Puhelimen oma kameraohjelmisto on usein rajoittunut, eikä se anna välttämättä vakavasti valokuvaukseen suhtautuvalle käyttäjälle riittävästi säätömahdollisuuksia. Jotkut puhelimet esimerkiksi tukevat raakakuvien ottamista, mutta niiden omassa kameraohjelmassa kyseistä ominaisuutta ei ole. Kolmannen osapuolen kamerasovelluksista voi olla silloin apua.

Yksi suosituimmista ilmaisista vaihtoehdoista on Androidille ladattava Open Camera. Sen ominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi valotuksen korjaus, suljinajan säätö, ajastin, makrokuvaus, tarkennus äärettömään, punasilmäisyyden esto, jatkuva tarkennus, hdr, valkotasapainon säätö, raakakuvaus ja valotuksen haarukointi. Lisäksi on valittavissa monipuolisia ruudukkonäkymiä ja jopa kompassi kuvauksen avuksi. Sovelluksesta löytyy valmiita tiloja eri kuvaushetkiin ja myös väriefektejä. Videokuvaaja voi säätää lisäksi esimerkiksi nopeutta.

Tuoreimmat tekoäly ja tupla- ja triplakamerat tosin sekoittavat jonkin verran pakkaa, sillä yleismallinen sovellus ei voi ottaa kaikkien puhelimen erityisominaisuuksia haltuun. Silti puhelimen oman kameraohjelman rinnalla voi mainiosti kokeilla kakkosvaihtoehtoa.

Open Cameran voi ladata Android-mobiililaitteille tästä.