GW100-kuulokkeet tarjoavat tuttua Grado-soundia langattomassa muodossa. Kohderyhmä on kuitenkin eri kuin langattomilla kuulokkeilla tavallisesti.

Teksti: Joni Nikkola
Kuvat: Valmistaja

New Yorkista ponnistava perinteikäs kuulokevalmistaja Grado Labs julkisti vuoden 2018 lopussa ensimmäiset langattomat kuulokkeensa, joista hiljattain ilmestyi samanniminen päivitetty versio. Ulkoisesti kuulokkeet ovat kuin mikä tahansa Gradon malli, avointa rakennetta myöten. Sisäisestikin muutokset on pidetty minimissä, sillä kuulokkeille ei ole esimerkiksi tarjolla sovellusta tai laiteohjelmistopäivityksiä.

Oikeanpuoleisesta kuulokkeesta löytyy perinteinen kuulokeliitäntä sekä kumikannen alla sijaitseva latausliitäntä. Lisäksi on virtapainike ja äänenvoimakkuuden säätimet. Simppelin pakkauksen mukana tulee lataus- ja audiojohdot.

Sangan säätö tapahtuu portaattomasti maltillisella voimankäytöllä, ja säädön pysyvyys tuntuu tukevalta. Kuulokkeet ovat kevyet ja mukavat. Ne puristavat sivusuunnassa hyvin maltillisesti, ja tasainen vaahtomuoviosa jakaa paineen tasaisesti korvanlehdille. Korvalliset tuntuvat aavistuksen kuumilta, mutta materiaalin hengittävyyden vuoksi eivät pahasti. Kuulokkeet voi melkeinpä unohtaa korville.

GW100:n uudessa versiossa on puututtu muutamiin aiemman version ongelmakohtiin. Akunkesto on pidentynyt merkittävästi viidestätoista tunnista 40 tuntiin. Latausliitännäksi on samalla vaihdettu ajankohtaisempi usb-c. Äänen vuotamista on myös lupausten mukaan vähennetty.

Johdotonta kotoilua
Langattomia kuulokkeita kuunnellaan usein julkisissa kulkuvälineissä ja esimerkiksi toimistotyössä, kun halutaan sulkeutua omaan kuplaan ympäristön ääniltä. Avoimet kuulokkeet kuitenkin vuotavat ääntä suljettuja enemmän.

Vaikka Gradon äänieristyksen luvataan parantuneen ensimmäiseen versioon verrattuna, kuulokkeet vuotavat silti melko rutkasti ääntä ulkopuolelle, eikä muutaman metrin etäisyydellä oleilevan tarvitse paljon arvailla kuunneltavaa kappaletta.

Kuulokkeet eivät myöskään eristä juuri lainkaan ympäröivästä maailmasta, joten liikenteen melu tulee liki sellaisenaan läpi. Toisaalta, jos tarkoitus on kuunnella musiikkia lähinnä rauhallisilla olosuhteissa, kuten kotona tai kävelylenkillä luonnon helmassa, satunnaiset äänet eivät haittaa. Silloin voi olla hyväkin ominaisuus, jos kuulee vaikkapa hiekkatiellä lähestyvän pyöräilijän.

Ilmavaa selkeyttä
Grado GW100 toistaa äänet hyvin selkeästi. Päällimmäisenä kuulokkeiden toistoa luonnehtii ilmavuus. Paco de Lucian flamencokitara kuulostaa harvinaisen luonnolliselta, ja sen sävyskaala ulottuu laajalle. Etenkin akustisen musiikin kuuntelu on nautinto, oli sitten kyseessä henkilö ja kitara, jazz-pumppu tai klassinen orkesteri. Harvoilla langattomilla kuulokkeilla pääsee kokemaan vastaavaa tilantunnetta.

Hieman vähemmän kotonaan kuulokkeet ovat raskaammassa metallissa, sillä avara kokonaiskuva syö osan musiikin painostavuudesta. Kuitenkin toisto on sävyltään miellyttävä, eivätkä terävimmätkään sirkkelisärökitarat ole liian kirskuvia.

Bassontoiston luvataan yltävän 20 hertsiin saakka, ja ulottuvuutta riittääkin etenkin kuulokkeiden kokoon nähden mukavan alas. Raskaan sarjan synabassotykityksessäkään katto ei tule vastaan, mutta kuten metallissa, tietty täyteläisyys karkaa ovista ja ikkunoista ulos.

Diskanttitoisto on gradomaiseen tyyliin erittäin selkeää, ja esimerkiksi vinyylin rahina kuulostaa melkein kolmiulotteiselta. Ylätaajuustoistoa voi syystäkin kritisoida yliselkeäksi. Sitä voi kuitenkin tarvittaessa kesyttää taajuuskorjaimella, sillä sävyssä ei sinänsä ole vikaa.  


Rakenteeltaan Grado GW100 on valmistajalle tyypilliseen tapaan avoin. Valmistajansa perinteisemmistä malleista GW100:n erottaa lähinnä hallintapainikkeista.

Rennoille nautiskelijoille

Grado GW100 -kuulokkeet tarjoavat valmistajalle tyypillistä soundia, mutta langattomasti. Kuulokkeiden toisto on avaraa ja yltää matalalle, ja ne sopivat etenkin kevyehkön musiikin ystäville. Gradolle tyypillinen kirkas diskanttitoisto ei silti välttämättä ole jokaisen mieleen, joten kuulokkeet kannattaa koeajaa. GW100:n osuvin kohderyhmä ei ole aamuruuhkassa pendelöivät työmatkalaiset. Sen sijaan kuunteluympäristöksi soveltuu parhaiten koti tai muu suhteellisen hiljainen paikka, jossa käyttäjä ei myöskään häiritse kuuntelullaan ulkopuolisia. Rennon yleisvaikutelman kruunaa kuulokkeiden keveys ja puristamattomuus, minkä vuoksi niitä voi pitää korvilla pitkään. Myöskään akunkeston rajat eivät tule aivan hetkessä vastaan.

HYVÄÄ & HUONOA

Keveys ja mukavuus
Pitkä akunkesto
Erotteleva ja alas ulottuva toisto
Diskanttitoisto varauksin
Äänen vuoto

INFO

Grado GW100
Hinta: 249 €
Edustaja: Kruunuradio
Lisätietoja: gradolabs.com

Rakenne: Avoin
Taajuusvaste: 20–20 000 Hz
Herkkyys (1 mW): 99,8 dB
Akku: 850 mAh
Akunkesto: 40 tuntia*
Nimellisimpedanssi: 32 Ohm
Bluetooth-versio: 5.0
Muuta: Audio- ja latausjohto

* 50% äänenvoimakkuudella
Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia.

Artikkeli on luettavissa AVPlus-lehdestä 4/2020 (nro. 197)