Ladattava, lähes taskukokoinen minikompressori on yllättävän kykenevä laite moneen tarpeeseen.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Teppo Hirvikunnas & valmistaja

Uimapatjan tai lasten rantalelun täyttäminen puhaltamalla ei ole hauskaa, ja kumiveneen täyttäminenkin käy jo kovasta treenistä – puhumattakaan auton renkaan täyttämisestä käsipumpulla.

Markkinoilla on toki erilaisia verkkovirralla tai 12 voltilla toimivia pumppuja ja puhaltimia, mutta niissä on rajoitteensa. Xiaomi Mi- kannettava ja ladattava minikompressori on toista maata. Se on ihan oikea kompressori, jolle luvataan yli 10 barin täyttöpaine. Sisäänrakennettu akku mahdollistaa käytön missä tahansa, ja laitteelle luvataan jopa 20–60 minuutin käyttöaika. Tähän nähden laite on kooltaan pieni, ei ehkä ihan taskukokoa mutta melkein. Eikä laitetta ihan heti kompressoriksi uskoisikaan.

Kompressori?
Noin 60 euroa maksava Xiaomi Mi -minikompressori ei ole yhtään kompressorin näköinen. Lyhyt, sisään taittuva ja lukittuva täyttöletku sekä laitteen muotoilu saavat sen näyttämään enemmänkin jonkinlaiselta isokokoiselta älylukolta.

Laite toimitetaan kangaspussin kera, ja mukana on myös polkupyörän venttiilisovitin sekä neulaventtiilin piikki. Lyhyt 18 senttimetrin täyttöletku sopii suoraan auton venttiiliin. Kompressori ladataan ladataan usb-laturilla, jollaista ei kuitenkaan kuulu varustukseen. Lataus täytteen kesti noin 2,5 tuntia.

Kompressorin käyttö on helppoa. Täyttöletkun pään esiinotto kytkee laitteeseen virrat, ja kompressori käynnistetään ja sammutetaan omasta painikkeesta. Näyttö näyttää vallitsevan paineen. Kompressori toimii siis myös mittarina. Laitteessa on myös integroitu led-valaisin, joten hommat hoituu pimeässäkin.

Täyttö voidaan myös ohjelmoida sammumaan automaattisesti, kun haluttu täyttöpaine on saavutettu, ja eri käyttötarkoituksiin on valmiita esiastuksia. Tässä tulee olla tarkkana, sillä laite näyttää esiasetuksissa renkaille yksikkönä baareja (bar), mutta muissa tiloissa paunaa per neliötuuma (psi). Perusyksikkönä on siis psi (1 bar = 14,5 psi), ja tämä on hyvä huomioida käytettäessä laitetta paineen tarkistukseen ja manuaalisessa täyttötilassa.


Varustukseen kuuluu sovittimet polkupyörän normiventtiilille ja neulaventtiilille.

Pieni mutta pippurinen

Pienestä koostaan huolimatta Xiaomi Mi -minikompressori on tehokas laite. Se täytti lasten jalkapallon alle 40 sekunnissa, eikä uimapatjankaan täyttymistä tarvinnut odotella pitkään.  Polkupyörän rengas täyttyi noin viidessä minuutissa, mikä on tosin jo valmistajan lupauksia pidempi aika. Auton renkaan täyttäminen tyhjästä noin 2,1 barin paineeseen kestikin jo pidempään, lähes 18 minuuttia. Paljon pidempään, mitä luvataan, mutta aika ei ole tässä merkityksellistä vaan se, että homma hoitui kätevästi. Akkukin kestää yllättävän hyvin: yhdellä latauksella täyttää varmaan sata palloa, ja saattaa sillä täyttää jopa kaksi auton rengasta. Eikä tule hiki.

Kaikkiaan Xiaomi Mi -minikompressori on erinomainen laite moneen käyttötarpeeseen, ja sen hintakin on ominaisuuksiin nähden kohtuullinen. Paineyksiköiden kanssa tulee olla kuitenkin tarkkana.

HYVÄÄ & HUONOA

Kompakti koko
Tekee mitä pitää
Pitkät täyttöajat


Xiaomi Mi Portable Electric Air Compressor
Hinta: 59 €
Lisätiedot: mistore.fi
Akku: 2 000 mAh
Lataus: Micro-USB 5 V
Painealue: 0,2–10,3 bar
Käyttölämpötila: -10…+45 °C
Latausaika: 2,5–3 t
Käyttöaika: n. 20–60 min (kuormasta riippuen)
Mitat (k x l x s): 124 x 45 x 71 mm
Täyttöletkun pituus: n. 18 cm
Paino: 475 g
Muuta: LCD-näyttö, paineilmaisin, paineen raja-arvon sammutus, paineen esiasetukset, integroitu led-valaisin
Varusteet: Säilytyspussi, polkupyörän venttiiliadapteri, pallontäyttöpiikki, usb-latauskaapeli (n. 20 cm)


Artikkeli on julkaistu AVPlus-lehden numerossa 7/2020 (nro. 200)