Teosto ja Musiikkituottajat IFPI Finland ovat julkistaneet tänään Musiikki&Media -tapahtumassa Tampereella suomalaisten musiikinkuuntelutapoja laajasti selvittäneen tutkimuksen. Se kertoo perustavanlaatuisista muutoksista suomalaisten musiikinkuuntelussa. 2010-luvun alussa vielä harva kuunteli musiikkia puhelimellaan, mutta nyt suomalaisista jo 3 miljoonaa kuuntelee viikoittain musiikkia puhelimen välityksellä.

Suoratoistopalvelut ovat ohittaneet fyysisen äänitemyynnin ja musiikinkuuntelu on siirtynyt albumikokonaisuuksista soittolistoihin ja yksittäisiin kappaleisiin. Samalla elävän musiikin suosio on noussut kuluvana vuonna uuteen ennätykseensä. Jopa kaksi kolmasosaa suomalaisista on käynyt kuluvana vuonna konsertissa.

Suosituinta on ollut kotimainen listapoppi ja räp sekä niiden yhdistelmä. Rock ja metalli puolestaan siirtyivät syrjään valtavirrasta. Tieto uusista artisteista löytää parhaiten yleisön digitaalisten kanavien kautta. Läpimurron jälkeen radio siivittää artistit laajempien ikäryhmien tietoon.

Tutkimuksessa ennustettiin myös tulevaisuuden näkymiä. Virtuaalitodellisuuden ja musiikin liiton uskotaan voimistuvan, ja alalta odotetaan uusia suuria ja vakiintuneita palveluja. Uusien musiikkityylien arvellaan nousevan Aasiasta ja perinteisten instrumenttien nostavan suosiotaan.

Tutkimus suomalaisten musiikin kuuntelusta tehtiin nyt neljättä kertaa. Sitä varten Norstat keräsi tietoa tuhannelta 13–75-vuotiaalta suomalaiselta elokuussa, minkä lisäksi tehtiin kysely reilulle sadalle 10–12-vuotiaalle. Lisäksi seitsemän kotimaisen levykauppiaan haastatteluun pohjautuva aineisto julkaistaan viikolla 48.

www.ifpi.fi