Subwoofer-spesialisti SVS:n uusi 3000 Micro on pieni mutta hämmästyttävän pippurinen laite, joka tuo bassotoistoon aivan uusia ulottuvuuksia – ja roppakaupalla vääntöä.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Valmistaja & AVPlus-toimitus

Pienet subwooferit kiinnostavat nykyään selvästi aiempaa enemmän. Eikä mikään ihme, sillä tämän päivän teknologioilla pienikin kotelotilavuus voi riittää sopivan kompaktille elementille, jonka toiston taustalla hurisee kehittynyt digitaalinen signaaliprosessori. Nykymusiikki ja viihde ylipäätään vaatii toistolaitteistolta hallintaa ja kykyä koko kaistalla, ja siihen ei välttämättä hyvilläkään pikkukaiuttimilla päästä. Paitsi jos niiden rinnalle asentaa lähes huomaamattomasti sisustukseen maastoutuvan pienen subwooferin.

Juuri sellainen on amerikkalaismerkki SVS:n 3000 Micro. Valmistajan ykkösnyrkeistä, 16-Ultra-malleista lainatulla tekniikalla 3000 Micron kaksi vastakkain asennettua 8-tuumaista elementtiä ja niille omistettu 800 watin rms-tehoinen Sledge-vahvistin tekevät selvää jälkeä tavanomaisessa olohuoneessa.

Pienessä paketissa tehoa siis piisaa, ja sen lisäksi 3000 Micro on vieläpä pitkälle kehittynyt ja monipuolinen kategoriansa edustaja.

Asenna ja ohjaa
Nykytrendejä mukaillen 3000 Micro on oikeasti kompakti subwoofer, kuten jutun aloituskuvasta hahmottanee. Kiiltomustan tai -valkoisen, mdf-levystä valmistetun suljetun kotelon kunkin sivun mitta jää alle 30 senttimetriin, joten subwoofer on helppo piilottaa liki millaiseen sisustukseen tahansa. Massaa kotelolla on hiukan yli 10 kilogrammaa, ja sen alle tulee tukevat kumitassut, jotka kyllä pitävät subwooferin paikallaan kovemmassakin menossa.

Liitäntäpuoli 3000 Microssa on melko perinteinen: stereo-rca ulos esimerkiksi aktiivikaiuttimille ja kaksi rca-liitäntää sisään, joista toinen on automaattisesti lfe-kanava. Näiden lisäksi mukana on trigger-tulo sekä usb-liitäntä, johon voi asentaa lisävarusteena hankittavan, 139 euroa maksavan langattoman vastaanottimen.

Kuten sanottua, elementit on asennettu 3000 Microssa selät vastakkain kylkisivuille, ja molemmat niistä ovat aktiivisia. Tämä on jossain määrin hyvä ottaa huomioon esimerkiksi nurkkasijoituksessa, vaikka toistoa on helppo kontrolloida todella kehittyneellä ja fiksulla ohjainsovelluksella.

SVS-ohjainsovellus löysi subwooferin testissämme automaattisesti ja pelasi pitkin kuunteluja juuri kuten pitääkin. Monet varsinkin vasta-alkajia askarruttavat säädöt ovat helposti ja loogisesti tarjolla sovelluksen valikossa. Säädettävissä on muun muassa subwooferin taso, alipäästösuodatuksen taajuus, vaihe, polariteetti, parametrinen taajuuskorjain ja huonesovitus, ja sovelluksessa on mukana vieläpä neuvoja ja ohjeita käyttöön, joskin englanniksi.

Sovelluksella kaiken keskeisen säätö onnistuu vaikka sohvalta, mikä on hyvä ja tarpeellinen, SVS:n tapauksessa vieläpä täysi viiden tähden ominaisuus.

Vakuuttavalla pohjalla
Valmistajan mukaan 3000 Micron toistokaista ulottuu 23 hertsistä 240 hertsiin ±3 desibelin haarukassa, ja heidän verkkosivuillaan on väitteen tueksi jopa kaiuttomassa tilassa tehty mittaus, jossa basson taso alkaa laskea loivasti alle 40 hertsissä. Akustisessa tilassahan huone antaa paljon tukea matalimmille taajuuksille, joten mittaustulosta ja väitettä voidaan sikäli pitää oikean suuntaisena.

Musiikin kohdalla reilun parinkymmenen hertsin taajuudet ovat melko lailla poikkeuksellisia, mutta leffaäänessä niiden hyödyntäminen tehostepuolella on yleisempää. Aistinvaraisesti voidaan todeta, että 3000 Micro kyllä yltää suhteellisen matalalle, mutta kokonaisuuden sovittamiseen yhteen ja oikean, juuri erottuvan tason löytämiseen matalimmille taajuuksille kannattaa varata aikaa. Tämä ei kuitenkaan ole 3000 Micron miinus, koska sen ohjainsovellus tarjoaa kyllä kaikki työkalut oikeiden ratkaisujen tekemiseen – vaikka voisi subwoofer niin sanotusti paketista nostettuna kuulostaa ehkä vähän vähemmän ärhäkältäkin.

Muihin tuotekategoriansa edustajiin verrattuna 3000 Microssa on vielä pykälä enemmän potkua, tasaista pohjaa ja hämmentävän mustaa taustaa alataajuuksilla. Vääntöä siitä lähtee enemmän kuin oikeastaan huvittaa kokeilla. Musiikin kohdalla oli melko tarkkaa saada pidettyä 3000 Micro kurissa ja sopivalla tasolla, mutta leffaäänellä lfe-kanavan ansiosta toisto oli suoraan paljon harkitumpaa. Silti ei voida sanoa, että 3000 Micro suosisi selvästi oikein kumpaakaan leiriä. Se, jos mikä, on hyvän subwooferin merkki.

Kerrankin pikkusubwooferia voisi suositella myös totaalisille bassoholisteille, sillä väitämme, että kaksi 3000 Microa alkaa haastaa jo huomattavasti isompia ja kalliimpia ratkaisuja!

SVS 3000 Micron säätäminen on mahdollista takapaneelin painikkeilla tai vielä helpommin älypuhelimeen ladattavalla SVS-sovelluksella, joka on luokassaan yksi parhaista. Oikeastaan vasta sen avulla 3000 Micron todellinen potentiaali paljastuu.

Paras pienimmistä

SVS 3000 Micro on pitkään aikaan paras kuulemistamme minisubbareista ja kieltämättä ihan yleissubwooferinakin vaikuttava tapaus. Tavanomaiseen olohuoneeseen tai kotiteatteriin se tuo huomattavasti kokoaan isompaa ääntä. Silti sen säätöihin on tärkeää kiinnittää huomiota, lähinnä siksi, että vain siten tämän voimanpesän saa toimimaan tarpeeksi diskreetisti. Suoraan laatikosta nostettuna nimittäin isku saattaa olla tarpeettomankin ärhäkkä.

Käyttäjän puolella säätöurakassa on SVS:n aivan mainio ohjainsovellus, joka osaa myös hiukan ohjastaa siihen, miten ja miksi säädöt tapahtuvat.

Kategoriassaan ehdottomasti kärkiluokan tuote!

HYVÄÄ & HUONOA

Kokoaan hurjasti tehokkaampi
Oikeasti tuntuva isku
Loistava ohjainsovellus
 Ei mainittavia miinuksia!


SVS 3000 Micro
Hinta           1 049 €
Edustaja      Audiokauppa.fi
Lisätiedot     svsound.com

Kotelo           Suljettu, mdf
Elementit       2 x 8”
Vahvistin       Sledge STA-800D
RMS-teho      800 W
Liitännät       Rca/lfe sisään, rca ulos, trigger
Säädöt          Taso, alipäästösuodatus, vaihe
Muuta           SVS-ohjainsovellus, saatavilla erikseen langaton lisävarustekitti (139 €)
Mitat             297 x 278 x 271 mm
Paino            10,2 kg
Viimeistelyvaihtoehdot    Kiiltomusta, kiiltovalkoinen