Skotlantilainen kaiutinvalmistaja Fyne Audio on esitellyt kahdet uudet retrohenkiset kaiuttimet: Vintage Fifteen ja Vintage Five. Ne laajentavat Vintage-mallistoa sekä pienempään että suurempaan suuntaan.

Vintage Fifteen -malli on se suurempi, ja se sijoittuu Ten- ja Twelve-mallien yläpuolelle. Nimi tulee basso/keskiäänielementin koosta, sillä erilaisia kuituja kartiossaan yhdistelevä elementti on kooltaan 15 tuumaa. Sen kaverina koaksiaalielementin keskellä on 75 millimetrin kompressiodiskanttielementti, jossa on titaanikalotti ja neodyymimagneetti.

Kaiuttimen ilmoitetaan kestävän 800 watin hetkellisen tehon. Herkkyyttä löytyy 97 desibeliä per watti, ja toiston luvataan yltävän alimmillaan 22 hertsiin. Painoa kaiuttimella on 93 kiloa kappaleelta. Kotelo on valmistettu käsin koivuvanerista ja päällystetty pähkinäpuisella viilulla. Kyseessä on bassorefleksikaiutin, jonka portti on sijoitettu kaiuttimen taakse. Valmistajan suurimman BassTrax LF -diffuusorin ansiosta portin turbulenssista on lupausten mukaan päästy eroon.

Tyystin toiseen kokoluokkaan puolestaan kuuluu Vintage Five, joka on hyllykaiutin. Ulkonäkö on kuitenkin yllättävänkin yhtenevä isoimman mallin kanssa. Siinäkin on koaksiaalielementti, mutta basso/keskiäänisellä on kokoa viisi tuumaa ja diskanttina on magnesiumdome-elementti 19 millimetrin halkaisijalla. Elementin runko on valualumiinia.

Saatavuusajankohta Suomessa ei ole vielä tiedossa.

fyneaudio.com

seastone.audio