Monihuonetoiston pioneeri Sonos on esitellyt ensimmäisen kannettavan kaiuttimensa. Sonos Move ei ole kuitenkaan mikä tahansa Bluetooth-kaiutin, sillä kotioloissa sitä pystyy käyttämään myös langattoman lähiverkon välityksellä toimivassa Sonos-monihuonejärjestelmässä.

Muualla kuin kotona langaton toisto sujuu Bluetoothin välityksellä. Tarjolla on mahdollisuus käyttää myös AirPlay 2:ta, Spotify Connectia silloin kun kaiutin on Wi-Fi-tilassa. Lisäksi mukana on tuki Amazon Alexa -ja Google Assistant -puheohjauksille.

Wi-Fi-antennien luvataan olevan tarpeeksi tehokkaita, jotta kaiutinta on mahdollista käyttää osana monihuonejärjestelmää myös esimerkiksi kotiterassille mennessään. Ominaisuuksiltaan Move muistuttaa muita Sonos-kaiuttimia myös siinä, että niistä voi luoda stereoparin. Monista matkakaiuttimista Sonos Move eroaa myös kokonsa puolesta, sillä se on korkeudeltaan 25 senttimetriä ja painaa 2,7 kiloa. Kanniskelua auttaa kuitenkin kaiuttimessa oleva kahva.

Kaiuttimessa on kaksi D-luokan vahvistinta – toinen diskantille ja toinen basso/keskiääniselle. Valmistajan mukaan tehoa pitäisi riittää myös ulkokuunteluun. Kaiutin on varustettu IP56-tasoisella veden- ja pölynkestävyydellä. Sonoksen mukaan kaiuttimen ei pitäisi myöskään säikähtää putoamisia, sadetta, kosteutta, hiekkaa ja pölyä.

Movessa on ensimmäisenä Sonos-kaiuttimena mukana automaattinen TruePlay-ominaisuus, jonka avulla kaiutin mukautuu ympäristöönsä. TruePlay-ominaisuus on aikaisemmin vaatinut kävelyä mobiililaitteen kanssa eri puolilla huonetta, mutta Movessa se hoituu laitteen omilla mikrofoneilla noin 30 sekunnissa toiston aloittamisesta. Ominaisuus on todennäköisesti tulossa myös muihin valmistajan mikrofonilla varustettuihin kaiuttimiin.

Kaiuttimessa on sisäänrakennettu akku, josta riittää virtaa kymmeneksi tunniksi. Kotioloissa kaiuttimen voi asettaa lataustelakkaan, mutta reissun päällä lataus onnistuu USB-C-liitännän välityksellä. Akku on vaihdettavissa, ja sille luvataan 900 latauksen eli noin kolmen vuoden käyttöikä. Lataaminen kestää muutaman tunnin verran. Kaiuttimessa on virransäästötila, jonka avulla akun luvataan kestävän viitisen päivää latausten välillä, jos se ei ole käytössä.

Ennakkotilaukset alkoivat tänään. Kauppoihin kaiutin saapuu ainakin ensimmäisillä markkinoilla syyskuun 24. päivä. Hintaa on valmistajan sivulla 399 euroa.

www.sonos.com