Bluetoothin maine hifiäänen parissa ei ole kovin kaksinen, mutta se johtuu ennen muuta laatulaitteiden pulasta. Oikein käytettynä tekniikka sallii vaikka mitä!

Southportissa Brittein saarilla päämajaansa pitävä iFi Audio on suhteellisen tuore tekijä hifimarkkinoilla. Perustamisestaan vuonna 2012 merkki on innovoinut erilaisia ja ennakkoluulottomia ratkaisuja ennen kaikkea puhtaamman äänentoiston nimeen. Tällä hetkellä iFin valikoima koostuu muun muassa pienikokoisista erillislaitteista ja lisävarusteista, mutta erikoisuuksiakin on, esimerkiksi komea Aurora-musiikkikeskus.

Ei tavallaan ole yllätys, että mobiilimaailmassakin onnistuneesti operoiva iFi on tuonut hiljattain markkinoille vahvasti älylaitteille ja bluetooth-yhteyksille sopivan ZEN Blue -laitteen, joka pähkinänkuoressa on eräänlainen bluetooth-da-muunnin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan laite vastaanottaa esimerkiksi älypuhelimesta lähetetyn suoratoistosignaalin ja kääntää sen analogiseen muotoon vahvistimelle syötettäväksi. Jos joskus, niin ZEN Bluen kohdalla voitaneen oikeutetusti puhua aidosti laadukkaasta bluetooth-ratkaisusta.

ZEN Bluen mitat ovat varsin hillityt 100 x 35 x 158 millimetriä, ja se painaa 800 grammaa. Tekniikkana on version 5.0 bluetooth ryyditettynä aac-, aptx-, aptx hd-, aptx adaptive-, aptx low-latency-, ldac- sekä hwa/lhdc-koodekeilla. Käytännössä lista sisältää liki kaikki merkittävät bluetooth-koodekit, joista on minkäänlaista hyötyä pyrittäessä astetta parempaan äänenlaatuun.

Varsinainen ZEN Bluen valtti on kuitenkin laajojen bluetooth-kykyjen lisäksi myös luokassaan huippuluokan komponentit. Signaalin vastaanotosta huolehtii tuorein Qualcommin 5100-lastu ja digitaalisesta analogiseen muunnoksesta ESS Sabre -da-siru. Lähtöpuolella huomio kiinnittyy ennen muuta balansoituun liitäntään, joka on toteutettu ZEN Bluen tapauksessa hiukan harvinaisemmalla 4,4 millimetrin jakilla. Mukana on toki perinteisempikin analoginen rca-stereolähtö sekä digitaalinen optinen ja koaksiaalinen. Lähdön muoto valitaan takalevyn pienestä kytkimestä.

Balansoidusta lähdöstä on eittämättä apua bluetoothin kanssa pelatessa, sillä langaton siirtotekniikka on luonteeltaan enemmän tai vähemmän altis häiriöille. Balansoidussa signaalissa erinäisten häiriöiden osuus on hillitympi kuin balansoimattomassa. Varsinkin ZEN Bluen hintaluokassa balansoitu kytkentä on harvinaisuus.

Lisää ZEN Bluesta ja iFi Audiosta seuraavassa AVPlus-numerossa 1/21!


iFi Audio ZEN Blue maksaa 159 euroa ja on saatavilla hyvin varustetuista hifiliikkeistä kautta maan.

iFi Audion Suomen-maahantuoja on Agentur Tur-Pex.