Pelaaminen on tänä päivänä harrastus siinä missä muut, perinteisemmät tavat kuluttaa ihmisen vapaa-aikaa. Viihteen lisäksi pelaaminen voi olla urheilua ja jopa mahdollinen uravalinta lahjakkaalle. Mutta tämäkin on välineurheilua. Miten siis päästä alkuun? No vaikka alle 30 euron hintaisella 4-in-1 Deltaco Gaming GAM-023 -pelitarvikesarjalla.

SISÄLTÖYHTEISTYÖ:
Esittelyssä-jutut ja -artikkelit ovat sponsoroitua toimituksellista sisältöä. 

Teksti: Jemo Kettunen - AVPlus Media Oy
Kuvat: Valmistaja
Yhteistyössä: FinDeltaco Oy


Mobiilipelaamisen ja konsolien taistellessa valtavirtapelaajien sydämistä elää PC edelleen vahvana ja on suosituin valinta harrastuksensa ammatiksi muuttaneiden tai sitä aikovien pelaajien keskuudessa. Monipuolinen ja useasti koeteltu alusta on alkuinvestoinnin jälkeen helppo päivittää ja muokata mieleisekseen vaikka osa kerrallaan.
Eräs helpoimmista tavoista muokata koti-PC:n käyttöliittymä pelaajaystävällisemmäksi on hankkia erikseen pelaamiseen suunniteltu ohjain tai useampi. Suosituin tapa pelata pc:llä on yhä vanha kunnon hiiri-ja-näppäimistö-kombinaatio, jonka senkin saa pelaajille optimoituna. Tähän rakoon iskee Deltaco Gamingin starttisarja pelaamisesta inspiroituneille harrastajille. Paketti sisältää pelinäppäimistön, pelihiiren, kuuloke-sankamikki-headsetin sekä hiirimaton.

Monta näppäintä tontissa samaan aikaan

Ensimmäinen asia, joka erottaa Deltacon pelinäppäimistön perinteisestä pc-näppäimistöstä on sen futuristisen virtaviivainen ulkoasu. Muotoilussa on haettu science fiction -henkeä, ja mustat ja punaiset muoviosat vuorottelevat tavalla joka todennäköisesti vaikuttaa esipuberteetti-ikäisestä poikalapsesta erittäin vänkältä.
Useimmissa näppäimistön ja hiiren kombinaatiolla pelattavissa peleissä hahmon liikettä oletusarvoisesti ohjaavat w, a, s ja d -näppäimet sekä nuolipainikkeet on erotettu muista kirjaimista tekemällä niiden painikkeista punaiset. Pelaajien tarpeita huomioiden nämä kytkimet toimivat anti-ghosting-tekniikalla, joka mahdollistaa useampien näppäimien painamisen samanaikaisesti.
Skandinaaviset kirjaimet sisältävä näppäimistö toimii membraanikytkimillä, jotka tarjoavat pehmeän käyttötuntuman. Painikkeet ovat lähellä toisiaan, mutta alkuun kevyeltä tuntuneesta rakenteesta huolimatta kirjoittaminen sujuu yllättävän miellyttävästi. Valmistaja lupaa yksittäisille kytkimille jopa kaksi miljoonaa painallusta.
Alkukankeuden jälkeen käyttökokemus on yksinomaan miellyttävä. ORB löytää yhteyden puhelimeen ja tietokoneeseen itsestään, eikä monissa bluetooth-kaiuttimissa kauppahintaan kuuluvaa säätöä tarvitse erikseen käydä. Soundi on itsessään kelvollinen, ja puheeseen, käyttömusiikkiin ja radioon ei ORBia parempaa tule arjessa kaivanneeksi kuin kultakorvaisempi kuuntelija.

Lennosta säädettävää hiirituntumaa

Deltacon optinen pelihiiri tarjoaa pelaajalle kahden peruspainikkeen, rullan ja kahden peukalopainikkeen lisäksi lennosta säädettävän dpi:n. Että minkä? Optisessa hiiressä oleva kamera lukee hiiren liikkeitä alustalla. Pikselitiheyden säätäminen vaikuttaa hiiren tarkkuuteen ja herkkyyteen. Korkealla dpi:llä kursori heilahtaa pienellä heilautuksella halki kuvaruudun kun taas matala arvo mahdollistaa tarkemman toiminnan samalla ranneliikkeellä.
Nettiä selaava tai tekstiä käsittelevä tietokonekäyttäjä ei useinkaan joudu kasvotusten hiiren herkkyysasetusten kanssa, mutta 3d-räiskinnässä voi väärä dpi erottaa n00bin uljaasta fragista. Hiiren päällä olevat dpi-napit tulevat käyttöön kun on aika tehdä tarkkaa jälkeä kiikaritähtäimen kanssa, mutta pelaajan lisäksi esimerkiksi kuvankäsittelijä voi kaivata nopeaa tapaa säätää hiiren herkkyyttä.
Deltacon perushiiri on mukava käteen ja sujuva käyttää, ja ehdottomasti paketin parasta antia. Pintamateriaali tarjoaa hyvän otteen myös hikisemmissä tilanteissa, ja rulla on miellyttävä sekä varmatoiminen. Eteen- ja taakse-toiminnot löytyvät oikeakätisen käyttäjän peukalon alta, mutta muutoin muotoilu on universaali ja käy myös vasenkätiselle pelaajalle.
Hiiren sisäinen, hitaasti väriä vaihtava ledi on leso kuin Datsunin karvanopat, ja löytää varmasti ystävänsä siitä herrasmiehestä joka arvostaa myös näppäimistön scifi-henkistä muotokieltä. Ainoa varsinainen kritiikin sana tulee siitä, että omaan käteeni hiiri pitää asemaa siirrettäessä nostaa epämiellyttävän korkealle jotta se lakkaa reagoimasta liikkeeseen. Tässäkin kyseessä tosin lienee lopulta enemmän tottumiskysymys.

Mayday! Mayday!

Deltacon pelaajalle suunnatun peruspaketin viimeinen osa on headset, joka on tärkeässä osassa etenkin tiimipelaajan arsenaalia. Tuttua, mustanpunaista designlinjaa jatkava kuulokepari istahtaa mukavasti päähän, ja nostettava mikkisanka ei asetu tielle lepoasennossa. Haaroittuva johto tarvitsee tietokoneen päässä erillisen sisäänmenon mikrofonia varten, mikä hämmensi kotvan aikaa kaksitoimiseen 3,5mm plugiin tottunutta allekirjoittanutta.
Kuulokkeet ajavat asiansa, mutta olivat selkeästi paketin heikoin lenkki. Musiikin kuuntelussa omat korvani kaipasivat enemmän, etenkin kun stereokuvan painotus oli hieman kallellaan vasempaan kuulokkeeseen. Monomusiikin kuuntelusta tuli nopeasti häiritsevä kokemus, mutta tokkopa kohderyhmä taitaa olla niin kovasti Beach Boysin perään muutenkaan. Pelatessa hifiin ei tule niin kiinnitettyä huomiota, joten sinänsä luurit ajavat asiansa.

YHTEENVETO

Helposti liikenteeseen

Deltaco Gamingin perussetti hoitaa tonttinsa etenkin kun kuluttajana on pelialaan vasta tutustuva henkilö. Alkuun päässeen on helppo päivittää tarpeistoaan sitten osa kerrallaan esimerkiksi Deltacon pro-tason pelituotteisiin kuten tärisevään kuuloke-headsetiin tai useampipainikkeiseen pelihiireen. Tälle perussetille valmistaja lupaa viiden vuoden takuun, joten hintaansa nähden kyseessä on verrattain toimiva bang for buck -kattaus.

+ Kaunis, funktionaalinen muotoilu
+ Hyvä liitettävyys
+ Miellyttävä käyttökokemus
- Haastava alkuasennus
- Virtajohto

TAULUKKOTIEDOT

Deltaco Gaming GAM-023 -pelitarvikesarja

Suositushinta: 29,90 €
Edustaja: Deltaco Gaming, Jimm's
Lisätietoja: www.deltaco.fi
Sähköposti: info@deltaco.fi

Näppäimistö:
Mitat (LxSxK): 445 x 67 x 23 mm
Paino: 487 g
Näppäimistö: pohjoismainen, 120 näppäintä, membraanikytkimet
Yhteensopivuus: Windows 7/8/10, MacOS 10.0 alkaen
USB: 1,35m
Painikkeiden elinkaari: 2 miljoonaa painallusta.

Hiiri:
Optinen hiiri usb-kaapelilla.
DPI: 800/1200/1600/2400
Näppäimet: vasen, oikea, rulla painikkeella, dpi-säätö, eteen- ja taakse-napit
Yhteensopivuus: Windows 7/8/10, MacOS 10.0 alkaen
Led: itsestään väriä vaihtava sisäinen led
Usb: 1,5m
Kytkinten elinkaari: kolme miljoonaa painallusta.
Mitat (LxSxK): 72 x 125 x 40 mm
Paino: 86 g

Headset:
40 mm elementit
2x3,5mm liittimet
Taajuusvaste: 20-20 000 Hz
Herkkyys: 105dB
Impedanssi: 32 ohmia
Mikin herkkyys: -58dB
Johto: 1,8m
Mitat (LxSxK): 170 x 190 x 75 mm
Paino: 231 g

Hiirimatto:
Päältä kangasta, alta kumia. Korkeatiheyksinen pehmeä kangas.
Mitat (LxSxK): 300 x 260 x 2 mm
Paino: 94 g