Kiinnostaako vinyylien kuuntelu, mutta erillislaitteiden hankkiminen tuntuu hankalalta? Helppo vaihtoehto on hankkia kaiken tarvittavan kattava paketti. Kokeilimme Pro-Jectin Juke Box S2:n, joka yhdistää vinyylisoittimeen bluetoothin ja vahvistimen.

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat: Valmistaja
Artikkeli on julkaistu AVPlus-numerossa 7/2018

Vinyylin edellisellä valtakaudella pakettisarjat olivat yleisiä taviskodeissa, koska silloinkin erillislaitteiden hankkiminen oli monen makuun liian monimutkaista. Nykyään all-in-one-paketit ovat hieman harvinaisempia, mutta elektroniikka on saatu sopimaan pienempään tilaan. Kokeilimme Pro-Ject Juke Box S2 -levysoittimen, joka sisältää tavallisen vinyylisoittimen kuorissa kaiken tarvittavan alkuun pääsemiseksi.

Tämänvuotisen EISA-palkinnon pokannut musiikintoistojärjestelmä on ylellisempi versio viime vuonna esitellystä Juke Box E -mallista. Siihen verrattuna S2-mallissa on akryylinen levylautanen ja laadukkaampi Pick-It 25A -äänirasia. S2:ssa on myös säätyvä var-lähtöliitäntä kiinteän linjatasoisen lisäksi.

Silmiinpistävin ero on kuitenkin viimeistelyssä, joka on E-mallin kiiltolakkauksista poiketen eukalyptus ja pähkinäpuu. S2:n kaveriksi on saatavilla myös samalla viimeistelyllä varustetut Speaker Box 5 S2 -kaiuttimet hintaan 599 euroa parilta. Testasimme ne samalla.

Pro-Ject Juke Box S2:n takaa löytyy levysoittimeksi poikkeuksellisen kattavat liitännät. Linjalähtöjä on peräti kaksi paria – kiinteällä ja säätyvällä äänenvoimakkuuden tasolla.

Klassisen moderni

Testiimme vinyylisoitin ja kaiuttimet saapuivat eukalyptuksen värisenä. Puuviilu tuo arvokkaan häivähdyksen perinteisyyttä moderniin ja pelkistettyyn muotoon. Viimeistely on siistiä, ja kokonaisuus näyttää tyylikkäältä. Rungon alta löytyy tärinää vaimentavat tassut, joiden tarkoitus on ehkäistä pöytäpinnasta välittyvää tärinää kantautumasta soittimeen.

Myös varustelutaso on vinyylisoittimeksi harvinaisen hyvä. Mukana tulee kaukosäädin, erillinen virtalähde, helposti irrotettava pölykansi, asennushanskat, antenni bluetoothia varten, yksinkertainen neulapainovaaka sekä asennukseen ja kohdistamiseen tarkoitettu pahvisapluuna. Lisäksi mukana on singlekeskiö ja pieni kuusiokoloavain neulapainon säätöä varten.

Äänirasia ja neulapaino ovat paketista otettaessa valmiina ja äänirasialle valmiiksi säädettynä, joten olennaisimmaksi tehtäväksi käyttöönottovaiheessa jää kytkeä johdot sekä irrottaa kuljetustuet. Neulapainovaakaa tai sapluunaa ei siis välttämättä tarvitse opetella käyttämään asennusvaiheessa, mutta tulevaisuudessa äänirasiaa vaihdettaessa ne ovat tarpeen.

Perusasioiden äärellä

Juke Box S2 on käsikäyttöinen soitin, eli mitään automatiikkaa ei ole tarjolla. Pyöritysmekanismi käynnistyy erillisestä kytkimestä, ja neula nostetaan uralle itse sekä levyn alussa että pois siitä sen lopussa. Etupaneelissa on yksi potikka, jolla vaihdetaan toistolähdettä ja säädetään äänenvoimakkuutta. Näytöstä pystyy näkemään valitun lähteen ja äänenvoimakkuuden.

Juke Box S2:ssa on värähtelemätön synkroninen moottori, joka pyörittää lautasta hihnan välityksellä. Pro-Jectin soittimista tuttuun tapaan nopeuden vaihto tapahtuu vaihtamalla hihna toiselle vauhtipyörälle. Se ei ole yhtä helppoa kuin nopeuden säätö kytkimestä muttei monimutkaistakaan. Nopeuden hienosäätömahdollisuutta ei soittimesta löydy.

Päävirtakytkin on levysoittimen alla hieman piilossa. Siellä on myös levyn pyöritysmoottorin kytkin. Sijoittelu ei ole paras mahdollinen, etenkään kun niiden sijainnista ei ole etupaneelissa minkäänlaista merkkiä. Lisäksi soittimen päällä ollessa soitin laitetaan vielä erikseen kaukosäätimestä päälle.

Mukana tuleva kaukosäädin on selkeä ja asiallinen. Virtanäppäimen ohella siitä löytyy mykistysnäppäin, sävynsäädöt diskantille ja bassolle, loudness-tila, painikkeet toistolähteille sekä äänenvoimakkuuden säädöt. Tuntumaltaan painikkeet ovat perustasoa. Niiden sijoittelu tosin voisi olla hieman loogisempi. Levylautanen on akryyliä, mikä materiaalina auttaa kumoamaan värähtelyjä. Mukana tulee lisäksi huovasta valmistettu matto.

Soittimessa on suora alumiininen äänivarsi, joka on pituudeltaan 8,6 tuumaa, ja siinä on safiiriripustus. Neulapainon säätö tapahtuu löysäämällä kuusiokoloruuvia ja siirtämällä painoa haluttuun kohtaan. Monissa soittimissa neulapainon säätö onnistuu helpommin pyörittämällä. Toisaalta kuusiokoloruuvilla varmistettu paino pysyy paremmin paikoillaan. Yksi syy hieman hankalampaan ratkaisuun lieneekin se, että äänirasia on esiasennettu ja -säädetty tehtaalla, ja kuljetuksen aikana säätö saattaisi helposti muuttua.

Äänirasiana Juke Box S2:ssa on Ortofonin varta vasten Pro-Jectin 25-vuotisjuhlien kunniaksi valmistama Pick-It 25A. Sama rasia tulee myös Pro-Jectin Debut III Audiophile -levysoittimessa esiasennettuna. Maailmalla sen hinta erikseen ostettuna on sadan euron tietämillä, mikä on rasiaksi melko edullinen. Jos esiasennetun rasian soundi ei miellytä, sen vaihtamalla äänen pääsee päivittämään enemmän omaan mieleen sopivaksi.

Mukana tulevassa kauko-ohjaimessa on kaikki tarvittavat säätömahdollisuudet.

Mukavasti tehoa mutta myös varaa laajentaa

Sisäänrakennetun vahvistimen tehoksi valmistaja ilmoittaa 2 x 50 wattia neljän ohmin kuormalla. Se riittää tuottamaan mukavasti ääntä peruskuunteluun, mutta vaativampiin tarpeisiin saattaa kaivata tehokkaampaa laitetta. Laitteiston kasvattaminen ja päivittäminen on Pro-jectin tapauksessa helppoa, sillä liitännät ovat harvinaisen monipuoliset.

Kaiutinliitäntöjen lisäksi takana on phono-lähtö, linjasisääntulo sekä äänenvoimakkuudensäätöön reagoiva (Var Out) ja reagoimaton (Fix Out) lähtö. Var Out -liitännän kautta äänenvoimakkuus säätyy soittimen kaukosäätimen mukaan, jolloin laitteen pystyy liittämään esimerkiksi aktiivikaiuttimiin tai päätevahvistimeen. Fix Out -liitännässä taas äänenvoimakkuudensäädin ei vaikuta lähdön voimakkuuteen, mikä on tarpeen esimerkiksi äänittäessä tai vaikkapa kuulokevahvistimeen kytkettäessä. Langattomasti pääsee käsiksi vielä bluetooth-liitäntään. Kaikki liittimet ovat kullattuja.

Langaton toisto tapahtuu bluetoothin välityksellä. Aluksi bluetooth-yhteyden luominen hieman takkusi ainakin Macbook Prolla testatessa, mutta sittemmin tilanne korjaantui itsekseen. Sen sijaan uusi parinmuodostus puhelimen kanssa ei sen jälkeen ottanut onnistuakseen.

Äänenlaatu

Kuuntelimme Pro-Ject Juke Box S2:ta valmistajan omilla Speaker Box 5 S2 -kaiuttimilla ja pikaisesti myös KLK 2 -kaiuttimilla. Levysoitin ajaa molempia kaiuttimia mukavasti. Ääntä voi kuvailla molemmilla kokeiltuna kirkkaaksi, selkeäksi ja tasapainoiseksi – suorastaan neutraaliksi.

Pakettina Pro-Jectin kaiuttimien kanssa kokonaisuus soi mukavasti. Toki pienien kaiuttimien ulottuvuus esimerkiksi bassotaajuuksilla on rajallinen, mutta lisää muskelia kaipaavan kannattaa harkita kaveriksi esimerkiksi suurempia lattiakaiuttimia. Sävynsäätimet auttavat hieman laitteen sovittamista kaiuttimien tai kuuntelutilan kanssa.

Kaukosäätimessä löytyvän loudness-säädön käyttöä emme voi suositella, sillä se tekee bassoalueesta ylikorostuneen mutaisen ja keskialueesta tunkkaisen. Ilman loudness-säätöä toisto on huomattavasti tasapainoisempi ja myös keskialueella on enemmän yksityiskohtia.

YHTEENVETO

Vakaville aloittelijoille

Pro-Ject Juke Box S2 on klassisen tyylikäs ja tarjoaa paljon ominaisuuksia helpossa paketissa. Se sopii lähtölaukaukseksi hifi- ja vinyyliharrastukselle ja onkin siksi mainio ensisoitin. Asentaminen on helppoa, ja äänenlaatukin on sillä tasolla, että kiirettä lisäostosten tekemiseen ei välttämättä tule.

Mainio seikka Juke Box S2:ssa on sekin, että sitä pystyy myöhemmin hienosäätämään äänirasian, vahvistimen tai kaiuttimien vaihdolla mieleisekseen. Koska peruspaketti on kasassa, siinä on helppo kokeilla vaihtoehtoisia komponentteja ja tarvittaessa palata turvalliseen kotipesään. Pienet hankaluudet katkaisimien sijoittelussa ja käytettävyydessä harmittavat hieman, mutta ne antaa mielellään anteeksi ääntä kuunnellessa.

Aivan aloittelijalle viidensadan hintainen Juke Box E tuntuu vielä paremmalta diililtä, sillä se tarjoaa pitkälti samat ominaisuudet kuin Juke Box S2, joka taas on jo hieman vakavammin liikkeellä olevalle. Jos kuitenkin puuviimeistely kiinnostaa räväkämpää kiiltolakkausta enemmän ja akryylilautanen, laadukkaampi äänirasia ja monipuolisemmat liitännät ovat tarpeen, niin S2 -versio puolustaa paikkaansa.

+ Monipuoliset liitännät
+ Kattavat varusteet
+ Helppo käyttöönotto
– Katkaisimien sijainti
– Kehno ääni loudness-tilassa
– Bluetooth-yhteyden luominen takkuaa

Pro-Ject Juke Box S2

Hinta: 739 €

Edustaja: AH-Hifisystems (www.ah-hifisystems.fi)

Lisätietoja: www.project-audio.com

Mitat: 415 x 118 x 334 mm

Paino: 5,0 kg

Liitännät: Bluetooth, rca-linjasisääntulo, kiinteä rca-lähtö, säätyvä rca-lähtö, phono, kaiutinliitännät

Muuta: Kaukosäädin, pölykansi, singlekeskiö, neulavaaka, kohdistussapluuna, hanskat

Speaker Box 5 S2

Hinta: 599 € / pari

Mitat: 160 x 271 x 215 mm

Paino: 4,9 kg

Taajuusvaste: 55 Hz - 20 kHz

Nimellisimpedanssi: 8 Ohm