IRISNotes 3 Air on periaatteessa tavallinen – tai hieman tavallista paksumpi – kuulakärkikynä, mutta samalla se toimii eräänlaisena skannerina.

Teksti: Teppo Hirvikunnas / Kuvat: Valmistaja

Monessa tilanteessa (kokouksissa, neuvotteluissa ja vaikka oppitunneilla) kynä ja paperi on nopein ja helpoin tapa tehdä muistiinpanoja. Niiden arkistointi voi olla hankalaa, ja jakaminen vaatii muistiinpanojen skannauksen.

IRISNotes 3 Air tarjoaa ratkaisun tähän. Se on periaatteessa tavallinen kuulakärkikynä mutta toimii samalla pienikokoisen vastaanottimen kanssa eräänlaisena digitaalisena liiketunnistimena ja skannerina tallentaen kynän liikkeet viivapiirroksiksi. Mille tahansa paperille käsinkirjoitetut muistiinpanot tallentuvat vastaanottimeen, josta ne siirretään edelleen tietokoneelle tai puhelimeen arkistoon, jatkokäsittelyyn ja edelleen lähetettäviksi. Teksti voidaan myös muuntaa tekstinkäsittelyohjelmien tunnistamaan muotoon. IRISNotes 3:n toimitukseen sisältyy kaikki tähän tarvittavat ohjelmistot pc:lle ja Macille. IRISNotes 3 Air -mobiilisovelluksella (iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille) kynällä kirjoitetut muistiinpanot voidaan siirtää vastaanottimesta langattomasti tabletille tai älypuhelimelle.

IRISNotes 3:n käyttöönotto on helppoa. Ensi ladataan vastaanotin ja kynä. Latausaika on kummallakin 2–3 tuntia. Käyttöaikaa vastaanottimelle luvataan 10–16 tuntia ja kynälle peräti 60 tuntia.

Lataus tapahtuu usb-liitännän kautta, joka on tässä tapauksessa tyypiltään jo sangen harvinainen mini-b, yleisin usb-liitintyyppi kun on micro-b. Vastaanotin kiinnitetään paperin tai vihkon yläreunaan ja kytketään virta.

Kun kynällä kirjoitetaan, syttyy vastaanottimen näyttöön kynä-symboli merkiksi, että vastaanotin tallentaa kynän liikkeet. Tässä vaiheessa ei siis tarvita tietokonetta eikä välttämättä älypuhelintakaan.

Järjestelmä perustuu kynän sijainnin tarkkaan reaaliaikaiseen paikannukseen. Kun kynä liikkuu paperilla, lukee vastaanotin sen liikkeet muodostaen ikään kuin kuvajäljennöksen kaikesta, mitä kynällä on kirjoitettu tai piirretty. Piirtoalueen koko on A4. Laitteen muistiin mahtuu maksimissaan 100 erillistä A4-kokoista muistiinpanoa.

Muistiinpanot siirretään vastaanottimesta tietokoneelle usb-liitännän kautta. Tietokoneeseen tulee olla asennettuna IRIS MyScript Ink Retriever -sovellus, eli laite ei valitettavasti näy tietokoneelle pelkkänä ulkoisena muistitikkuna, mikä helpottaisi ja nopeuttaisi tiedostojen siirtämistä. Muistiinpanojen tiedostomuoto on valmistajan oma, eli sitä ei voi avata muulla kuin valmistajan omalla IRISNotes-editorisovelluksella. Tällä sovelluksella muistiinpano voidaan tallentaa kuvatiedostona jpg- tai png-muodossa. Muistiinpanoa voi myös editoida, ja siihen voi tehdä merkintöjä. Sovelluksessa on myös hyvin toimiva ocr-tekstintunnistustoiminto, joka muuntaa yllättävän hyvin jopa käsinkirjoitetun tekstin sähköisesti muokattavaan tekstimuotoon. Sen voi lisäksi opettaa tunnistamaan yksilöllistä käsinkirjoitettua tekstiä.

MyScript Ink Retriever -sovellus on hieman kömpelön tuntuinen vaihe. Herääkin kysymys, miksei tiedostojen tuontia ole integroitu suoraan editoriin? Editorisovellus oli pidemmälle kehitetyn tuntuinen.

Muistiinpanoja voi muokata myös mobiilisovelluksessa ja lähettää ne edelleen jpg- tai pdf-muodossa tai tallentaa pilvipalveluun. Lähetysvaihtoehdot riippuivat oudosti siitä, oliko kyseessä pdf vai jpg. Tässäkin sovellus vaatisi hieman hienosäätöä.

Yhdistettynä langattomasti tablettiin tai älypuhelimeen paperille kirjoitetut muistiinpanot saadaan näkymään sovelluksessa myös reaaliaikaisesti. Sovelluksessa voi myös valita kynän tyypin, värin ja viivan paksuuden. Muistiinpanoja voi myös tehdä suoraan päätelaitteen näytölle. Älypuhelinkäytössä ongelma on se, että sovelluksessa ei ole tekstintunnistusta eikä tiedostoa voi viedä IRISNotes-editorisovellukseen enää puhelimesta.

YHTEENVETO

IRISNotes 3 Air on markkinoiden ainoita niin kutsuttuja digikyniä, jotka tallentavat kirjoituksen suoraan tavalliselta paperilta. Kynä toimii hienosti, samoin IRISNotes-editoriohjelman ocr-toiminto. Muuten ohjelmistoissa olisi parantamisen varaa.

Jos tähtäimessä on saada arkistoitua kirjoitetut muistiinpanot helposti talteen, niin IRISNotes 3 on siihen oiva ratkaisu.

+ Toiminta ja tarkkuus
+ IRISNotes-editorin ocr-toiminto
– Ohjelmistot kokonaisuutena

IRISNotes 3 Air -digikynä

Teknologia: Ultraääni
Liitäntä: USB (Mini-B) ja Bluetooth (4.0 LE)
Tallennuskapasiteetti: 100 kpl (A4)
Vastaanotin:
Akkukesto: 10–16 t
Latausaika: 2–3 t
Mitat (l x k x s): n. 75 x 12 x 28 mm
Paino: 27 g
Kynä:
Akkukesto: 60 t
Latausaika: 2–3 t
Vaihtoterät  2,3 / 67 mm
Mitat (p x h): n. 140 x 140 mm
Paino: 20 g


Älypuhelin skannerina

Nopea ja helppo tapa paperimuistiinpanojen tallentamiseksi on niiden kuvaaminen puhelimella. Kuvan voi tallentaa, arkistoida pilvipalvelun, jakaa sähköisesti, editoida kuvankäsittelyohjelmalla ja jopa muuttaa teksti ocr-ohjelmalla sähköiseen, editoitavaan muotoon.

Muistiinpanojen ja erilaisten dokumenttien kuvaamiseen ja tallennukseen on tarjolla useita sovelluksia, jotka tavallaan skannaavat kuvan. Sovellukset käyttävät puhelimen kameraa dokumentin kuvaamiseen ja osaavat jopa rajata dokumentin irti taustasta sekä korjata kuvien perspektiivin ja valaistuksen. Kuva dokumentista voidaan tallentaa suoraan esimerkiksi pdf-tiedostoksi. Jotkut sovellukset jopa tunnistavat kuvasta tekstiä (käsinkirjoitettua hieman huonosti) ja muuntavat sen tekstidokumentiksi.

Tällaisia sovelluksia ovat esimerkiksi Adobe Scan, CamScanner, ClearScanner ja Office Lens. Myös Google Keep -sovelluksen muistiinpanoihin voi tallentaa kuvan tekstistä ja kaapata sen tekstidokumenttina