Varsinkaan ensimmäiseen vinyylisoittimeen ei välttämättä halua kuluttaa paljon rahaa. Procaster LP-10 on kivan näköinen ja oloinen vaihtoehto budjettiluokan hinnalla. Kokeilimme mitä se tarjoaa.

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 07/2017.

Verkkokauppa.comin Procaster-merkin LP-10-vinyylisoitin vaikuttaa ominaisuuksiltaan vakuuttavalta etenkin 140 euron hintaan. Sen runko on mdf-levyä, äänivarsi alumiinia ja äänirasia vaihdettava. Nopeudenvaihtelunkin luvataan jäävän 0,1 prosenttiin, kun 0,2 on jo hyvä arvo.
Usein tämän ja varsinkin astetta halvemman hintaluokan soittimissa on muovinen äänivarsi kiinteällä äänirasialla. Silloin korkeintaan neulan voi vaihtaa uuteen samanlaiseen. Äänirasia on levysoittimen soundin ydin, joten sen vaihtomahdollisuus nostaa vinyylikuuntelun uudelle tasolle. Soittimen halpuus käy myös kalliiksi, jos kulutustavaraa olevien vaihtoneulojen valmistuksen lakattua soittimella ei tee enää mitään.
Kiiltävä ja pelkistetty LP-10 näyttää melko tyylikkäältä – ja hieman tutulta. Levysoitin on puoliautomaattinen, eli äänivarsi pitää itse nostaa levyn uralle ja siltä pois, mutta levylautanen alkaa pyöriä itsekseen vartta nostaessa. Mukana tulee myös singlekeskiö, jolla suuremmalla reiällä varustetut seiskatuumaiset voi asettaa lautaselle. Pölysuoja kuuluu pakettiin.

Soittimen takapaneelissa on rca-liitäntä ja maajohdon liitäntä. Usb-liitäntää ja riaa-korjainta soittimessa ei ole.

Laite vaatii aluksi kokoamista. Ensin pujotetaan levylautasta pyörittävä hihna paikalleen. Samalla selviää soittimen ensimmäinen miinuspuoli. Kierrosnopeuden säätäminen tapahtuu vaihtamalla hihna eri kokoiselle pyörälle. Tätä varten täytyy nostaa levylautanen paikaltaan. Se ei vaadi monta sekuntia mutta on epäkäytännöllistä. Kun hihna on pujotettu paikalleen, levylautanen katetaan pöytään. Se on suhteellisen painava, mikä on etenkin lautasessa hyvä asia, sillä massa vähentää värähtelyä.
Seuraavaksi edessä on ehkä kinkkisin vaihe eli neulapainon säätö. Tukevan äänivarren takaosaan napsautetaan neulapaino, jossa on säätöasteikko. Varteen on valmiiksi kiinnitetty Audio Technica AT-3600L -rasia, joka on arvoltaan parin–kolmenkympin luokkaa ja hinta–laatusuhteeltaan erittäin hyvä.

Procaster LP-10:ssä on hintaisekseen tukeva alumiiniäänivarsi ja vaihdettava äänirasia. Sivuttaisvedon poisto eli anti-skating valitettavasti puuttuu. Mukana tuleva Audio Technican rasia on budjettirasiaksi erittäin hyvä.

Äänivartta säätäessä paljastuu soittimen olennaisempi miinuspuoli. Anti-skating-toimintoa ei ole lainkaan. Sen tarkoitus on estää neulaa pyrkimästä kitkan vaikutuksesta levyn sisäsyrjää kohti. Ilmiö korostuu sitä enemmän mitä enemmän neulapainoa on, eikä mukana tuleva rasia ole kevyimmästä päästä. Neula siis nojaa toiseen levyuraan ja aiheuttaa paitsi kanavien välistä epätasapainoa myös levyn ja neulan toispuoleista kulumista.
Kokeilimme asiaa cd-levyllä. Ilman anti-skating-ominaisuutta neula liukuu sileällä pinnalla sisäreunaa kohti. Niin myös tapahtui. Kanavaepätasapaino näkyi myös mittareilla, vaikka korvin sitä ei varsinaisesti huomaa. Sen sijaan korkeilla taajuuksilla on havaittavissa ajoittain säröytymistä oikeassa kanavassa.
Muutoin Procaster LP-10 yllättää äänenlaadullaan positiivisesti. Audio Technican rasian toistossa on dynamiikkaa ja sävyjä mukavasti. Ääni kuulostaa luonnolliselta ja soinniltaan suhteellisen tasapainoiselta koko äänialalla. Paikoin voisikin kuvitella kuuntelevansa hieman kalliimpaakin soitinta.


YHTEENVETO

Läheltä liippaa

Procaster LP-10:ssä saa laadukkaista materiaaleista tehdyn ja tukevan oloisen levysoittimen edullisesti. Alumiininen äänivarsi ja vaihdettava rasia nostavat soittimen hintaluokassaan päänmitan verran yläpuolelle.
Löytyikö kätketty avain halpaan hifiääneen? Ei aivan. Anti-skatingin puuttumisen myötä saa heittää hyvästit hifistelylle. Harvinaisimpia vinyylejä ei viitsi pyörittää kovin usein kulumisen pelossa, eikä soittimeen tee mieli ostaa ainakaan kallista äänirasiaa, koska toisto on epätasapainoinen ja neula kuluu nopeammin. Kierrosnopeuden hankala vaihtaminen sen sijaan on pieni vaiva.
Kaikkea ei voi olettaa saavansa 140 eurolla. Soitin tarjoaa paljon vastinetta rahalle mutta jää harmillisen lähelle täydestä napakympistä.

+ Laadukas ääni hintaluokassaan

+ Vaihdettava neula ja metallinen äänivarsi

– Ei anti-skatingia

– Kierrosnopeuden säätöä varten pitää nostaa levylautanen pois


Procaster LP-10

Hinta 139,90€
Lisätietoja www.verkkokauppa.com
Äänirasia Audio Technica AT-3600L pyöreällä neulalla
Äänivarsi 8,6" alumiininen
Neulapainon säätövara 0–3,5 g
Levylautanen 3 mm paksua terästä
Moottori Hihnaveto, tärinävaimennettu ja automaattisella käynnistyksellä
Kierrosnopeus 33 ja 45 kierrosta/min
Flutter 0,10 %
Mitat (l x k x s) 420 x 137 x 368 mm (pölykannella)
Paino 5,5 kg
Muuta Mukana virtalähde, pölykansi, single-keskiö, RCA -johto ja huopamatto