Aktiivisuusrannekkeet ovat yleistyneet, mutta miksi niiden pitää olla niin rumia? Nokia Steel HR ei ole.

Teksti: Teppo Hirvikunnas / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 2/2018.

Erilaiset kehoa, terveyttä ja liikuntaa mittavat älylaitteet ovat suosittuja, ja niiden uskotaan olevan eräs tulevaisuuden kasvavista tekniikkatrendeistä. Nokia osti reilu vuosi sitten ranskalaisen digitaalisia terveyden ja liikunnan älylaitteita valmistavan Withingsin liiketoiminnot. Pian Withingsin tuotteet tulivat Nokia-merkin alle. Tuoteportfolio käsittää muun muassa fitness-kelloja, analyysivaakoja ja verenpainemittareita.
Otimme kokeiltavaksi Nokia Steel HR -fitness-kellon, joka on hyvin perinteisen kellon näköinen mutta sisältää samat toiminnot kuin monipuolinen aktiivisuusranneke: tätä kehtaa jo pitää kädessä, päinvastoin kuin muovisia pitkulaisia aktiivisuusrannekkeita. Hyvän näköinen Nokia Steel HR onkin, suorastaan tyylikäs. Eikä kyse ole mistään virtuaalisesta kellotaulusta, vaan Nokiassa on ihan oikeat viisarit, jotka liikkuvat.
Kellotaulun yläosassa on pieni oled-näyttö eri aktiivisuustoiminnoille ja esimerkiksi päivämäärälle sekä herätykselle. Näyttö on niin pieni, että sen lukeminen on hiemankaan heikkonäköisemmälle vaikeaa. Kellotaulun alaosassa on mekaaninen viisarinäyttö päivittäisen liikunnan suoritteille.
Kaikkiaan kellon olemus on hieno. Sitä on saatavana mustalla ja valkoisella taululla, kromin tai kullan värisellä rungolla ja erilaisilla hihnoilla. Metalliranneketta ei ole saatavana, mutta periaatteessa sellaisen voi kelloon vaihtaa. Tällöin laite saattaa tosin jäädä ranteessa liian löysälle luotettavan sykemittauksen saamiseksi. Kellolle luvataan myös jopa 25 päivän akkukesto, mitä voi pitää jo hyvänä suorituksena.
Nokia Steel HR:n käyttöönotto on helppoa. Nokia Health -sovelluksen lataus puhelimeen ja siihen rekisteröityminen, kello ranteeseen ja yhdistäminen puhelimeen. Tämän jälkeen kello alkaa keräämään dataa liikkumisesta, sykkeestä ja nukkumisesta. Kello ilmoittaa värinällä myös puhelimeen saapuvista puheluista ja viesteistä sekä herätyksestä ja muistutuksista.
Nokia Health -sovellus on aika selkeä, mutta se sopii lähinnä vain seurataan eikä pidä sisällään muita toimintoja esimerkiksi urheiluharjoituksiin kuin sykkeen seurannan. Kello ei myöskään keskustele muiden liikunta- ja urheilusovellusten kanssa, joten varsinaiseen liikuntaseurantaan sitä ei ole tarkoitettu. Eikä Nokian tyylikäs olemus oikein salille sopisikaan.
Nokia Steel HR toimi kokeilun aikana luotettavasti. Sykemittauksen absoluuttista täsmällisyyttä emme lähteneet mittaamaan, mutta verrokkina toimineeseen sykevyöhön nähden tarkkuus oli yllättävän hyvä ja käyttötarkoitukseen vähintäänkin riittävä. Sovellus näyttää myös mittausten vaihteluvälin.
Kellon kolmiakselinen kiihtyvyysanturi päättelee, millaisesta liikkumisesta on kyse ja laskee askeleet sekä niiden perusteella kuljetun matkan. Kuljetun matkan tarkkuus juoksussa oli kohtuullisen hyvä, joskaan se ei luonnollisesti pärjää tarkkuudessa gps-mittaukselle. Akku kestää pitkään: kahden viikon testijakson aikana akkua oli kulunut vain reilut 50 prosenttia, ja mukana oli useita päiviä jatkuvalla sykkeen mittauksella.
Askeleet, kuljettu matka ja syke tallentuivat hienosti sovellukseen, samoin kuin unen eri vaiheet. Mielenkiintoista dataa, mutta mitä sitten? No, aktiivisuuden seuranta rohkaisee liikkumaan, ja sykkeen tason sekä vaihteluvälin suuret muutokset voivat ennakoida terveysongelmia. Unen laadun seuranta taas on yleisellä tasolla hyödyllistä.


Valittavana on kaksi kokoa 36:n ja 40 millimetrin kellotaululla. Suuremmalla mallilla on vain yksi runkoväri (kromi) ja taulun väri (musta), ja rannekkeeksi voi valita mustan tai punaisen silikonin tai mustan nahan. Pienemmällä 36 millimetrin taululla on vaihtoehtona myös kullan värinen runko ja useampia rannekkeita. Metalliranneketta ei ole saatavana, mutta periaatteessa sellaisen voi myös kelloon vaihtaa. Tällöin kello saattaa tosin jäädä ranteessa liian löysälle luotettavan sykemittauksen saamiseksi.

Kello on analoginen perinteisillä viisareilla. Alareunan pienempi taulu näyttää päivittäisen aktiviteettien tason. Yläosassa oleva oled-näyttö kertoo sykkeet ja muun datan. Sen luettavuus on siinä ja siinä. Kello ladataan kätevästi varusteisiin kuuluvassa usb-lataustelakassa. Itse laturia toimitukseen ei kuulu.

Nokia Health Mate -sovellus (Android ja iOS) on selkeä. Se kertoo havainnollisesti muun muassa sykkeen vaihtelusta ja unen vaiheista.

YHTEENVETO

Tyylikäs suunnannäyttäjä

Nokia Steel HR on tyylikäs vaihtoehto perinteisille aktiivisuusrannekkeille, ja se ajaa asiansa ihan jokapäiväisenä kellona. Sitä on myös mukava pitää kädessä. Jatkuva sykkeen mittaus tekee Steel HR:stä useita aktiivisuusrannekkeita monipuolisemman. Arkikäyttöä puoltaa myös pitkä akkukesto, jopa yli 30 päivää ilman latausta. Nokia Health Mate -sovellus on helppokäyttöinen ja selkeä mutta ei sovellu vaativampaan kuntoiluseurantaan. Käyttöä haittaa kellon pienikokoisen oled-näytön ja itse kellonkin vaikea luettavuus.

Nokia Steel HR on varmaankin suunnannäyttäjä tulevaisuuden kelloille, kunhan akkukesto saadaan venytettyä vielä hieman pidemmäksi.

+ Tyylikkyys
+ Mukava kädessä
+ Toiminnallisuus
+ Pitkä akkukesto
– Näytön ja kellon luettavuus
– Ei vaativampaan urheilukäyttöön
– Ei suomenkielistä ohjeistusta
– Ohjeistuksen ylimalkaisuus
– Aktiivisuuslaitteeksi hintava


Nokia Steel HR

Hinta: 179–199 €
Hankintapaikka: Verkkokauppa.com
Lisätietoja: health.nokia.com
Sovellus: Nokia Health Mate
Toiminnot: Analoginen kello, päiväys, päivittäisen liikuntatavoitteen viisarinäyttö, hiljainen herätys, puhelimen ilmoitukset, akun varauksen tila, askellaskuri, kalorit, kuljettu matka, syke, jatkuva syke/harjoitustila, unen vaiheen seuranta.
Bluetooth: LE
Vesitiiviys: 50ATM
Akunkesto (maksimi): 25 vrk
Kellotaulun halkaisija: 36 tai 40 mm
Kokonaispituus: 200 tai 230 mm
Paino: 39 / 49 g

Kaikki tiedot ja arvot ovat valmistajan ilmoittamat

Kellojen vesitiiviys

Rannekellon vesitiiviys voidaan ilmoittaa joko metreinä, baarina (Bar) tai ATM- sekä ATY-merkinnöillä. Suomessa yleisimmin käytössä ovat metrit ja ATM-merkinnät. Arvoltaan 3–5 ATM:n kellot kestävät satunnaisia vesiroiskeita. Uimiseen soveltuvien kellojen ATM-arvon tulisi olla mielellään vähintään 10, vaikkakin arvon 5 sanotaan jo riittävän. Sukellusta kestäviltä kelloilta vaaditaan jo ATM-arvo 20 tai yli.