Autoon on helppo saada kunnollinen bassotoisto. Myös vakiolaitteistoon. Alpinen ja Pioneerin aktiivisubbarit ovat tarkoitettu juuri tähän – toisen niistä tehdessä vielä paljon muutakin.

Teksti: Janne Soilakari Kuvat: Janne Soilakari ja valmistajat

Japanilaista syntyperää edustavat Alpine ja Pioneer ovat autohifimaailmassa brändejä, jotka jokainen – jopa lajiin vihkiytymätön – tunnistaa varmasti nimeltä. Alan isoimpien merkkien lähteminen mukaan autojen vakioäänentoiston integraatioratkaisujen kehittämiseen tuntui jossain kohtaa jopa hieman takertelevan, sillä useat pienemmät toimijat puskivat joitain vuosia sitten markkinoille selvästi kiinnostavampia tuotteita. Tällä hetkellä onkin mukavaa havaita, että konkarivalmistajatkin ovat saaneet juonen päästä kiinni, sillä molemmat tässä esitellyt tuotteet ovat omassa genressään erittäin piristävä poikkeus. Kumpainenkin tuote on myös saanut arvostetun EISA (Expert Imaging and Sound Association) -palkinnon, PWD-X5 tänä vuonna ja TS-WX70DA pari vuotta sitten. Tämä on osoitus siitä, että tuotteissa on jotain innovatiivista ja kiinnostavaa.

Kyseessä ovat siis bassotoiston helppoon parantamiseen tarkoitetut aktiiviset subwoofer-kaiuttimet. Yhtäläisestä perustasta huolimatta laitteet ovat hyvinkin erilaiset. Eikä kyse ole ainoastaan kokoerosta: Kooltaan suuremman Pioneerin kohdalla matalien taajuuksien toistaminen on laitteen ainoa funktio, Alpine sen sijaan on pakannut merkittävästi pienempiin kuoriin myös täysverisen 4-kanavaisen DSP-prosessorin ja vahvistimen. Alpine on tarkoitettu asennettavaksi auton etuistuimen alle tuottamaan maltillista lisäbassoa. Pioneer taas asennetaan tavaratilaan, ja sen avulla saadaan aikaan jo tukevampaakin jytkettä.

Alpine PWD-X5
Ainesta vaikka mihin

Erityisen voimakasta subbassoa tästä muutaman litran suuruisesta suljetusta kotelosta ei saa; fysiikan lakeja ei voi kumota. Etuistuimen alle asennettuna laite tuo pääkaiuttimien toistoon kuitenkin mukavaa jatketta ja sopivalla musiikkimateriaalilla ja järkevillä äänenvoimakkuuksilla Alpine hoitaa hommansa todella hyvin.

PWD-X5:n vahvuus moniin – tai oikeastaan käytännössä kaikkiin – muihin vastaaviin penkinalusbassoihin verrattuna on siinä, että siitä löytyy itsestään erittäin laadukas taajuuskorjain. Emme muista kuulleemme yhtään tämän tuoteryhmän laitetta, jolla ei olisi ainakin jossain määrin taipumusta kumisevaan yläbassoon. PWD-X5 ei tee tässä kohtaa poikkeusta kaavaan. Yleensä asialle ei voi tehdä mitään, mutta Alpinen kohdalla pieni taajuuskorjailu vähän sadan hertsin alapuolelta teki soundista huomattavasti alkutilannetta lineaarisemman.

Mutta Alpine tekee tosiaan paljon muutakin. Pääkanavien vahvistin ja DSP:n säädöt mahdollistavat myös koko äänentoistojärjestelmän virittämisen uudelle tasolle. Se tuo myös mahdollisuuden bluetooth-toistoon ja paljon leikkihetkiä runsaiden säätöjen kanssa.

HYVÄÄ & HUONOA

Uskomattoman monipuolinen
Äänenlaatu ja ominaisuudet luokassaan
Säätäminen vaatii tietotaitoa


Suositushinta: 499 euroa
Edustaja/ maahantuoja: Audio Hellman Oy
Lisätietoja: www.alpine.fi

Vahvistin: 4 x 25 + 165 W RMS
Elementti: 210 mm
Liitännät: Kaiutintasoinen sisääntulo automaattikäynnistyksellä, RCA-linjasisääntulo
Säädöt: vaiheenkääntö 0/180-astetta jokaiselle kanavalle erikseen, jakosuodatin: vapaasti valittava jakotaajuus, jakojyrkkyydet 6/12 dB/ oktaavi, subw.kanava 6/12/18/24 dB/oktaavi, 10-alueinen parametrinen taajuuskorjain jokaiselle kanavalle, säätöalue +/- 12 dB, Q-arvon säätö, kanavakohtaiset aikaviiveet
Muut säädöt: Äänenvoimakkuus, kanavatasapaino ja fader
Mitat (l x k x s): 350 x 80 x 245 mm
Paino: 5,35 kg
Muuta: Säätöohjelma PC-tietokoneelle ja Android-/iOS-älypuhelimille, johtosarjat, kiinnitystarvikkeet, langallinen kaukosäädin, bluetooth-vastaanotin


Pioneer TS-WX70DA
Ihan oikea subbari

Pioneer TS-WX70DA-aktiivisubbari todella yllätti. ”Tästähän lähtee ihan oikeasti paukkua”. Basso tuntuu jo kropassa, ja kuuntelufiilistä syntyy siinä missä millä tahansa oikealla subwooferilla. Nimittäin sellainen tämä aivan selkeästi on, ei vain pelkkä lisäbasso. Deep-kuuntelumoodissa bassotoisto ulottui perusasetusta alemmaksi, joskin hieman tarkkuuden kustannuksella, mutta matalaa tulee elementtien koko ja käytössä oleva vahvistinteho huomioiden hämmästyttävällä voimalla. Pitää muistaa, että ääni tuotetaan kahdella vain 6,5 tuuman elementillä ja 2 x 50 watin teholla.

Käyttömoodista riippuen toisto on tiukahkon potkivaa ja sävykkään erottelevaa, mutta myös kompaktille aktiivisubbarille poikkeuksellisen matalalle toistavaa.

Suosittelemme, ja vaikka 500 eurolla onkin jo kohtalaisen paljon laadukasta valinnanvaraa, niin ei montaakaan alle 10 senttiä paksua.

HYVÄÄ & HUONOA

Basso/kokosuhde
Yleinen rakenne
Kaukosäädin
Hyvä, mutta aavistuksen hintava tuote


Suositushinta: 469 euroa
Edustaja/maahantuoja: Digisound OÜ
Lisätietoja: www.pioneer-car.fi

Vahvistin: 2 x 50 W RMS
Elementti: 2 x 165 mm
Liitännät: Kaiutintasoinen sisääntulo automaattikäynnistyksellä, RCA-linjasisääntulo
Säädöt: Taso, alipäästösuodatin 50–125 Hz (12 dB/oktaavi)
Mitat (l x k x s): 850 x 323 x 97 mm
Paino: 10,4 kg
Muuta: Johtosarjat, kiinnitystarvikkeet, langallinen kaukosäädin


Kokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 8/2019 (nro.191)