Huawei esitteli oman HarmonyOS -käyttöjärjestelmänsä vuosittaisessa Huawei Developer Conference -kehittäjätapahtumassaan. Yhtiön on tiedetty kehittelevän omaa käyttöjärjestelmää jo pitkään, mutta kunnolla huhumylly pyörähti käyntiin toukokuussa, kun Yhdysvallat asetti Huawein kieltolistalleen. Tällä hetkellä on edelleen hieman epäselvää, jatkuuko Huawein Android-yhteistyö vielä tässä kuussa päättyvän armonajan jälkeenkin.

Huawei on toistanut pitävänsä Androidia ykkösvaihtoehtonaan, mutta on tarvittaessa valmis siirtymään omaan käyttöjärjestelmäänsä. HarmonyOS onkin ollut kehitteillä jo vuodesta 2017. Viesti on ollut ristiriitainen, sillä äskettäin yhtiön edustaja myös kertoi, ettei kehitteillä ollut käyttöjärjestelmä ole tarkoitettu älypuhelimiin.

Nyt HarmonyOS on kuitenkin julki ja Huawei kertoo sen olevan mukautettavissa joustavasti kaikkiin laitteisiin – älypuhelimien lisäksi esimerkiksi älykelloihin, televisioihin ja autoihin. Sovellustuki löytyy Linux-sovelluksille, HTML5-sovelluksille ja tulevaisuudessa myös Android-sovelluksille.

HarmonyOS perustuu mikrokernel-ytimeen, eli käyttöjärjestelmän ytimeen on sijoitettu vain olennaisimpia toimintoja ja muut sijaitsevat erillisinä osioina. Vastaavaa ratkaisua käytetään Googlen kehitteillä olevassa Fuchsia-käyttöjärjestelmässä.

Käyttöjärjestelmää kehitetään avoimena koodina. Suorituskyvyn luvataan olevan kilpailijoita parempi, ja joustavuudesta esimerkkinä mainittiin, että ram-käyttömuisti voi olla HarmonyOS -laitteissa hyvinkin eri kokoinen – kilotavuista gigatavuihin. Ensimmäinen HarmonyOS -laite julkaistaan näillä näkymin huomenna. Se on Kiinan markkinoille suunnattu Honor Vision -älytelevisio.

Huaweilla oli kuitenkin uutisia myös Android-puolelta. Yhtiö julkisti tulevaan Android Q -käyttöjärjestelmään pohjautuvan EMUI 10 -käyttöliittymän. Se on tulossa tarjolle beetatestiversiona 8. syyskuuta ja lopullisena jakeluversiona myöhemmin. Tarkempia tietoja EMUI 10:n uusista ominaisuuksista ei vielä ole, mutta ne pohjautuvat ainakin osin Android Q:n tiedossa oleviin uudistuksiin.

consumer.huawei.com