Olympus on julkistanut uuden OM-D E-M1X -järjestelmäkameran mallistonsa huipulle. Se on valmistajan tähän mennessä edistynein malli. Kamerassa on Olympuksen ja Panasonicin peilittömistä kameroista tuttu micro four thirds -kokoinen kenno, joka on kooltaan useimpia kamerakennoja pienempi ja mahdollistaa kameran pienemmän koon ja keveyden. Myös järjestelmän linssit ovat tavallista kompaktimpia.

OM-D E-M1X:ssä on 20,4 megapikselin kenno. Kameralla voi tallentaa valokuvia 50 megapikselin tarkkuudella käsivaralta ja 80 megapikselin tarkkuudella jalustan kanssa. Olympus on ollut videopuolella hieman altavastaajan asemassa Panasoniciin nähden. OM-D E-M1X:ssä liikkuvan kuvan tallentamiseen on panostettu. 4k-tasoista kuvaa kamera kuvaa 24p, 25p, 30p, 50p ja 60p -nopeuksilla. C4k-kuvaa voi tallentaa 24p-nopeudella ja FullHD-kuvaa 120p-nopeudella. Videota voi kuitenkin tallentaa enimmillään vain 29 minuuttia.

Tarkennus tunnistaa tiettyjä kohteita automaattisesti. Kamerassa on 121 kontrastinmittauspistettä ja yhtä monta vaiheentunnistussensoria. Tarkennuksen luvataan toimivan pimeässäkin -6 EV olosuhteissa. Kun jatkuva tarkennus on päällä, kameran luvataan yltävän 18 ruudun sekuntivauhtiin sarjakuvauksessa. Kun tarkennus on lukittu, nopeus kohoaa 60 kuvaan sekunnissa. Pro Capture -tilan ansiosta kamera tallentaa 35 kuvaa jo ennen laukaisimen painamista.

Kameran luvataan olevan myös pölyn-, roiskeen- ja pakkasenkestävä, myös silloin kun siihen liitetään mikrofoni, kuulokkeet tai lankalaukaisin. Sulkimen luvataan kestävän 400 tuhatta laukaisua. BLH-1-akkuja pystyy laittamaan kameraan kaksin kappalein, jolloin kameran luvataan pystyvän tallentamaan 2 580 kuvaa. Kameraan voi liittää myös usb-laturin, joka tukee peräti 100 watin virransyöttöä.

OM-D E-M1X:ssä on pystykuvauskahva, parannettu kennon pölynpuhdistus, 7,5 aukon verran auttava vakain ja sisäänrakennettu harmaasuodin, joka yltää 1–5 EV alueelle. Kosketusnäyttö kääntyy kaikkiin suuntiin. Vaihtoehtoisesti tähyilyyn voi käyttää elektronista etsintä. Hallintapainikkeita ja vipuja on aseteltu uudelleen, ja tarkennuspisteen voi valita joystickin avulla. Mikrofonia ja kuulokkeita varten on miniplugiliitännät.

Kauppoihin kameran luvataan saapuvan helmikuun lopussa. Hintaa uutuudella on noin 3 300 euroa. Tulossa on myös uusi M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO -teleobjektiivi.

www.olympus.fi