita täytyy hieman taivutella, sillä kaiutinelementit ovat tosiaan vain noin 30 senttimetrin korkeudella lattiasta eli varsin matalalla. Tämä on kuitenkin harkittu ja pitkälle pohdittu ratkaisu:

– Avauskulmaa säädettiin pitkään, ja nyt se toimii hyvin. Kun kuunteluetäisyyttä on vähintään 2,5 metriä, niin kuuntelija paikantaa äänen sinne, minne se on miksattu. Kannattaa myös huomioida, että tässä ei todellakaan tehdä kaiuttimia perinteisellä tavalla, vaan tärkeintä on lopputulos. Tässä on yhdistetty kaiutinsuunnittelu kalustesuunnitteluun ja tuotu mukaan integraattorin osaama käytettävyys, Parikka kuvailee.

Vino Cinema kätkee sisäänsä kolme viiden tuuman laajakaistalementtiä sekä kahdeksan tuuman subwooferin. Niitä ajaa Yamahan RX-V383-av-viritinvahvistin.

Painavia perusteita

Kun Vino Cinema tuli testivierailulle toimistollemme, sen keskeisimmät ominaisuudet tulivat ilmi jo laatikkoa sisään kantaessamme. Kyseessä on ensinnäkin tukeva ja vankkarakenteinen, oikea huonekalu jo pelkän 63 kilogramman massansa ansiosta. Se riittää kannattelemaan helposti esimerkiksi testitilojemme 65-tuumaista televisiota, eivätkä isommatkaan tuumakoot näyttäisi varmasti hassumalta Vino Cineman tumman etulevyn päällä. Viimeistely kaikkinensa on laadukkaan huonekalun tasolla, ja ääntä läpi päästävä musta kangasverkko kätkee sisäänsä kaiuttimet sekä luukun takana sijaitsevan av-viritinvahvistimen.

Valmistajan lupauksen mukaan Vino Cineman käyttöönotto oli sikäli helppoa, ettei käyttäjän tehtäväksi totisesti jäänyt muuta kuin kytkeä virtajohto pistokkeeseen ja hdmi-kaapeli televisioon. Ainoa tavallaan onnekas sattuma oli siinä, että testilaitteemme subwoofer-vahvistin oli jäänyt kytkemättä päälle. Siispä ensimmäiset näytteet kuunneltiin pelkästään setin etukaiuttimien toistamana, kunnes tutummalla materiaalilla aivan matalimpien taajuuksien ohkaisuus antoi syyn epäilyksiin ja subwoofer lisättiin mukaan pakettiin.

Jo pelkät etukaiuttimet osoittivat olevansa hyvin notkeat ja yllättävänkin alas puhtaasti toistavat kovaääniset. Diskantin sävy taas oli sopivan rapsakka muttei ylikirkas. Yhdessä subwooferin kanssa kaikki elementit osa-alueineen hitsautuivat kuitenkin tiiviisti nippuun, ja toisto oli kaikin puolin ehjää ja mukaansatempaavaa. Ainoa makuasia on, olisiko subwooferin esiasetettua toistovoimakkuutta syytä hiukan laskea raskasbassoisemman materiaalin kanssa – semminkin, jos Vino Cinema on sijoitettu lähelle seiniä. Yleisellä tasolla kokonaisuus on kuitenkin mainiosti yhteen integroitu.

Vino Cineman etuna on toiston tietty massiivisuus, ja se tarjoaakin komeat ääniseinät leffojen ympärille. Suuntaavuuttakin toki tarvittaessa löytyy, mutta pääosin keskeisimmät äänisuunnittelulliset ja tuotannolliset panoroinnit sivuttaiskanavien kesken sekä dialogin kohoaminen kuvaruudun tasolle välittyivät myös keskimmäisen kuuntelupaikan reunoille.

Vaikka etukaiuttimien suuntausta on mietitty ja noin 2,5 metristä niiden toisto ei alleviivatusti tunnu tulevan lattiasta päin, lähempää tarkasteltuna toiston vertikaaliset rajat ovat kieltämättä konkreettisemmat. Tämä on syytä ottaa huomioon, jos Vino Cineman päälle aikoo asettaa pienemmän television, jolloin suositeltu katseluetäisyyskin on alle 2,5 metriä. Isommalla ruudulla ja ilmavammalla sijoittelulla toisto kyllä saavuttaa oikeat mittasuhteensa.

Musiikkia kuunnellessa kaiutinjärjestelmän kameleonttimaisuus korostui Yamahan RX-V383-av-vahvistimen erilaisia surround-toistotiloja tarkastellessa. Siinä missä yleensä musiikkikäytössä nämä ohjelmatilat jäävät monesti tyystin tarpeettomaksi, Vino Cineman kohdalla ne toivat toistoon vielä enemmän tilaa ja raamikkuutta.

Kaiken kaikkiaan Vino Cineman äärellä ja ympärillä hääräilyn jälkeen paluu kotiin perinteisen kaksikanavasetin ja telkkarin pariin oli hiukan latistava kokemus. Varsinkin pimeässä ison ruudun ääressä Vino Cinema onnistui tarjoamaan hyvin konstruoidun ja puhuttelevan äänentoistokokemuksen. Kirkkaassa tilassa taas huonekalun designilliset aspektit ja työn laatu asettuivat luontevaan konsonanssiin toistollisten kykyjen kanssa.

Nykytelevision eliniänodote on noin nelisen vuotta ja erilaiset kuvastandardit kehittyvät jatkuvasti, mutta Artomen Vino Cinemalle käyttöikää voi taata huomattavasti pidempään. Hyvin suunnitellut ja toteutetut kaiuttimet funktionaaliseen mutta näyttävään huonekaluun toteutettuna kestävät aikaa ja kulutusta, ja järjestelmän aivot eli av-viritinvahvistimen voi tarvittaessa päivittää erikseen vastamaan huomisen vaatimuksiin. Hienoa työtä Heinolasta!

Info
Artome Vino Cinema
Hinta: 2 995 €
Kaiuttimet: 3 x 5” laajakaistaelementti, 1 x 8” subwoofer
Av-viritinvahvistin: Yamaha RX-V383 (5.1)
Mitat: 184 x 49 x 38 cm
Paino: 63 kg
Viimeistelyvaihtoehdot: Tumma, vaalea, 5 erilaista suojakangasvaihtoehtoa
Lisätiedot: www.artome.fi