Netflix on julkaissut Black Mirror -sarjaan kuuluvan uuden elokuvan Bandersnatch. Erityistä siinä on, että elokuva on interaktiivinen, eli katsoja pystyy valitsemaan useita erilaisia juonikulkuja.

Vastaavaa on nähty kirjallisuudessa jo 1980-luvulla ja viime aikoina kokeiluluontoisest muutamissa Netflixin lasten elokuvissa. Kokemukset lasten elokuvista ovat olleet hyviä, joten nyt sitä on rohkaistu kokeilemaan myös aikuisille suunnatussa sisällössä. Scifi-henkinen Black Mirror -sarja käsittelee usein teknologiaa ja sen mahdollistamia uhkakuvia, joten kokeellinen lähestymistapa sopii siihen mainiosti.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1984. Siinä teinipoika Stefan kehittää videopeliä synkästä fantasiatarinasta, jossa on useita vaihtoehtoisia juonikulkuja. Katsoja pääsee vaikuttamaan niin isoihin asioihin kuin pienempiinkin yksityiskohtiin. Vaihtoehtoisia loppuja on viisi kappaletta. Lopuksi voi myös palata olennaisimpiin kohtiin ja tarkastella vaihtoehtoisia juonikulkuja. Jos otetaan huomioon kaikki mahdolliset muutokset, niin vaihtoehtoisia tapoja on yli biljoona.

Bandersnatch on kirjoitettu avoimen lähdekoodin Twine-alustalla, joka on tarkoitettu interaktiiviseen fiktioon tai tarinavetoisiin peleihin. Jakson tekemisessä vierähti peräti puolitoista vuotta, sillä siihen kuului muun muassa työkalun tekeminen haarautuvien tarinoiden kehittämiseen.

Elokuva ei toimi kaikilla laitteilla, kuten Apple TV:llä ja Chromecastilla tai vanhemmilla laitteilla, jotka eivät tue enää uusimpia Netflix-päivityksiä. Monet älytelevisiot, pelikonsolit, mobiililaitteet ja selaimet kuitenkin tukevat sitä.