TASCAM on julkistanut 50-vuotisjuhlansa kunniaksi uuden 424 Studio Master C-60 -kasetin. Se on saatavilla rajattuna eränä. Kyseessä on 60 minuutin mittainen kakkostyypin kobolttioksidikasetti, joka on tarkoitettu etenkin TASCAM Portastudio -raiturien kanssa käytettäväksi.

Vuonna 1979 esitelty TASCAM 144 Portastudio mullisti kotiäänitysten tekemisen. Kyseessä oli neliraitainen, C-kasetteja käyttävä äänityslaite, jossa oli samassa myös mikseri. Moniraitaäänitykset, jotka olivat reilun vuosikymmenen olleet mahdollisia studiossa, saapuivat myös makuuhuonemuusikoiden hyppysten ulottuville. Neljä raitaa saattoi olla luovuutta kahlitseva tai ruokkiva rajoite, mutta tarvittaessa lisää pelivaraa sai välimiksaamalla ensimmäiset raidat yhdelle raidalle.

Äänenlaatu ei pärjännyt Abbey Roadin kalliille laitteille, mutta osaavissa ja luovissa käsissä kasettiraiturillakin syntyi asiallista jälkeä. Esimerkiksi Bruce Springsteenin Nebraska-levy tehtiin juurikin Portastudio 144:llä ja kahdella Shure SM57:lla, jotka ovat edelleen saatavilla olevia, edullisia perustason mikrofoneja. Muilta valmistajilta tuli markkinoille vastaavia laitteita, ja analogiset neliraiturit pysyivätkin kotidemotuksissa kurantteina suunnilleen vuosituhannen taitteeseen saakka, jolloin digitaaliraiturit ja tietokoneäänitykset kirivät niiden edelle, ja C-kasetti alkoi muutenkin olla katoava formaatti.

TASCAMin raitureissa käytettiin II-tyypin High Bias -kasetteja, joita sai aikanaan helposti, mutta nykyään saatavuus on heikompaa. Valmistaja julkisti raituriensa vanavedessä 80-luvun alussa kullanvärisillä keloilla varustetun kasetin, josta uutuuteen on ammennettu oppia.

Mukana kasettia tekemässä on ollut National Audio Company, joka on nauhanvalmistaja maailman suurin kasettimonistamo. TASCAM 424:ssä on käsin kootut kuoret, jotka on valmistettu ruiskuvalamalla ja 3-D-printtaamalla. Kelat ovat tuttuun tapaan kullanväriset. Uutuudessa on käytetty tällä hetkellä saatavilla olevia magneettioksideja, ja nauhassa on pyritty jäljittelemään mahdollisimman läheisesti alkuperäistä Portastudioille tarkoitettua kasettia. Testatessa käytettiin kunnostettua TASCAM 424 Portastudio -raituria. Niinpä raiturivelhojen korvien pitäisi tottua uuteen soundiin nopeasti.

www.tascam.com