Otimme kokeiluun Lidlin tämänkertaiset kampanjakuulokkeet. Mustana perjantaina kauppoihin ilmestyneet korvan päälle asetettavat bluetooth-luurit osoittautuivat jälleen erittäin päteviksi.

Teksti ja kuvat: Joni Nikkola

Tammikuussa 2018 Helsingin Sanomat kirjoitti Lidlin kahdeksan euron kuulokkeista. Äänialan ammattilaiset kehuivat kuulokkeita ja esimerkiksi studiokonkari Mikko Karmilan mukaan niitä voisi käyttää peräti studiotyöskentelyssä.

Itse emme ehtineet kyseisiin kuulokkeisiin tutustumaan. Päätimme sen innoittamana kokeilla päivittäistavarajätin tämänkertaiset kampanjatuotteet, jotka ovat tyypiltään on-ear-malliset bluetooth-kuulokkeet. Hinta on jälleen luokassaan edullinen, vain 25 euroa. Viimeistelykin näyttää olevan aivan toisesta maailmasta.

Silkkaa premiumia

Silvercrest-kuulokkeet tosiaankin ovat hintaluokassaan harvinaisen kivan näköiset. Laarista kahmimamme kullanruskea värivaihtoehto etenkin edustaa jopa design-henkistä estetiikkaa. Toinen saatavilla oleva värivaihtoehto on perinteinen musta. Harvinaisen positiivinen yllätys on myös se, että kuulokkeille myönnetään peräti kolmen vuoden takuu.

Materiaalivalinnat ovat myös vakuuttavat. Kuulokkeissa on käytetty muovin ohella metallia, pehmusteet on päällystetty pehmeällä keinonahkalla ja ne ovat myös irrotettavat. Vaikutelma on ylellinen ja toisaalta luottamusta herättävä. Viimeistely on viimeisen päälle – saumat eivät repsota ja pehmusteiden tikit ovat ojennuksessa. Silvercrest-logokin on hyvin huomaamattomasti kuulokkeiden alareunassa, joten kukaan ei välttämättä saa tietää mistä luurit ovat peräisin.

Sangan säätö on porrastettu ja napakka. Kuulokeosat eivät taitu eivätkä käänny, mikä hieman vaikeuttaa niiden pakkaamista esimerkiksi laukkuun matkaa varten. Oikeanpuoleisessa kuulokkeessa on bluetooth-parinmuodostusnäppäin, kohokuvioidut äänenvoimakkuuden säätönäppäimet sekä yhdistetty virta-, puhelu ja toistonäppäin. Virtanäppäimessä on led-valo, joka ilmoittaa akun lataustilasta ja bluetooth-yhteydestä.

Akunkestoa luvataan 16 tuntia musiikin kuuntelussa, mikä ei ole lainkaan hassumpi lukema. Lataamisen luvataan hoituvan 2,5 tunnissa. Kuulokkeita pystyy kuuntelemaan myös johdon välityksellä myös passiivisina ja ne kuulostavat jotakuinkin samalta.

Kuulokkeissa on myös integroitu mikrofoni puheluita varten sekä kaiutintoiminto. Pakkauksessa tulee mukana latausjohto sekä kolminapainen miniplugijohto. Koska kuulokkeet eivät taivu eivätkä jousta, ne eivät välttämättä istu jokaiseen korvaan täydellisesti. Se on kuitenkin pienehkö puute. Parinmuodostus sujui kokeilussamme vaivattomasti ja toisto sujui vailla suurempia häiriöitä.

Uskottavaa toistoa

Entä se olennaisin puoli eli äänenlaatu? Se pääsi kerta kaikkiaan hämmästyttämään.

Bassontoisto on mukavan hallittu eikä muutu helpolla mutaiseksi. Se myös yltää tämänkokoisiksi kuulokkeiksi yllättävän alas. Basson testaamisessa käyttämämme Massive Attackin Angel-kappaleen melkoisen armoton bassotykitys toistuu suhteellisen kirkkaana – samaan ei päästä aina selvästi kalliimmillakaan kuulokkeilla. Toisto on sävyltään hieman tumma matalilla äänenvoimakkuuksilla, mutta kirkastuu volyyminäppäintä painamalla.

Keskialueella soundi on erotteleva ja neutraali. Kokeiltaessa akustisella flamencomusiikilla kuulokkeet pysyivät hyvin mukana kovemmassakin kurituksessa. Sävyt toistuvat mukavan hienovaraisesti, ja aksentit erottuvat muusta soitosta maukkaasti, joten toistosta irtoaa myös dynamiikkaa.

Myös tilantuntu on luonnollisen kuuloinen. Diskanttitoisto on kirkas ja aavistuksen korostunut, mutta sävyltään miellyttävällä tavalla. Se ei kuulosta räikeältä, mutta joidenkin makuun se voi olla hieman sähäkkä. Kokonaissoundi on hyvinkin tasapainoinen, voisi melkein sanoa, että hifi-tyylisesti neutraali. Bassoa ja diskanttia on kuitenkin mausteena enemmän kuin keskitaajuuksia.

Kokeilimme myös kalibroida kuulokkeet ilmaisella Neutralizer-sovelluksella, jonka olemme havainneet parantavan halpiskuulokkeiden toistoa toisinaan tuntuvastikin. Se testaa käyttäjän kuulon eri taajuusalueilla ja luo sen pohjalta personoidun käyttäjäprofiilin. Ne ovat usein parantaneet kokeilemiemme kuulokkeiden toistoa, mutta tällä kertaa ero oli kutakuinkin mitätön. Sovelluksen taajuuskorjainkäppyräkin jäi lähes suoraksi, mikä kertoo sekin, ettei säädöille ollut tarvetta.

Viimeistely ja materiaalit ovat vakuuttavia. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeista voi myös vaihtaa kappaletta, ja kohokuviointi helpottaa niiden käyttöä kuulokkeiden ollessa korvilla.

YHTEENVETO

Täyttä tavaraa

Lidlin Silvercrest-kuulokkeet tarjoavat käsittämättömän edullisella hinnalla premium-luokan muotoilua ja mukavuutta. Metallinen rakenne ja ylellisen pehmeä nahka ovat ominaisuuksia, joita varten lapataan kassalle seteleitä selvästi enemmän. Luureille vieläpä annetaan kolmen vuoden takuu.

Myös akunkesto on luokassaan sen verran hyvä, ettei parempaa oikein voi vaatia. Mikä tärkeintä, kuulokkeet tarjoavat käsittämättömän laadukasta äänentoistoa vaivaisella 25 euron hinnalla Ainoa miinus on, etteivät kuulokkeet ole taittuvaa mallia ja istuvuus ei ole aivan täydellinen, mutta tähän hintaan tuntuu naurettavalta edes mainita asiasta. Pehmusteet ovat toisaalta kuitenkin miellyttävät ja sangan säätö napakka.

Kuten tavallista, nämäkin kuulokkeet ovat Lidlin valikoimissa vain rajoitetun ajan. Suosittelemme lämpimästi nappaamaan ne vaikka varaluureiksi. On lähes käsittämätöntä, että tällaisia kuulokkeita myydään tällä hinnalla. Voiko niistä saada edes voittoa?

+ Nätti viimeistely
+ Vakuuttavat materiaalit
+ Kolmen vuoden takuu
+ Loistava äänenlaatu hintaisekseen
- Ei taittuvaa mallia

Silvercrest Bluetooth On-ear Headphones

Hinta: 24,9 euroa (myynnissä rajoitetun ajan)
Lisätietoa: www.lidl.fi

Akunkesto: 16 tuntia
Latausaika: 2,5 tuntia
Bluetooth-yhteys: 4.0, a2dp, hfp, hsp, avrcp
Muuta: Usb-latausjohto sekä kolminapainen 3,5 mm–3,5 mm audiojohto