JBL esitteli syyskesällä 2017 järeän Boombox-bilekaiuttimen, joka pokkasi tuoreeltaan EISA-palkinnon. Testasimme millaista jytinää se tarjoaa.

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 8/2017.

Bluetooth-matkakaiuttimet ovat yksi suosituimmista audioalan tuotekategorioista. Ne löivät itsensä läpi viimeistään musiikinkuuntelun ja bluetoothin vakiintuessa puhelimissa. Yksi bluetooth-kaiuttimien alakategoria on bilekaiuttimet, joihin myös JBL:n Boombox lukeutuu. Lajissaan se on melko arvokas, suositushinnaltaan 499 euroa. Kokeilimme mitä sillä rahalla saa.


Väsymätön ja voimallinen tanssittaja

Muodoltaan Boombox tuo mieleen paitsi JBL:n pienemmät kaiuttimet myös vanhat kunnon stereomankat. Yhteistä pienempiin malleihin on myös kangaspäällyste. Siinä missä pikkumallit mahtuvat olkalaukkuun, Boomboxissa on oma kantokahvan. Ainoa värivaihtoehto on musta.
Äänestä vastaavat neljä aktiivista kaiutinelementtiä: kaksi neljän tuuman bassoelementtiä ja kaksi 20 millimetrin diskanttielementtiä. Lisäksi löytyy kaksi bassosäteilijää. Lähtötehoa laitteessa on 2 x 30 wattia verkkovirtaan kytkettynä ja 2 x 20 wattia akkukäyttöisenä. Mukana tulee virtasovitin kaapeleineen.
Boomboxiin voi kytkeä bluetoothilla kerralla kaksi laitetta ja syöttää musiikkia kahdesta lähteestä. JBL Connect+:lla voi kytkeä myös yli sata kaiutinta yhteen, mikä tarkoittaa Boomboxin tehoisella laitteella jo melkoista mökää.
Boombox ei säikähdä vettä, sillä se on saanut IPX7-tasoisen luokituksen. Päällä on kohokuvioiset, tunnokkaat näppäimet bluetoothin käyttöön, äänenvoimakkuuden säätöön ja toiston pysäyttämiseen. Niiden ansiosta laitteen käyttö on äärimmäisen yksinkertaista.
Liittimet on sijoitettu tiiviin luukun alle. Takaluukun vierestä valittavista kahdesta äänitilasta ulkotila tarjoaa enemmän bassoa ja maltillisemmin diskanttia kuin sisätila-asetuksella.
Boomboxista löytyy 20 000 milliampeeritunnin akku, mikä on tässä kokoluokassa hyvällä tavalla poikkeuksellista. Sille luvataan 24 tuntia soittoaikaa kohtuullisella äänenvoimakkuudella ja latausajaksi alle 6,5 tuntia. Laitteessa on myös kaksi usb-porttia mobiililaitteiden lataamiseen.

Kohokuvioitujen näppäimien ansiosta Boomboxin käyttö on helppoa.

Korostaa oikeista paikoista

Mainostetut bassovarannot ja nimi saivat pelkäämään kumisevaa teiniautobassoa. Bassopuoli on kuitenkin hoidettu tyylillä ja musikaalisesti. Ysärihousea annostellessa basson iskut ovat napakat ja miellyttävän pehmeät. Faithlessin Insomnia kuulostaa melkein kuin se olisi suunniteltu tälle kaiuttimelle.
Pieni vierailu nainen ja kitara -osastolla paljastaa kitaroiden ja laulun taajuudelta miellyttävää lämpöä ja läsnäoloa. Kitararokissa kaiutin taas kutkuttelee juuri sopivia kitaran keskitaajuuksia. Bassokitarakulkujakin huomaa kuuntelevansa tavallista keskittyneemmin. Ei muuta kun ilmakitarat esiin ja tahtia jalan alle!
Peltien iskut ja reippaammat kitaran rämpäytykset toistuvat sähäkästi. Sävy ei diskantissa ole aivan silkkisin, mutta se ei biletoistossa haittaa.


YHTEENVETO

Ei pelkkä bilekone

JBL Boomboxilta sujuu mainiosti niin bileiden rokki- kuin tanssiosastokin. Se toimii hyvän akunkestonsa ansiosta mökkipirskeiden väsymättömänä tanssittajana. Viidensadan kaiuttimelta kaipaa silti muutakin. Siksi onkin hyvä, etteivät Boomboxin vahvuudet rajoitu bassonjumputukseen. Äänentoisto on kokonaisuutena varsin tasapainoinen ja sisältää muutamia herkkuja keskialueella.
Boombox toimii matkakaiuttimena, jonka heittää mielellään mukaan peräkonttiin, oli matka minne tahansa. Mökkiradion modernina vastineena se tarjoaa paljon enemmän kuin laiturinnokassa tai riippumatossa on ollut tapana odottaa.

+ Pitkä akunkesto
+ Erityisen makoisat kitaran keskialueet
+ Tyylikäs bassontoisto


JBL Boombox
Hinta: 499€
Lisätietoja: fi.jbl.com

Lähtöteho: 2 x 30 W (verkkovirralla), 2 x 20 W (akulla)
Elementit: 2 x 4" basso, 2 x 20 mm:n diskantti, 2 bassosäteilijää
Taajuusvaste: 50 Hz – 20 kHz
Häiriöetäisyys: 80 dB
Toistoaika: < 24 h Latausaika: < 6,5 h IP-luokitus: IPX7 Bluetooth: Versio 4.2, A2DP 1.3, AVRCP 1.6, HFP 1.6 Paino: 5,25 kg Mitat (l x k x s): 495 x 254,5 x 195,5 mm Muuta: JBL Connect+ mahdollistaa yli sadan kaiuttimen ketjuttamisen. Mukana virtasovitin. Kaikki tiedot valmistajan ilmoittamia