Tanskalainen Dynaudio on yli 40 vuoden ajan valmistanut laadukkaita hifikaiuttimia kaikkiin tarpeisiin. Vuosien kokemuksella ja kovalla ammattitaidolla on syntynyt myös uusimman Contour-sarjan jalustamalli 20i, jonka kohdalla valmistaja kertoo ylittäneensä omatkin odotuksensa.


Tavanomaiselta hifikaiuttimelta ei periaatteessa paljoa vaadita, mutta juuri sen vuoksi niiden tarjonta onkin nykyään niin runsasta. Käytännössä jonkinlainen kotelo ja siihen asetellut elementit sekä jakosuodatin ovat se lähtökohta, josta jokaisella suunnittelupöydällä ponnistetaan.

Tästä on lähtenyt myös Dynaudio, joka päätti ottaa alun perin vuonna 1986 suunnittelemansa, mahdollisesti kaikkein tunnetuimman Contour-mallistonsa jälleen uudelleenkäsittelyyn tämän vuosikymmenen kynnyksellä. Lopputuloksena on hiljattain julkaistu Contour i -mallisto, joka koostuu kahdesta lattiakaiutinmallista, jalustakaiutinparista sekä keskikaiuttimesta.

Malliston ydinajatuksen valmistaja muotoilee lyhyesti ja ytimekkäästi: ”omistettu yksityiskohdille”. Kuinka se käy Contour i -mallistossa?


Dynaudio Contour 20i:n diskanttielementti on alun perin vuonna 2002 julkaistu valmistajan oma Esotar2, joka on päivittynyt i-muotoon. Tuoreessa Esotar2i:ssä on suurempi takakammio, jolla saavutetaan tehokkaampi vaimennus, sekä Dynaudion muistakin mallistoista tuttu Hexis-sisäkupu, joka vähentää tarpeetonta resonanssia. Tällä päivityksellä diskanttitoiston kerrotaan olevan entistä selkeämpää ja tasaisempaa.

Bassokeskiääninen on niin ikään päivitetty edeltävästä, vuoden 2016 Contour-mallistosta. Mukana ovat edelleen Dynaudion oma magnesiumsilikaattipolymeerikartio, alumiinipuhekela sekä kaksoisferriittimagneetti, mutta alaripustus on uusittu i-sarjaa varten. Siinä puolestaan on käytetty aramidikuitua, joka tuo mukanaan parannuksen rakenteellisiin ominaisuuksiin petraten muun muassa kartion liikkeen hallintaa.

Myös jakosuodin on uusittu – ja yksinkertaisempi. Siinä ei ole enää esimerkiksi tarpeettomia impedanssinkorjauspiirejä, mikä mahdollistaa entistäkin suoremman signaalipolun ja puhtaamman äänen.

Koteloa puolestaan on paranneltu siten, että uusi baffeli on alumiinia. Se taas paitsi näyttää vaikuttavalta myös vähentää ei-toivottuja korkeataajuisia diffraktioita tehden diskanttitoistosta selkeämpää. Lisäksi kotelon sisäistä vahvistusta ja vaimennusta on ehostettu, mikä mahdollistaa myös korkeamman kuunteluvoimakkuuden.


INFO

Dynaudio Contour 20i
Hinta: 4 500 € / pari
Diskantti: 28 mm Esotar2i
Bassokeskiääninen: 180 mm MSP
Jakotaajuus: 2 200 Hz
Impedanssi: 4 Ohm
Herkkyys: 86 dB (2,83 V / 1 m)
Mitat (l x k x s): 215 x 440 x 360 mm
Paino: 14 kg / kpl

Dynaudio-kaiuttimia myy Suomessa: Audiokauppa.fi
Valmistajan verkkosivu: Dynaudio