Tuo otsikkohan kuulostaa ihan mainoslauseelta, mutta se on myös totta. Arendalin uudet 1961-sarjan 1S- ja 1V-subwooferit osoittautuivat laadukkaiksi, ja ne on helppo hankkia verkkokaupasta ilman toimituskuluja ja palautusoikeudella.

Teksti: Teppo Hirvikunnas Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja valmistaja

Norjalainen Arendal on tullut lyhyessä ajassa tunnetuksi laadukkaista, lähes highend-tasoisista kaiuttimista ja subwoofereista, joiden hinta on kuitenkin kohtuullinen. Tuotteita myydään vain Arendalin omasta verkkokaupasta. Hinta sisältää toimituskulut, ja tuotteille luvataan vielä ilmainen 60 päivän palautusoikeus. Kokeilimme jo aikaisemmin tilausta ja palautusta, ja homma toimi juuri niin kuin luvataan.

Molemmat toimii!

Arendalin 1961-sarjan subbarit 1S ja 1V ovat hintaansa kalliimman oloisia. Työn laatu ja yksityiskohdat ovat poikkeuksellisen korkeatasoisia. Erityisesti kompaktin kokoinen suljettu 1S tyylikkään valkoisena herätti omistamisen halua, ja se myös soi erinomaisen hienosti. Äänestä on vaikea keksiä hetimiten mitään erityistä huomautettavaa. Se on juuri sellainen kuin laadukaan subbarin tuleekin olla.

Isoveli 1V on niin olemukseltaan kuin suorituskyvyltään toista maata. Järeä ja kookas subbari kykenee tuottamaan seiniä ravistelevan äänenpaineen hyvällä äänenlaadulla. Itse asiassa 1V soi hyvin samalla tavalla kuin 1S mutta vaatii tällöin maltillisen tason. Toisaalta tätä subbaria tekee mieli luukuttaa.

Kummassakin mallissa on sinänsä monipuoliset säädöt, mutta osittain ne ovat jopa liian monipuoliset ja niiden käyttö on takana sijaitsevan pienen näytön ja valikkojen kautta hankalaa ja hidasta etenkin tehtäessä soundin hienosäätöä ja tviikkausta. Älypuhelinsovellus olisi tässä oiva apu, mutta tähän hintaan ei voi kaikkea saada.

Kokonaisuutena molemmat malleista ovat ehdottomasti tutustumisen arvoiset. Ne ovat hintaansa kalliimman oloisia ja erittäin suorituskykyisiä. Kahden mallin hintaerokin on sen verran pieni, että se ei välttämättä ole valinnassa ratkaiseva tekijä. Jos haluaa rahalle määrällistä vastinetta ja käyttötarkoitus on kotiteatteri ja raskaampi musiikki, niin vaaka saattaa kallistua 1V:n puoleen. Enemmän yleispäteväksi musiikkisubbariksi valinta voisi olla 1S. Normaalisti suosittelisin kokeilemaan kumpaakin, mutta tämä verkkokauppakuvio on tässä kyllä esteenä. Ei ole todellakaan järkevää tilata kumpaakin ja palauttaa toista. Se on väärin niin periaatteellisesti kuin luonnonkin kannalta.

HYVÄÄ & HUONOA

Äänenlaatu kokonaisuutena
Toiston voimakkuus (1V)
Kompakti koko (1S)
Rakenne ja työn laatu
Säädöt sinänsä
Suuri koko (1V)
Säätämisen hankaluus
Saatavilla vain verkkokaupasta

Merkki ja malliArendal 1961 1SArendal 1961 1V
Hinta (*799€999€
Lisätietoa ja ostopaikkaarendalsound.eu
Elementti315 mm (tehol. 255 mm)
ToimitaperiaateSuljettu koteloRefleksikotelo
VahvistinAvalanche 550IQ 550W (RMS)
Sisääntulot2 x RCA
2 x RCA (ohjelmoitavat)
Jakosuodatin jakotaajuus30-160 Hz
Jakojyrkkyydet-6, -12, -18, -24 dB/okt.
Subsonic-suodatin0, 12, 16, 20, 25, 31 Hz (-6 tai -12 dB/okt.)
Vaiheenkääntö0-180 astetta (+/10 astetta)
BassEQ3-alueinen parametrinen
Keskitaajuus12-200 Hz
Q-arvo0,3-10
Säätöalue-10 - +3 dB
Muut toiminnotSisään- ja ulkotulojen konfigurointi, säädettävät sammutus- ja käynnistysviiveet ja asetukset, napaisuuden kääntö, kaksi äänitilaa (EQ1/2), muistipaikat säädöille
Mitat (k x l x s)43 x 32 x 42 cm56 x 39 x 50 cm
Paino20 kg36.1 kg
MuutaDSP-säädöt, LCD-näyttö asetuksille ja säädöille, virtajohto (1,5 m), magneettikiinniteinen pyöreä suojakehikko, kumiset jalat, herätevirtakäynnistys (trigger in)
*) sisältää toimituskulut kotiosoitteeseen, 60 päivän palautusoikeus toimituskuluineen

Kokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 10/2019 (nro.193)