Rasitamme silmiämme taustavalaistujen kuvaruutujen äärellä enemmän kuin koskaan. Interaktiivisen teknologian voittokulun myötä tuhannet pienet lamput osoittavat suoraan silmiimme aamusta iltaan. Sähkömusteeseen perustuva näyttötekniikka tarjoaa meille saman lukuelämyksen kuin tuhansia vuosia älylaitteiden markkinoita hallinnut paperi mutta ottaa samalla hyödyn monista modernin tietojenkäsittelyn eduista. AVPlus otti selvää, mistä e-musteessa on kysymys, mihin sitä käytetään ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Testissä: Kobo Aura Edition 2 / Bookeen Cybook Muse FrontLight / Bookeen Muse / Letto Frontlight 2

Teksti & kuvat: Jemo Kettunen
Julkaistu AVPlus-lehdessä 4/2018.


Sähkömusteeseen perustuvat e-kirjanlukijat löivät tiensä läpi markkinoilla reilu vuosikymmen takaperin. Moni teknisesti valveutunut muistaa kuhinan Amazonin Kindlen rikkoessa myyntiennätyksiä. Maailmalla jonkinasteiseen suosioon nousseet e-kirjanlukijat tuntuvat jääneen Suomessa tablettien ja älypuhelimien varjoon. Ekirjoilla on silti ystävänsä myös Härmässä, ja Elisan ja Adlibriksen tapaiset toimijat välittävät paitsi kotimaisia e-kirjoja myös niiden lukulaitteita.

Seuratessani takavuosina uutisia Kindlen ja Nookin markkinataistoista muistan pitäneeni e-kirjanlukijaa viimeisenä turhakkeena. Vasta ranskalaisen ystäväni tuotua nähtävilleni sikäläisittäin suositun sähköisen kirjanlukulaitteen valkeni ennakkoluulojeni virheellisyys. Vaikka olin kuullut, että näyttö ilman taustavaloa ei rasittaisi silmää, tuntui laitteen luonnollisuus ihmeelliseltä. Ranskalaista ystävääni puolestaan kiinnosti enemmän kirjastollinen kirjoja, jotka kulkivat hänen laitteensa muistissa, ja se, ettei passiivista e-mustetta käyttävää laitetta tarvitsisi ladata kertaakaan koko visiitin aikana.

Vanhaa tekniikkaa?

Sähkömusteeseen perustuva teknologia ei ole aivan tuore keksintö. Xerox teki ensimmäisiä testejä tekniikan parissa jo vuonna 1973. Nykyisen muotoonsa e-muste alkoi kehittyä 1990-luvun lopulla, joten sen voi ajatella ehtineen sairastaa paitsi lapsentaudit myös selvitä teini-iän kommelluksista.

Sähköisen paperin pinnalla kulkeva sähkövaraus liikauttaa mikroskooppisen pientä mustaa palloa paperin ala- ja yläpinnan välillä. Täten näytölle saadaan joko musta tai valkoinen täplä. Sähköä kuluu vain mustepallon liikkeen hetkellä, ja tämän jälkeen kuva saa ilman eri käskyä olla näytöllä vaikka siihen asti kunnes entropia aikanaan puuttuu asiaan.

Sähkömusteeseen perustuvan e-kirjanlukijan näyttö on siis passiivinen ja tarvitsee lukukokemukseen valoa siinä missä tavallinen paperi. Monen nykyisen sukupolven e-kirjanlukijan reunuksen alle on siksi kätketty led-valojen rivistö. Erotuksena perinteisistä taustavalaistuista näytöistä tätä tekniikkaa kutsutaan etuvaloksi.

Etuvalaisun ollessa käytössä näyttö saattaa ensivilkaisulta muistuttaa mustavalkoista tablettia. Silmälle käyttökokemus eroaa kuitenkin kuvaruudun katsomisesta merkittävästi. Jos läppärin kuvaruutua ajattelee seinämänä lamppuja, jotka tähtäävät suoraan silmiisi, on e-kirjanlukijan vähäinen valo suunnattu silmiesi sijaan suoraan kohteeseen, jota katselet.

Etuvalaisu on myös taustavalotekniikkaa ekonomisempaa. Sähköpaperinäytön yhteydessä oleva valo saadaan keskitettyä näytön lukualueelle, eikä se tuhlaa energiaa hajavaloon kuten oled- tai lcd-näyttö. Etuvalon kanssakin e-kirjanlukijan akku kestää monin verroin tavallisia älylaitteita pidempään.

Miksi tätä tekniikkaa ei sitten käytetä esimerkiksi läppäreissä, pädeissä tai älypuhelimissa? Valaisutehon muodostaman haasteen lisäksi sähköpaperin näyttötekniikka on toistaiseksi ollut verrattain hidasta. Passiivisten mustekiteiden käskyttämisestä seuraa vielä pienehkö latenssi. Viive ei ole niin merkittävä, että sitä ehtisi panna merkille kirjaa lukiessa, mutta sen verran suuri, ettei nykyisillä laitteilla tee mieli pelata Tetristä.

Modernit lukijat kokeilussa

Nykyisen sukupolven e-kirjanlukijassa on etuvalo lähes vakiona. Lisäksi laitteista löytyy useimmiten myös wifi sekä kosketusnäyttö. Useilla valmistajilla on malleja, jotka jopa kestävät vettä. Rantaloma tai hetki ylellisyyttä vaahtokylvyn muodossa onnistuu siis mainiosti oikean mallinen e-kirja kainalossa.

Myös ohjelmistopuoli on kehittynyt vuosikymmenen takaisesta. Fonttia, riviväliä ja asettelua saa muutettua, kirjoihin voi tehdä alleviivauksia sekä muistiinpanoja, ja monessa e-kirjanlukijassa on sisäinen sanakirja, jota voi konsultoida suoraan osoittamalla tekstistä löytyvää outoa sanaa.

Suomessa on saatavilla useiden johtavien valmistajien e-kirjanlukijoita, ja kokeilimme muutamaa yleisintä.

Tekniset tiedot ja ominaisuudet

Merkki & malliKobo Aura Edition 2Bookeen Cybook Muse FrontLightBookeen MuseLetto Frontlight 2
Hinta157,90 €109 €139 €129 €
EdustajaVerkkokauppa.comElisaElisaAdlibris
Lisätiedotkobo.combookeen.combookeen.comadlibris.com
Näyttö6” HD e-nk Carta6” e-ink Carta, dpi:2136”e-ink, dpi: 2136”e-ink, dpi: 213
EtuvaloKylläKylläKylläKyllä
Akku1500 mAh1900 mAh1900 mAh1900 mAh
Akunkesto*Jopa 2 kkViikkoja1 kk1 kk
ProsessoriFreescale 1 GhzCortex A8, 1 GhzAllwinner A13 Cortex, 1 GhzAllwinner A13 Cortex, 1 Ghz
LiitännätWifi, micro usbWifi, micro usbWifi, micro usbWifi, micro usb
Muisti4gt4gt + microSDHC8 Gt8 Gt
KäyttöjärjestelmäKobo FirmwareLinuxLinux/Adobe Reader MobileLinux/Adobe Reader Mobile
Tuetut kirjaformaatitEpub, epub3, pdf, mobi, txt, html, rtf, cbz, cbrAdobe drm, epub, pdf, html, txt, fb2, djvuEpub, PDF, Adobe DRM, html, txt, fb2, djvuEpub, PDF, Adobe DRM, html, txt, fb2, djvu
Mitat159 x 113 x 8,5 mm116 x 155 x 8 mm134 x 155 x 15 mm134 x 155 x 15 mm
Paino174 g180 g320 g320 g
MuutaGyroskooppi kätisyyden tunnistamiseksiGyroskooppi kätisyyden tunnistamiseksi
*Testijakson aikana yhdestäkään laitteesta ei ehtinyt loppua akku. Akun kestot ovat valmistajan ilmoittamia.

Kobon muotoilussa lyövät kättä kanadalainen ja japanilainen designosaaminen.

Kobo Aura

Kanadalainen Kobo (anagrammi sanasta book) on eräs johtavista e-kirjanlukijoiden valmistajista, ja yrityksen Aura-sarjan lukijat tulevat alvariinsa mainituiksi parhaiden e-kirjalaitteiden listauksissa. Ei siis yllätys, että Aura herätti myönteisiä reaktioita myös AVPlussan lukupiirissä.

Auran pehmeäreunainen mutta virtaviivainen muotoilu on käteenosuva, ja sen juomutettu takaosa tarjoaa kirjaa pitävän käden sormille hyvän otteen. Lukulaite on 174-grammaisena kevyt eikä rasita rannetta.

Auran käyttöliittymä on intuitiivinen. Monissa e-kirjanlukijoissa on näytön sivuilla pienet napit sivun kääntöä varten. Aurassa liikkuvia osia on ainoastaan virtanappi, muutoin laitetta ohjataan kosketusnäytön avulla.

Sivun kääntö suoritetaan hipaisemalla näytön laitaa. Keskeltä painamalla aukeaa valikko, josta voi muun muassa vaihtaa kirjaa ja siirtyä online-kirjakauppaan. Valikosta löytyy myös statistiikkaosio, joka kertoo kuinka pitkällä olet kirjassa ja montako tuntia lukukokemusta on vielä jäljellä. Tärkeälle sivulle on mahdollista jättää hiirenkorva, mitä arvostanee vaikkapa kurssikirjallisuutta lukiessaan.

Laitteen kosketusnäytön kalibrointi on hieman erilainen kuin mihin älypuhelimiin ja tabletteihin tottunut käsi on harjaantunut. Tekstiä syöttäessä sai painaa hieman eri kohdasta kuin mitä olettaa, mutta onneksi kirjoittaminen ei ole laitteen leipälaji.

Mainittakoon, että Aurasta löytyy myös nettiselain, mutta vähänkään graafisempien sivujen selaamista en voi sähköpaperilta suositella.

Etuvalossa on portaaton säätö, ja valon saa tietenkin halutessaan myös kokonaan pois. Alkuun hämmennystä herätti laitteen tapa väläyttää koko e-mustenäyttöä mustana aina noin seitsemän sivun jälkeen. Tämä on kuitenkin yleinen näytön toimintavarmuuden turvaamiseksi ohjelmoitu ominaisuus, joka estää haamukuvien syntymistä pidemmillä ajanjaksoilla.

Lepotilassa oleva lukija herää virtanapin painalluksen jälkeen noin sekunnissa ja jatkaa siitä mihin jäi. Täysin ladatusta Aurasta hupeni kahden viikon testijaksolla akku noin viidenneksellä, jos sitäkään. E-kirjanlukijoiden kehuttu akunkesto ei siis ole pelkkää mainosmiesten louskutusta.

Arvelua herättänyt seikka Auran käyttökokemuksessa oli sen näennäinen suojattomuus. Laitteeseen on toki saatavilla taitettavia etukansia ja pussukoita, mutta neitseellisen laitteen käyttömukavuus oli sen verran miellyttävä, ettei laitetta haluaisi tehdä juuri raskaammaksi kolmansien osapuolien kansilla. Näyttöruutu on toisaalta upotettu hieman laitoja alemmas, joten kotikäytössä suojaamattoman Auran voi laskea myös pöytätasolle ilman pelkoa näytön naarmuuntumisesta.

Letto Frontlight 2 ja Bookeen Cybook Saga – kuin kaksi marjaa.

Musen nahkainen suojakotelo tarjoaa hyvän näppituntuman myös pidempiin lukusessioihin.

Bookeen Cybook Muse Cybook

Muse on hyvin samantapainen kuin Kobon Aura: muovikuorinen ja kevyt kuusituumaisella näytöllä varustettu e-kirjanlukija, jossa on säädettävä etuvalo sekä toimiva käsituntuma.

Kobon kanadalaisen finessin sijaan käteen jää kuitenkin ranskalaista kulmikkuutta. Tai sen puutetta, sillä Bookeen on hakenut persoonallisuutta leikkaamalla laitteen alakulmaan hiirenkorvaa muistuttavan taitteen.

Musessa on niinikään kosketusnäyttö, jonka lisäksi näyttöä reunustaa kaksi sivua kääntävää painiketta. Näppäimet ovat vastakkaisilla laidoilla, joten taaksepäin sivua kääntävä painike tuntuu lähinnä symmetriseltä lisältä.

Näytön alaosassa on nappi, josta aukeaa päävalikko. Virtanäppäin on sijoitettu hieman hankalasti laitteen alaosaan, mistä sitä pitää kaivaa peukalolla. Virtapainike ei ole myöskään kaikkein herkintä sorttia, joten laitteen herättelemiseksi voi joutua tuhlaamaan toisenkin painalluksen.

Hieman yllättäen Muse osoittautui alitehoisen tuntuiseksi. Käynnistyminen saattoi ottaa useita sekunteja, ja valikko toimi ajoittain merkittävällä viiveellä. Sarjakuvan lukeminen Musella oli liki sietämätöntä, sillä Fingerporin sivujen päivittymistä sai odottaa pahimmillaan sekunteja. Odotellessa oli tietenkin ehtinyt jo epäillä sivunkääntöpainikkeen vastaanottavuutta, painaa nappia toistamiseen, ja, noh, lopun arvaattekin.

Tavallisen tekstin kanssa hidastelua tai niskurointia ei ilmennyt. Mark Twainin sanankäänteisiin syventyessä ei kokemus häiriintynyt ainakaan laitteistosta.

Muse saa pieniä rukkasia käyttöliittymänsä raskaudesta ja näppäimiensä honteloudesta. Peruskirjanlukijana laite kuitenkin ajaa tehtävänsä. Plussaa tulee myös laitteen kanssa toimitetusta esteettisesti miellyttävästä nahkakannesta, joka paitsi tarjoaa jämäkän otteen myös suojaa laitetta ja sen näyttöä repun pohjalla.

Letto Frontlight 2

Adlibriksen markkinoima Letto-lukija on paitsi hyvä ja jämäkkä e-kirjanlukija myös yllättäen täysin yhteneväinen tuote Elisan myymän Bookeen Sagan kanssa. Kokeilussa olleiden laitteiden ero oli vain kumiseen kuoreen prässätyssä logossa. Leton valmistajaksi paljastui ohjekirjan pikkupräntissä ranskalainen Bookeen, joten kyse on ilmeisesti vain eri lisensseillä valmistetusta tuotteesta, josta ainakaan testiympäristössä ei löytynyt funktionaalisia eroja.

Kahdesta kevyemmästä kilpailijastaan Letto sen sijaan eroaa ensinnäkin jo silkalla massallaan. Letto ei ole aivan kahta kertaa Kobon painoinen, mutta ei paljon muutakaan. Tukevuus tulee iskunkestävästä kumisesta suojakuoresta, joka on varustettu magneettisella kansilepareella.

Älykäs etukansi asettaa Leton automaattisesti lepotilaan loksahtaessaan paikoilleen ja vastaavasti käynnistää laitteen taas auetessaan. Kansi tarttuu myös magneettisesti laitteen takaosaan asettuen pois tieltä, kun sitä ei tarvita.

Funktionaalisesti perusteltu kuori on myös Letto Frontlight 2:n ainut ongelma. Väkevä kumikotelo tuo laitteeseen niin paljon lisää massaa, että rinta rinnan tehtävässä miellyttävyysvertailussa raskas Letto häviää kevyelle Kobolle. Toisaalta Leton 320 gramman paino ei ole kovin suuri verrattaessa vaikkapa hieman paksumpaan romaaniin, joten käytössä laite on huomattavasti kirjaa ergonomisempi.

Kosketusnäyttötoimisuuden lisäksi Letossa on näytön oikealle sivulle sijoitetut kolme pientä painiketta, joilla saa käännettyä sivua ja avattua laitteen valikon. Vasemmalta puolelta löytyy myös painike etuvalo-ominaisuutta varten.

Ranskalainen insinööri on saanut hyvän oivalluksen sijoittaessaan laitteeseen gyroskoopin, jolla Leton kätisyyttä voi vaihtaa. Muissa kokeilussa olleissa e-kirjanlukijoissa sivua käännetään eteenpäin joko pyyhkäisemällä sivun oikeaa laitaa tai painamalla näytön oikealla laidalla olevaa painiketta. Letossa eteen- ja taakse-painikkeet ovat aina näytön samalla sivulla, joten käännettäessä laite ylösalaisin siirtyy myös ohjauskohta vasemman peukalon ulottuville. Alas oikeakätisten tyrannia!

Kaiken kaikkiaan Letto Frontlight 2 / Cybook Saga jätti vahvan ja laadukkaan tuntuman. Kyseessä on jämäkkä lukulaite, joka kestää varmasti vuosia raskastakin käyttöä.


Kirjasto karttuu helposti

Kirjan lisääminen e-kirjanlukijaan on yksinkertaisimmillaan todella helppoa. Lukulaitteella on wifin kautta pääsy kirjakauppasovellukseen, josta haluttu opus siirtyy napautuksella ostoskoriin. Toimenpide onnistuu myös siirtämällä kirjan sisältävä tiedosto klassiseen tyyliin piuhan välityksellä tietokoneelta lukulaitteen muistiin.


Tulevaisuuden materiaali

E-kirjanlukijoiden ohella sähköpaperi ei ole vielä lunastanut täysin suuren mittakaavan kaupallista menestystä. Mikäli ennustajia on uskominen, tulee tilanne muuttumaan lähivuosina. Olemattomalla virrankulutuksella siunattu sähköpaperi on omiaan esimerkiksi kauppojen hintatietoihin, julisteisiin ja ilmoitustauluihin.

Näköpiirissä on myös suuria teknisiä harppauksia. CLEARink-yritys on luvannut tuoda tänä vuonna markkinoille elektroforeesiin perustuvan yli 4 000 värin näytön, joka kykenee toistamaan myös reaaliaikaista liikkuvaa kuvaa. Yrityksen prototyyppi palkittiin näyttelyn parhaana vuoden 2017 Display Week -messuilla.

Sähköpaperi ei myöskään tarvitse välttämättä raskasta kehystä ympärilleen. Kehitteillä on kustannustehokkaita sähköpaperinäyttöjä, jotka ovat ohuita, taipuisia ja ladattavissa uudelleen ja uudelleen. Tekniikka on myös hyvin halpaa toteuttaa, ja arkin koot ovat kasvamaan päin. Niinpä esimerkiksi sanomalehti voi hyvinkin lähitulevaisuudessa saapua kertaladattavalla sähköpaperilla.


Yhteenveto

Lisää luettavaa!

Kirjan julkaiseminen sähköisesti on tietenkin painokoneen käynnistämistä kustannustehokkaampaa, ja uusi kotimainen kirjallisuus löytyy käytännössä myös sähköisessä muodossa. Esimerkiksi Elisa ja AdLibris tarjoavat laajat valikoimat uutta e-kirjallisuutta suomen kielellä, ja sähköinen kirja on monesti nidettä edullisempi.

Ulkomaisista nettikirjakaupoista suosituimpia on tietenkin alan markkinajohtaja Amazon. Merkillepantavaa Amazonin nettikirjakaupassa on kuitenkin yrityksen oma Kindle-formaatti, jota muiden valmistajien laitteet eivät pääsääntöisesti tue.

Android-pohjaisiin laitteisiin on saatavilla Kindle-lukijoita, ja kolmannet osapuolet ovat mahdollistaneet konversion eri sähköisten formaattien välillä. Alan de facto -standardiksi on muodostunut ePub-formaatti, jota käytännössä kaikki lukijat Kindleä myöten ymmärtävät. Myös pdf ja yleisimmät tekstiformaatit luonnistuvat useimmilta lukulaitteilta.

Sähköisen kirjakaupan lisäksi myös e-kirjojen kohdalla on käytettävissä julkinen lainauspalvelu. Kirjastot tarjoavat nykyisin tilapäislainaan lukulaitteelle ladattavia ekirjoja, joita kuitenkin koskee sama lainauslisenssin alainen ajallinen rajoite kuin fyysisiä niteitä. Laina-ajan loputtua kirja lakkaa toimimasta tai katoaa.

E-kirjoihin hurahtaneelle on kuin onkin olemassa myös ilmainen lounas. Klassikoiden ystävälle tutustumisen arvoinen kohde on Project Gutenberg, joka tarjoaa nettisivuillaan kymmeniä tuhansia e-kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Kafka, Arthur Conan Doyle, Poe, Jung, Wilde ja Machiavelli; koko länsimaisen kirjallisuuden kaanon odottaa e-kirjanlukijalla varustettua bibliofiiliä vain klikkauksen päässä.