Yamaha pyrkii vahvasti kalliimpien premium-kuulokkeiden markkinoille. Jotain uuttakin on tarjolla, mutta takamatkalta lähtö vaatii vielä ponnisteluja.

Teksti, kuvat ja mittaukset: Teppo Hirvikunnas

Yamaha oli pitkään pois kuluttajapuolen kuulokemarkkinoilta. Nyt valmistaja tekee paluuta sinne aluksi kolmella mallilla, joista yhdet ovat täyslangattomat vastamelunappikuulokkeet ja kahdet over-ear-sankamallit, jotka ovat niin ikään nykysuuntauksen mukaisesti langattomia vastamelukuulokkeita. Mistään satasen tai edes kahden luureista ei ole kuitenkaan kyse. Edullisin malli YH-E700A maksaa jo 349 euroa ja kallein YH-L700A 549 euroa. Ja nyt testissä on siis viimeksi mainittu YH-L700A.

Tekniikkaa

Perusrakenteeltaan Yamaha YH-L700A -kuulokkeet ovat suljetut, dynaamiset sankakuulokkeet 40 millimetrin kuuloke-elementeillä. Ne lienevät samat kuin edullisemmassakin mallissa. Kuulokkeet ovat langattomat, ja käytössä on tuore bluetooth-versio 5.0 audiokoodekkeina perus-sbc:n lisäksi Applen käyttämä aac sekä aptx adaptive, joka yltää periaatteessa samaan kuin aptx hd, jos vain lähettävä laite tätä tukee.

Kuulokkeisiin saa äänen myös tavallisella 3,5 millimetrin kaapelilla kera kaikkien vastamelu- ja dsp-toimintojen. Kuulokkeet toimivat kaapelilla myös passiivitilassa eli virrat pois kytkettynä tai vaikka akun loputtua.

Kuulokkeista löytyvä usb-c-tulo on vain latausta varten, eli niissä ei ole valitettavasti usb-dac-ominaisuutta, joka mahdollistaisi musiikin kuuntelun suoraan esimerkiksi läppärin usb-lähdöstä.Tässä hintaluokassa tämä on mielestämme puute. Yamahassa ei ole myöskään  kilpailijoista tuttua käyttötunnistinta eli automaattista taukotilaa, kun kuulokkeet otetaan pois päästä.

Muista ominaisuuksista mainittakoon luonnollisesti täydelliset handsfree-toiminnot, joista kuitenkin puuttuu puhelun siirto takaisin puhelimeen. Handsfree-puheluiden äänenlaatu oli toiseen päähän hyvä, mutta kuulokkeiden puolella toisen osapuolen ääni kuulosti vaimealta ja ikään kuin robottimaiselta.

Kuulokkeet tukevat myös Google Assistant- ja Siri-ääniavustajia.

Käyttöönotto ja käyttö

Kuulokkeiden käyttöönotto oli helppoa ihan vain suoraan bluetooth-parinmuodostuksella tai Yamaha Headphones -sovelluksen kautta. Sovellus on joka tapauksessa välttämätön, jos haluaa ottaa käyttöön 3d-äänitilat sekä muut dsp-ominaisuudet. Nämä ovatkin niitä ominaisuuksia, joilla Yamaha haluaa erottua muista merkeistä.

YH-L700A:t ovat melko kevyet, mutta kuulokkeiden istuvuus on melko tiukka, ja korviin tulee aavistus paineen tunnetta. Korvatyynyt ovat ohuehkot. Kuulokkeita saa myös asetella korville hetken ennen kuin oikea asento löytyy. Kuulokkeet istuvat vain yhdessä suunnassa. Onneksi vasen ja oikea kanava on merkitty kuulokkeisiin erittäin selkeästi.

Pääpanta sijoittuu paikalla ollessaan melko eteen, ja kuulokkeet lähtevät pään liikkeestä kallistumaan herkästi eteenpäin. Panta on kapeahko ja pehmustetta vähän, joten panta painaa jonkin verran päätä. Käyttömukavuus voisi olla tässä suhteessa parempi.

Kuulokkeiden toiminnot on sijoitettu melko hyvin ja painikkeet löytää keskimääräistä helpommin. Ne voisivat olla silti vielä aavistuksen enemmän koholla. Kappaleen vaihdon ja äänenvoimakkuuden sekä puhelun toiminnot on keskitetty perinteisin mekaanisin kytkimin toisen kuulokkeen nahkaiseen päätylevyyn. Tällainen on paljon parempi kuin mitkään hipaisusysteemit.

Sovelluksessa on myös Auto Power Off -asetus, jolla kuulokkeet saadaan sammumaan automaattisesti tietyn ajan kuluttua bluetooth-yhteyden katkettua. Moni tosin pitää puhelimen bluetooth-toimintoa aina päällä, joten kuulokkeet ovat päällä niin pitkään, kunnes yhteys puhelimeen on katkennut. Ja sen jälkeenkin, ellei asetusta ole aktivoinut puhelimen sovelluksesta. Tällä ei olisi ehkä niin suurta merkitystä, jos kuulokkeissa olisi virran merkkivalo, mutta kun ei ole.

Kuulokkeiden akunkesto on hyvä, jopa erinomainen. Vastamelutoiminto päälläkin kuunteluaikaa on tarjolla yli 30 tuntia, mutta 3d-tilat päällä aika lyhenee kuitenkin merkittävästi.

Kuulokkeet jäävät todella helposti päälle. Jonkinlainen automaattisammutus olisi toivottava ominaisuus. Etenkin kun kuulokkeissa on pään asennon tunnistuksen takia aivan varmasti jonkinlainen asentotunnistin, joka voisi hoitaa käyttötunnistuksenkin.


Yamaha YH-L700A: Huipulle vielä matkaa

Odotusarvot olivat korkealla, ja Yamaha YH-L700A -kuulokeet myös tähtäävät korkealle. Ainesta niissä onkin aina massasta erottuvaa designia myöten, mutta kokonaisuus jäi nyt vajaaksi kovimpiin kilpailijoihin nähden. Kuulokkeiden ääni on sinänsä mukava ja miellyttävä, mutta bassot korostuvat turhan paljon, etenkin vastamelu aktivoituna, ja toisto saisi olla myös erottelevampi. Mainostetut 3d-tilavaikutelmat ovat keinotekoisen kuuloiset eivätkä tarjoa aitoa tilavaikutelmaa. Kuulokkeiden älypuhelinsovellus on helppokäyttöinen, ja sen luvataan täydentyvän myöhemmin vielä taajuuskorjaimella. Kuulokkeiden akkukesto on erittäin pitkä, mutta jostain syystä kuulokkeista puuttuu hyödyllinen liikkeeseen perustuva automaattinen sammutus.

Kokonaisuutena Yamaha YH-L700A:t ovat sinänsä hienot kuulokkeet, ja niiden ääni on miellyttävä, mutta mielestämme niiden ominaisuudet eivät vastaa korkeaa hintaa. Kilpailijat vain tarjoavat enemmän ja jopa hieman edullisemmin.

HYVÄÄ & HUONOA

Miellyttävä ääni
Selkeä käyttösovellus
Akkukesto
Korostunut bassotoisto
Ei automaattisammutusta
Hinta ominaisuuksiin nähden

Yamaha YH-L700A
Hinta549 €
Maahantuoja/edustajaYamaha Music
Lisätietojafi.yamaha.com
TyyppiLangaton Over-Ear-sankakuuloke vastamelutoiminnolla
RakenneSuljettu, dynaaminen
Elementit40 mm
Bluetooth5.0
NFCEi
Audio-koodekitSBC, AAC, aptX Adaptive
Handsfree-puhelutKyllä
Toiminnot kuulokkeissa
- Virta päälle/poisKyllä
- ÄänenvoimakkuusKyllä
- Vastamelu on/offKyllä
- LäpikuunteluKyllä
- Toisto-ohjausKyllä
- Puheluun vastaus/katkaisuKyllä
- Puhelun siirto puhelimeenEi
- Google Assistant / SiriKyllä
SovellusYamaha Headphone Controller (iOS, Android)
- TaajuuskorjainEi
- Vastamelu päälle/poisKyllä
- Vastamelun säätöEi
- Muuta3D-tilat (7 erilaista) on/off, Head Tracking on/off, Listening Optimizer on/off, Listening Care on/off
Käyttö langallisenaKyllä
Käyttö passiivitilassaKyllä
USB Audio (USB-DAC)Ei
Monipisteyhteys (Multipoint)Ei
IP-luokitusEi
Käyttötunnistin (Autopause/play )Ei
Ilmoitettu toistoaikamax 34 t (ANC päällä)
Latausaikan. 3.5 t
PikalatausEi
LataustyyppiUSB-C
KokoontaittuvaKyllä (kokonaan)
Vaihdettavat korvatyynytKyllä (40 €/pr)
Paino330 g
VarusteetSäilytyskotelo, 3,5/3,5 mm kuulokejohto (0,7 m), USB-C-latauskaapeli (0,5 m), lentokoneadapteri

Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 6/2021 (nro.207).