Tuntuvatko sähkökirjanlukijat kalliilta? Kokeilimme Kiinasta tilattua edullisempaa mallia, joka tarjoaa myös mp3-soittimen ja fm-radion. Kosketusnäyttö ja etuvalo kuitenkin puuttuvat. Mihin suuntaan vaakakuppi kallistuu?

Teksti ja kuvat: Joni Nikkola

Vertailimme AVPlus-numerossa 4/2018 neljää Suomessa myytävää sähkökirjanlukijaa. Lukukokemus miellytti testaajaamme, ja ilmaistakin sisältöä vaikutti olevan tarjolla huomattavan paljon. Laitteiden hinnat sijoittuivat reiluun sataseen ja siitä ylöspäin.

Hinta voi tuntua suolaiselta, sillä halvemmallakin saa esimerkiksi hieman suuremman värinäytöllisen mediatabletin. Sähkökirjanlukijat taas on yleensä varustettu e-ink-näytöllä, joka on ainakin vielä toistaiseksi toiminnaltaan hitaampi kuin puhelimista tuttu kosketusnäyttö. Se tarjoaa myös ainoastaan kahta värisävyä. Väriversio on vasta tulossa. Laitteiden käyttötarkoituskin on yksinkertainen ja rajattu: tukea muutamaa hassua tekstitiedostomuotoa.

Etujakin sähkökirjanlukijassa silti on. Akunkesto on huomattavasti pidempi kuin tabletissa, käytöstä riippuen viikkoja tai jopa kuukausia. Erilaiset sovellukset eivät myöskään muistuttele olemassaolostaan jatkuvasti. Näyttö on myös silmille ystävällisempi, moni kun tuijottaa taustavalaistua ruutua töiden puolesta useita tunteja päivässä ja jatkaa vielä vapaa-ajalla. Käyttökokemus on siis varsin erilainen tablettiin verrattuna – hyvässä ja pahassa.

Löysimme Ebayn kautta edullisemman Texet TB-416 -sähkökirjanlukijan, joka saapui meille Kiinasta. Se maksaa halvimmillaan noin 60 euroa. Tämän testin kirjoittajalla on käytössään viimevuotisen vertailumme halvin malli Bookeen Cybook Muse FrontLight, joka maksaa 109 euroa. Otimme selvää, onko laitteissa riittävää eroa hintaeron selittämiseksi.

Perusasiat kohdallaan

Näyttö on miellyttävä lukea, kuten sähkömustenäytöillä on tapana. Selaaminen painikkeilla ei kuitenkaan ole käyttökokemuksena parhaasta päästä. Vaste on sähkökirjamaisen hidas. Valittu kohde on aloitusnäkymässä ainoastaan hennosti alleviivattu, ei selvästi tummempi kuin muut. Aluksi kestikin hetki huomata, että ruudulla ylipäätään tapahtuu jotain.

Vaikka yleensä e-mustenäyttöjen kosketustoiminnot eivät olekaan niin luontevasti toimivia kuin puhelimissa, sillä tavoin sivun vaihtaminen on sujuvampaa. Vastineeksi Texetin toteutuksessa on suurempi valikoima painikkeita.

"Musiikkisoittimen käyttö on helppoa, eikä näytön hitaudesta ole siinä haittaa."

Jos TB-416:n rinnalla jopa Cybookin hitaasti ja vaihtelevasti reagoivaa kosketusnäyttöä tulee käyttöliittymänä hieman ikävä, se ei ole kovin hyvä asia. Toinen ongelma painikkeiden käytössä kosketusnäytön sijaan on niiden melko äänekäs napsahdus, joka saattaa häiritä herkkäunista vieressä nukkujaa. Varsinaiseen kirjan lukemiseen päästyä alun ärsytykset hälvenevät ja tuntumaan enimmäkseen tottuu. Etuvaloa silti jää kaipaamaan.

Tuettuihin tekstitiedostomuotoihin on lueteltu txt, pdf, epub ja rtf.  Lisäksi totesimme laitteen tukevan drm-kopiosuojattuja tiedostoja. Kyseisillä formaateilla pääsee jo pitkälle. Täydellistä listausta tuetuista muodoista ei löytynyt, mutta kokeilemalla saimme selville, että doc, docx ja odf eivät toimi.

Musiikkisoittimen käyttö on helppoa, eikä näytön hitaudesta ole siinä haittaa. Äänipiiri ja kuulokevahvistin ovat myös äänenlaadultaan yllättävän tanakat. Radion äänenlaatu on niin ikään hyvä, mutta kanavien virittäminen on näytön latenssin vuoksi arpapeliä. Kanavien nimiä ei myöskään näy.

Sen sijaan kuvien katselu jää silkaksi vitsiksi. Muistissa on esitalletettuna sävymaailmaltaan tummempaan laitaan painottuva öinen kaupunkikuva, joka ei todellakaan esiinny sähkömustenäytöllä edukseen.

YHTEENVETO

Kankea kirjanlukija, yllättävän hyvä musiikkitoistin

Texet TB-416 on edullisempi valinta heille, jotka miettivät sähkökirjanlukijan hankkimista. Vastineeksi tosin joutuu luopumaan kosketusnäytöstä sekä etuvalosta ja saa vielä kehnomman käyttöliittymän. Kaikki ne ovat käyttömukavuuden kannalta oleellisia puutteita.


Radio, mp3-soitin, sisäänrakennettu kaiutin ja kuulokeliitäntä paikkaavat tilannetta, ja ne osoittautuivatkin radion virittämisen hankaluutta lukuun ottamatta yllättävän toimiviksi. Toisaalta pääasiallinen musiikinkuunteluväline ja suoratoistopalvelut löytynevät useimmilta taskusta.


Jos laitetta on kuitenkin tarkoitus käyttää ensisijaisesti kirjanlukijana, lisäpanostus hieman parempaan kannattaa. Muutaman kympin säästö hinnassa ei tunnu näiden puutteiden vuoksi merkitykselliseltä, vaikka lisähinta onkin prosentuaalisesti paljon.

+ Paljon tallennusmuistia
+ Mp3-soitin
+ Radio
+ Kuulokeliitäntä
– Kehno käyttöliittymä
– Ei etuvaloa
– Ei kosketusnäyttöä
– Ei toimi suomen kielellä


Texet TB-416

Hinta: 60–79 dollaria (tallennusmuistista riippuen)

Hankintapaikka: Ebay

Näyttö: 6” E-ink, ei taustavaloa eikä kosketusnäyttöä
Akku: 1 400 mAh
Tuetut formaatit: txt, pdf, epub, rtf (drm-kopiosuojattuna)
Tallennustila: 4–16 Gt
Muistikorttipaikka: tf, max 32 Gt
Paino: 169 g
Mitat: 24 x 15,5 x 2,8 cm
Muuta: FM-radio, mp3-soitin, kuulokeliitäntä, kaiutin


Sähkökirjat Suomessa?
Suomessa sähkökirja on lyönyt itsensä läpi hitaasti. Yksi syy suosion vähäisyyteen on ollut niiden suhteellisen korkea hinta verrattuna painettuihin tuotteisiin. Sähköisten kirjojen ja lehtien alv-kanta on nimittäin Euroopan unionin säädöksen vuoksi ollut 24 prosenttia, kun taas painotuotteilla se on 10 prosenttia.

Moni on ihmetellytkin, mikseivät säästetyt painokulut näy hinnoittelussa selvemmin. Myös media-ala on pitkään toivonut muutosta. Valoa on näkyvissä, sillä EU:n tulkinta on nyttemmin höllentynyt sähköisten julkaisujen suhteen. Heinäkuun alusta alkaen Suomi on siirtymässä ensimmäisten joukossa matalampaan verokantaan.